URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2021, 21:50

Un traficant de etnobotanice din Bihor se aproviziona de pe dark web şi plătea în bitcoin. Procurorii DIICOT l-au prins doar după câţiva ani

Un traficant de etnobotanice din Bihor se aproviziona de pe dark web şi plătea în bitcoin. Procurorii DIICOT l-au prins doar după câţiva ani (foto: generic, sursa: protv.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un verdict dat de instanţele orădene, care au refuzat să avizeze un acord de înţelegere încheiat de procurorii DIICOT Oradea cu un traficant de etnobotanice, dezvăluie modul în care acesta a reuşit să acţioneze vreme de mai bine de trei ani fără să fie prins, aprovizionându-se cu stupefiante de pe cea mai mare piață ilegală din lume, de pe dark web, DarkMarket, şi plătindu-le în bitcoin, pentru a nu lăsa urme.

Traficantul se numeşte Andrei Jac, are 26 ani, şi este din localitatea Chişlaz, fiind prins abia în 2019 în urma unor informaţii primite de poliţiştii Antidrog ai Brigăzii de combatere a criminalităţii Organizate Oradea.

Pachet dibuit

Bărbatul a intrat în atenţia procurorilor DIICOT şi a poliţiştilor Antidrog în februarie 2019, iar prin intermediul unui colaborator sub acoperire, anchetatorii au şi reuşit să-i identifice mai mulţi clienţi care, în urma audierilor, au recunoscut că se aprovizionează de la el încă din 2016.

Pe 1 aprilie 2019, două locuinţe pe care traficantul le folosea în Oradea au fost percheziţionate, poliţiştii găsind în timpul scotocirilor peste 250 grame de etnobotanice, dar şi 10.000 lei, sumă despre care bănuiau că provine din vânzarea de droguri.

O zi mai târziu, procurorii au descoperit că tânărul tocmai ce primise un colet de 500 grame comandat din China, pe numele iubitei sale. Jac a fost reţinut pentru 24 de ore, iar apoi plasat sub control judiciar pe 60 de zile, sub acuza de efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată.

Şomer, dar cu bani

Andrei Jac a recunoscut acuzaţiile, iar anchetatorii i-au adus la cunoştinţă faptul că are posibilitatea de a încheia un acord de recunoaştere, procedură cu care a şi fost de acord. Potrivit acordului încheiat cu procurorii, Jac ar fi scăpat cu o pedeapsă de 1 an şi 3 luni de închisoare, suspendată pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani plus 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Însă documentul înaintat instanţei de judecată a fost respins de judecători, care au considerat pedeapsa mult prea blândă în raport cu gravitatea infracțiunii și cu periculozitatea inculpatului, care a dovedit, în opinia lor, “o îndrăzneală semnificativă în raport de riscul unei posibile riposte a autorităților din mai multe state”, după cum scrie în hotărârea pronunţată pe 2 februarie de Tribunalul Bihor.

În document s-a redat în detaliu declaraţia de recunoaştere a traficantului care, şofer de meserie, dar fără vreun loc de muncă, a reuşit să trăiască boiereşte din banii încasaţi pe etnobotanice, afacerile derulându-le în două locuinţe din Oradea.

Jac a început să se ocupe de droguri de prin 2015, şi cel puţin din 2016 a făcut peste 30 de tranzacţii, cumpărând drogurile de pe site-uri din China şi Hong Kong, prin DarkMarket. Plata, spunea el, a făcut-o în bitcoin, iar livrarea a fost efectuată prin Poşta Română. “Am achitat preţul acestor etnobotanice cu bitcoin la un aparat situat în incinta magazinului „Profi” de pe Bulevardul Dacia, Oradea”, a mai spus el.

Colete cu probleme

Comenzi de acest fel a mai făcut, şi în 2018, chiar în două rânduri. Prima, la mijlocul anului respectiv iar a doua în luna noiembrie. Au fost „cantităţi de circa 40 de grame, de fiecare dată, pe numele meu, achitând pentru prima comandă 200 dolari iar pentru a doua 120 dolari".

La cea de a doua a avut probleme, căci cumpărătorul s-a plâns de calitate. Din acest motiv, zice el, a aruncat drogurile şi a făcut o nouă comandă, de astă dată de 500 grame, pe numele prietenei sale. „Prietena mea, căreia i-am spus că urmează să primesc un colet fără să-i indic ce conţine, s-a prezentat după primirea avizului la oficiul poştal, însă după deschiderea acestuia i s-a precizat că ce se află în colet va trebui trimis la laborator, astfel că nu a mai ridicat coletul”, a mai arătat traficantul.

Ca urmare, a reclamat vânzătorului din China că i-a fost oprit coletul la poştă. „Mi s-a răspuns că mi se va trimite un alt colet cu o cantitate egală cu jumătate din cea a coletului iniţial, fără să mai plătesc”, se arată în depoziţia prezentată în hotărârea judecătorească, în care Jac a mai explicat că în perioada 2017-2019 a făcut vânzări de peste 40.000 lei.

Pedeapsă prea blândă

„În mod evident, cuantumul veniturilor obținute sugerează că substanțele psihoactive ce le-au generat, prin vânzare, au fost în cantități importante”, scrie în sentinţa prin care instanţa a considerat că “se impune o analiză riguroasă a sancțiunii penale apreciate” şi a respins acordul încheiat între DIICOT şi traficant.

“Prin aplicarea acestor criterii la particularitățile prezentei spețe, tribunalul constată că stabilirea unei pedepse prea blânde are nu numai consecințe nefaste în reeducarea inculpatului, ci și în prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni, afectând și funcția de exemplaritate a pedepsei”, se mai arată în hotărârea judecătorească menţinută, săptămâna trecută, şi la Curtea de Apel Oradea.

Ca atare, dosarul lui Andrei Jac se va întoarce la DIICOT, unde anchetatorii vor trebui să decidă dacă vor încheia un nou acord, cu o pedeapsă mai aspră, ori îl vor trimite pe traficant în judecată, lăsând verdictul la latitudinea instanţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON