URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2023, 16:08

Ziua Mondială Art Nouveau, în Oradea: Cinematograful Libertatea s-a redeschis într-o "joacă" de lumini şi oglinzi. Vezi cum arată! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinematograful Libertatea din centrul Oradiei şi-a redeschis uşile pentru două zile, cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau. Cei care trec pe aici pot admira atât elemente Art Nouveau din vechea construcţie, aflată în prezent în conservare, cât şi expoziţii "imersive" cu jocuri de lumini şi lasere, o sală a oglinzilor sau un "turn" de... scaune de epocă.

Cinematograful, dat în folosinţă în 1911 şi închis la începutul anilor 2000, s-a deschis sâmbătă dimineaţă şi a atras foarte mulţi vizitatori, de toate vârstele: de la tineri curioşi de trecut până la vârstnici nostalgici sau copii de doar câţiva anişori, cu chef de joacă. Practic, trecutul cu viitorul se reunesc în incintă, într-o serie de expoziţii atractive.

La intrare, în holul ce odinioară găzduia casieriile, oaspeţii sunt întâmpinaţi de show-uri cu lasere conice, proiectate pe mozaicul original al pavajului, pe un fundal sonor adaptat. În jurul orei 11, mai mulţi copii se jucau aici încercând să "prindă" raze de lumini din întuneric, amuzându-se de spectacol.

În holul de la etaj, doritorii pot vedea obiecte cu care se făceau filmele "de pe vremuri", inclusiv role de film, din colecţia fostului jurnalist Dinicu Braghină. În prima parte a zilei, acesta îi momea pe vizitatori cu povestea expoziției.

"Este o expoziţie cu aparatură de proiecţie şi de film, care stă la baza viitoarei expoziţii despre cinematografia bihoreană. Este o acţiune pe care am organizat-o pentru a le readuce aminte celor care au fost la cinematograf în urmă cu mulţi ani cum se lucra acum 50-60 de ani. Am în expoziţie şi aparate de 100 de ani vechime, dar ele nu sunt toate astăzi aici. Vor fi (în cinematograf - n.r.) peste 2 ani, când încăperea va fi reparată integral", a spus Dinicu Braghină, încrezător, cu trimitere la proiectul de reabilitare gândit de municipalitate pentru cinematograf, deocamdată fără finanţare. "Expoziţia este unică în Europa şi merită văzută!", a subliniat pasionatul.

Cea mai interesantă - pentru doritorii de "selfie"-uri, dar şi pentru cei mici - s-a dovedit sala mare a cinematografului, "tapetată" cu oglinzi. Atât pereţii, cât şi podeaua au fost transformate în oglindă, creând imagini inedite şi punând în valoare elemente Art Nouveau spectaculoase.

Tavanul, de pildă, pare şi mai impunător decât e în realitate (foto jos).

Într-o altă încăpere, pe vremuri fostă cafenea, mulţi tineri şi-au făcut selfie-uri cu o construcție inedită.

Scaune de epocă, atent restaurate de arhitecţi şi studenţi la Arhitectură în Oradea, decorate şi fixate într-un fel de "turn" înalt de câţiva metri și colorat (foto jos).

Expoziţia de la fostul cinematograf Libertatea mai poate fi vizitată, gratuit, sâmbătă până la ora 20, şi duminică, între orele 10 şi 20.

Seria evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau continuă, în acest weekend, în Oradea.  

Show cu 200 de drone în Oradea

Aşa cum BIHOREANUL a mai anunţat, orădenii sunt chemaţi sâmbătă seară, de la ora 21, să se bucure în Piaţa Unirii de un concert vocal-simfonic, Harmonies of Art Nouveau, care va fi susţinut de Orchestra şi Corul Filarmonicii de Stat Oradea şi soliştii Brigitta Kele, soprană orădeană, Florin Estefan, bariton orădean, şi Ioan Hotea, tenor.

Concertul va fi dirijat de David Crescenzi şi va cuprinde titluri atent alese din repertoriul operistic universal al marilor compozitori Georges Bizet, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verd, Francesco Cilea şi Giacomo Puccini.

După concert, de la ora 22.30, pe cerul Oradiei va fi prezentat în premieră un show cu 200 de drone şi muzică.

Show-ul va dura 12-15 minute, dronele vor fi ridicate din zona statuii lui Mihai Eminescu și vor fi văzute cel mai bine din Piaţa Unirii. Dronele vor fi ridicate la 120 de metri, iar lungimea animaţiei pe cer va fi de 100 de metri. Cu ajutorul dronelor vor fi conturate cele mai reprezentative decoraţiuni Art Nouveau de pe Palatul Vulturul Negru.

Evenimentele pentru celebrarea Zilei Mondiale Art Nouveau în Oradea (10 iunie) sunt organizate de Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, în colaborare cu parteneri precum Filarmonica orădeană, Ordinul Arhitecţilor din Bihor şi firma Evsky Show, care va aduce spectacolul cu drone.

Mai multe detalii despre evenimente pot fi citite în articolul „Spectacol cu 200 de drone pe cerul Oradiei, de Ziua Mondială Art Nouveau!

Vezi mai jos care a fost atmosfera la eveniment!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@Timi
Întradevăr, centrul și aproape toate clădrile istorice, au beneficiat în anii '80 de un program experimental de reabilitare, în timp ce în rest se construiau blocuri și cartiere de tip nou la acea vreme. Atunci au apărut pentru prima dată în România, vopselele acrilice de exterior cu un paletar specific de nuanțe și culori de mare calitate, ce au rezistat și până astăzi, la unele fațade de clădiri din centrul istoric. Din păcate 90% dintre cei implicați atunci, în acel proiect, nu mai sunt în viață ... edili, ingineri și arhitecți valoroși, nu ca imitațiile de acum care nu sunt în stare nici să țină bine bidineaua în mână.
Postat 11 Iunie 2023, 08:52 de KP
Au vopsit cateva cladiri in centru
Cele cateva cladiri vopsite din centru plus pietonala sunt ok. In rest orasul arata deprimant. Blocurile construite pe vremea lui Ceausescu (eu eram la liceu cand a fost omorat Ceausescu), sunt acum intro stare de degradare accentuata. In vremea cand eram eu liceean aratau foarte bine. Unele erau noi, altele relativ noi. Copiii, tinerii si adultii din acea vreme isi mai aduc poate aminte.
Postat 10 Iunie 2023, 18:51 de Timi
Cinema Libertatea
Inca nu e renovat ?
Postat 10 Iunie 2023, 16:18 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON