URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2019, 08:03

Ştim noi mai bine! Proiectele care schimbă faţa oraşului ignoră confortul şi preferinţele orădenilor

Ştim noi mai bine! Proiectele care schimbă faţa oraşului ignoră confortul şi preferinţele orădenilor FACEŢI PAŞI! Intrată în reabilitare după un proiect al unei firme din Baia Mare, strada Aurel Lazăr va fi transformată într-o arteră pietonală ostilă... pietonilor. Băncile incomode, fără spătar, şi zona fără pic de umbră sau măcar o cişmea, vor determina trecătorii să caute alt loc unde să-şi tragă respiraţia. Dacă vor avea unde...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea se schimbă la faţă! În oraş se sapă, se pavează şi se construieşte. În obsesia, altfel justificată, pentru investiţiile în infrastructură şi în goana după fonduri europene, municipalitatea evită însă să consulte tocmai beneficiarii acestei lucrări asupra detaliilor.

"Nu putem avea dezbatere la fiecare element de mobilier urban dintr-un proiect", sintetizează viceprimarul Mircea Mălan poziţia municipalităţii. Iar rezultatele se văd...

Intervenţii nepotrivite

Bugetul de 1,5 miliarde lei, din care aproape jumătate este alocat investiţiilor, a făcut ca oraşul să se umple de şantiere ca un adolescent de coşuri. Oradea a căpătat o nouă faţă, dar nu peste tot mai frumoasă neapărat. Implementate în viteză, pentru a atrage cât mai mulţi bani, măsurile au deseori efecte contrare.

Ramona Novicov (foto), membru în Comitetul Ştiinţific Internaţional al Reţelei Art Nouveau"Multe intervenţii făcute, îndeosebi în zona centrală a oraşului, sunt total nepotrivite", declară BIHOREANULUI criticul de artă Ramona Novicov (foto), membru în Comitetul Ştiinţific Internaţional al Reţelei Art Nouveau.

De mântuială!

Bijuterie arhitecturală, Palatul Vulturul Negru este primul exemplu. "După cum au remarcat şi specialiştii veniţi de la Bruxelles, caroiajul cu tramă neregulată care a înlocuit mozaicul din pasaj nu are legătură cu palatul", spune Novicov.

Criticul desfiinţează şi bolarzii puşi de Primărie pentru a bloca accesul camioanelor în Piaţa Unirii. "Buboaiele acelea baroce înconjoară ca o excrescenţă organică ansamblul Duiliu Marcu, ridicat în stil neoromânesc". Municipalitatea putea folosi modelul formelor regale care ornau intrarea în Piaţă sub forma unor globuri încinse cu benzi în cruce. "Aceste simboluri din Piaţa Unirii au fost scoase şi duse în faţa Primăriei, unde nu au legătură cu nimic", spune Novicov.

Fost membru al Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT), care avizează toate lucrările, criticul a renunţat la funcţie după nici un an: "Se vorbea doar de balcoane şi trotuare. N-am analizat niciun proiect mare, aşa că am plecat".

Proiecte cu defecte

De altfel, nu trebuie să fii specialist pentru a vedea că multe proiecte au luat-o razna. Spre exemplu, primarul Ilie Bolojan a anunţat acum două săptămâni că vrea să dărâme gardul sinagogii ortodoxe Aachvas Rein din strada Primăriei, acum muzeu, unic datorită capitelurilor de inspiraţie egipteană, pentru a înfiinţa aici, alături de bisericile din jur, o Piaţă a Concordiei.

La fel, edilul îşi propune construirea în centrul istoric a unor blocuri cu cinci etaje, destinate firmelor din finanţe şi IT, pe amplasamentul unor imobile protejate precum fostul staţionar II din zona Louis Pasteur, şi ia în calcul demolarea clădirii fostului depou de tramvaie, vechi din 1900, dacă nu va putea fi integrat în viitoarea Piaţă Cetate, ce urmează să fie ridicată în spatele Palatului Finanţelor după un model similar celei din Rogerius.

Cazul Aurel Lazăr

Cel mai bun exemplu este, însă, reabilitarea străzii Aurel Lazăr, demarată acum două săptămâni de o asociere de firme reprezentate de Gavella. Investiţia de 1,8 milioane euro (98% din fonduri nerambursabile) va trebui finalizată într-un an. Strada va fi pavată şi va avea o pistă pentru biciclişti, sistem de irigaţii şi iluminat arhitectural.

Conceput de arhitectul băimărean Ildiko Mitru, proiectul vizează montarea unor bănci mici, incomode, fără spătar, omite orice arteziană sau cişmea care ar putea răcori trecătorii şi încadrează statuia Aurel Lazăr din intersecţia străzii Republicii într-o "ramă" asemănătoare unui bătător de covoare. La celălalt capăt al străzii, amenajări similare vor fi făcute în proximitatea casei memoriale în care s-a semnat declaraţia pentru Unirea din 1918, inclusiv cu "bătătoare de covoare" cu rol de spaţii pentru afişaj...

"Nu putem negocia"

BIHOREANUL a făcut o anchetă şi a constatat că nimeni din Primărie nu poate justifica preferinţa pentru băncile fără spătar. "Am înţeles că mobilierul a fost ales să nu contrasteze arhitecturii din centrul istoric", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş. Numai că, fiind vorba de clădiri monumentale, tocmai asta face!

Mircea Mălan, viceprimar OradeaViceprimarul Mircea Mălan (foto), coordonatorul DMPFI, este de altă părere. "Oraşul nu are un stil propriu, este caracterizat prin eclectism. Nu înseamnă că tot ce facem astăzi trebuie să fie o copie a stilurilor predominante într-o anumită perioadă". Vicele susţine că, folosite în toată lumea, băncile incomode sunt bune şi pentru Oradea.  "Acolo oamenii vor sta puţin pentru că au aproape Parcul Libertăţii, unde se pot relaxa", argumentează edilul.

Dacă acum câţiva ani prezenta publicului mostre de bănci pentru Piaţa Unirii şi primele schiţe pentru strada Aurel Lazăr, cerând părerea orădenilor, Mălan s-a răzgândit. "Nu putem negocia fiecare bancă, stâlp sau coş de gunoi. E bine că oamenii îşi spun părerea, dar ultimul cuvânt îl au specialiştii". Iar cum Comisia de Monumente şi CMUAT-ul aprobă proiectele Primăriei pe bandă rulantă, e clar că rolul "specialiştilor" este formal.

Proiectul copy-paste

De altfel, reprezentanţii municipalităţii nu vor ca spaţiul public să fie "comod" pentru trecători. Alegerea băncilor fără spătar, la jumătate de preţ faţă de cei 700 lei cât costă una cu spătar, dezafectarea toaletelor publice din raţiuni de economie şi desfiinţarea cişmelelor, deşi verile ard tot mai tare, sunt edificatoare.

Bd Magheru, Oradea

Reabilitarea piaţetei din Bulevardul Magheru (foto), în vecinătatea fostei cofetării Marco Polo, anunţată de viceprimarul Florin Birta la sfârşitul lui iulie, a fost proiectată în acelaşi stil, copy-paste. Băncile incomode sunt aşezate în soare, arborii sunt prea mici ca să ţină umbră, iar pavilionul stilizat, amintind de un covor îndoit la capăt, abia acoperă o masă cu două bănci.

Fără cişmele

Deşi menţionată în acte, cişmeaua cu apă nu apare nicăieri în poze! A dispărut, asemenea celei ce urma să fie amenajată la intersecţia Pieţei Unirii cu strada Vasile Alecsandri, pentru care s-au tras toate reţelele, după care au fost acoperite!

"Municipalitatea descurajează astfel de amenajări. O cişmea strânge în jurul ei tot felul de indivizi care o folosesc la spălat şi în alte scopuri", zice Florin Birta (foto). Împăciuitor, cum îi este felul, viceprimarul nu exclude, însă, posibilitatea revizuirii schiţelor. "Proiectul a fost cerut de locuitorii zonei. E doar o propunere pe care o vom discuta cu riveranii", zice viceprimarul.

Dezbaterea, timp pierdut

Ioan Horvath (foto), reprezentant al Coaliţiei RogeriusOrădenii sunt sceptici. "Am fost la dezbaterile proiectelor pe axa de mobilitate urbană, la cele privind modernizarea CET, la aproape toate, dar niciodată n-am văzut să se ţină cont şi de părerea participanţilor", spune Ioan Horvath (foto), reprezentant al Coaliţiei Rogerius, care a constatat că edilii s-au săturat până şi să mimeze dialogul. "Înainte erau surzi la propuneri, acum nu mai fac consultări deloc", spune Horvath.

În replică, viceprimarul Birta susţine că, de vreme ce proiectele pe mobilitate urbană au fost deja dezbătute şi cuprinse în strategia oraşului, alte consultări nu se mai justifică. "Nu fugim de întâlnirile cu orădenii, dar avem foarte multe proiecte de implementat, iar eventualele consultări nu fac decât să prelungească timpii de aşteptare".

Aşa ajunge Oradea să se urâţească fără ca orădenii să poată face nimic. Dacă nici măcar forma unei bănci n-o pot influenţa, cu atât mai puţin vor putea schimba decizii majore. Poate anul viitor, când vin alegeri...


"ORAŞE PENTRU OAMENI"
Puneţi mâna pe carte!

Reprezentanţii municipalităţii n-au învăţat nimic din cartea arhitectului danez Jan Gehl, "Oraşe pentru oameni", deşi primarul Ilie Bolojan le-a dăruit-o directorilor Primăriei spre "luminare". Arhitectul, care apreciază calitatea vieţii unui oraş direct proporţional cu timpul petrecut de trecători în spaţiul public, pledează clar pentru băncile comode. "Mobilierul urban confortabil, de preferinţă cu spătar şi braţe, realizat dintr-un material adecvat, este de multe ori decisiv pentru ca grupurile să stea jos în spaţiul urban şi să petreacă ceva timp acolo", se menţionează în volum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
Cum pui problema
1. Tiganii au dreptul la viata, libertate, exprimare, si toate drepturile garantate de Carta ONU. Aiurezi, tiganii sunt si ei oameni. E ca si cum ai zice: au pers de culoare drepturi daca au fost sclavi pana prin 1900? Foarte stramb pui problema sau comparatia ta e gresita. 2. Nu conteaza cat a costat cladirea ridicata ilegal. Daca e in afara legii trebuie facuta o reparatie. Problema in Romania e tocmai respectarea legii. Avem tot felul de destepti ca tine care filosofeaza pe respectarea legii. Unde-i lege nu-i tocmeala.
Postat 11 August 2019, 11:04 de cetateanbihorean
Cavalerii Mesei Rotunde
Problema1:Au tiganii dreptul sa locuiasca in case?Pai nu prea, ei fiind eminamente corturari si chiar robi pina la Cuza.Populatia roma a fost pina in 1990 cea mai numeroasa in Romania ,dintre toate tarile europene, cca 2 milioane.In ultimii 30 ani s-au relocat worldwide.Nu stiu citi mai sunt azi in romania, dar e cert ca s-au imputinat.Au ei dreptul de a obtine permise de conducere? Discutabil.Pe la 1940,un mare om de stat s-a ocupat personal de problema,aplicindu-le solutia finala:google Holocaustul ţiganilor/Genocidul romilor.Exterminarea tiganilor in lagare s-a facut pe lege, cu respectarea legii.A fost bine?...a fost rau?... never-ending story.A-ti construi o casa pe terenul tau ar trebui sa fie un drept garantat de stat,nu un privilegiu pe care ti-l acorda autoritatea locala,girata unor impostori,de niste voturi politice si reprezentata de niste personaje cu studii paralele cu problema.Privilegiu impachetat intr-o serie de vreo 10 avize, toate prepaid.O cladire a carei erectie a costat 50.000€ a virat 10.000€ tva la stat deja.Si tu vii cu buldozerul peste OM,pe proprietatea LUI, chiar tigan fiind,ca n-a trecut pe coate si pe genunchi prin birourile pe care le-ai populat cu paraziti.Nu includ aici arhitectul,geotehnistul si structuristul,desi,si astia se nasc flaminzi si mor tot flaminzi.E doar o nuanta,poate gresita.Tema de casa: ce faci daca te procopsesti cu un vecin care are ideea prodigioasa sa-si faca o fosa septica tip hazna la 1 metru de gardul tau si la vreo 3metri de casuta ta de vis?
Postat 11 August 2019, 01:52 de excalibur
@ sandu
Ai dreprate, de cand tu si cei ca tine a-ti ajuns in Oradea, ma simt ca la sat.
Postat 10 August 2019, 19:19 de oradeanbihor
Oradeanbihor
La tine in sat , nu e ca la mine la oraș
Postat 10 August 2019, 12:35 de Sandu1206
Mesaj pentru Regele Arthur- stie el cine
Ma dezamagesti profund. Pe de-o parte ai dat dovada de eruditie si cultura citindu-ti mesajele, dar cateodata dai cu bata-n balta! Mai omule, ce te revolta-n aplicarea legii???!!! Nu este corect sa respectam legea, sa pedepsim usturator chiar pe cei ce o incalca? Care-i logica matale aici, ca tot te lauzi ca mai ai un pic si iesi la pensie? Asta te-au invatat comunistii din 47? Cocioabele tiganesti ridicate fara autorizatie la Arieseni nu crezi ca ar trebui demolate si proprietarii amendati? Te faci si de rusine acum.
Postat 10 August 2019, 12:21 de cetateanbihorean
obs
Ce-mi place ca unul infoiat care are ca si nick un numar, intreaba retoric: Cine este Mircea Malan? Raspunsul este simplu: este chiar Mircea Malan. -Dar matale cine esti? numarul de sub un cod de bare de la un iaurt?
Postat 10 August 2019, 11:03 de Neutryno
Dusmani...
Nimic nu are dusmani mi mari intr-un tinut populat ca cel in care traim, decat PROGRESUL!!!
Postat 10 August 2019, 10:37 de AnaConda
@ trompeta de seviciu
Felul in care te adresezi si te exprimi e tipic viniturilor care au ajuns sa hotarasca pentru acest oras si care "stiu ei mai bine" ce trebuie facut iar restul "ciocu' mic". Esti un badaran ajuns la oras si atat.
Postat 10 August 2019, 09:49 de oradeanbihor
Emancipare urbană
De-a lungul istorie, emanciparea femeii a cuprins, printre altele, și ajustari estetice asupra propriului său exterior. În prezent, botoxul și siliconul e utilizat la scară largă. Despre cât de benefică e folosirea lor excesivă, se poate comenta la nesfârșit. Una e să faci comentarii conservatoare, și alta e să faci comentarii misogine. Cert e că dacă te-a născut mama ta pe aeroport nu înseamnă că ești pilot. Cu atât mai puțin avion. Asta înseamnă să fii... orășean?
Postat 10 August 2019, 09:48 de FaBULA
03151503
Cencluzia e, că la Oradea e foarte bine. In schimb tu vorbești ca Liviu lăbuț-Popa
Postat 10 August 2019, 08:51 de Sandu1206
Oradeanbihor
Te plângi că țăranii de la FÂȘCA, și te dai orădean, cum vine asta???? Ce-i născuți la oraș nu se plâng, ei vad diferența, dar tu nici pe aproape de oraș nu ești născut, și nici în multe orașe nu ai fost .
Postat 10 August 2019, 08:41 de Sandu1206
@ sandu
Eu sunt nascut si crescut aici, in Oradea, spre deosebire de tine si idolii tai din primarie. Si apropo: ca a fost bine, ca a fost greu, am ramas aici, am muncit (mult) si am platit taxe (nu putine) asa ca mi se pare normal sa iau atitudine cand niste idioti isi bat joc de acest oras! Asa ca hai sictir! PS: inca te mai bucuri de luminitele orasului, la fel ca in prima zi?
Postat 10 August 2019, 07:44 de oradeanbihor
In nici un caz nu un Mircea Malan imi va spune ce sa fac si unde sa stau in Oradea
Totusi,cine e Mircea Malan sa-mi spuna mie si altora unde,cum si cat sa stam?! Draga Mircea Malan,tin sa te anunt ca Oradea a avut,are si va avea in continuare ``un stil propriu`` ! Oradea are un trecut,are o istorie, iar daca voi sunteti incapabili prin proiectele voastre sa pastrati traditiile si identitatea orasului Oradea,atunci nu aveti ce cauta la conducerea acestui oras! Draga Mircea, tin sa-ti reamintesc ca ati fost pusi acolo sa indepliniti nevoile reale ale locuitorilor, nu sa `` ne gabati pe gat`` noua oradenilor ``fanteziile`` voastre dictate de Bolojan,toate visate intr-un birou.. M-si lsmurit in legatura cu ce fel de viceprimar esti..este clar !
Postat 10 August 2019, 04:23 de User anonimizat
Mesaj pentru Bolojan,Malan,Birta si toti ceilalti..
Terminati cu desfigurarea orasului Oradea, ati mers mult prea departe,ajunge!! Bai oameni buni,distrugeti Oradea ! Oradea a fost mereu in oras linistit, cu locuitori cu care mai mare-ti era dragul sa stai de vorba oriunde pe strada,eram linistiti si ne simteam cu totii bine la noi acasa, in Oradea, romani,maghiari si toti ceilalti,ne respectam unii pe altii,ne respectam sarbatorile,obiceiurile,traditiile,despre asta a fost mereu orasul meu natal,Oradea. De cand Bolojan a preluat conducerea orasului Oradea, oamenii parca au turbat,atat la propriu cat si la figurat.Nervi si discomfort cat incape.. Iertata-mi fie vorba, dar nici n*iba nu v-a cerut sa desfiintati sute de locuri de parcare,nimeni nu v-a cerut sa pietonalizati in maniera in care o faceti.Nimeni nu a cerut sa fie taiati mii de arbori in Oradea, oamenii au cerut MAI MULT VERDE,MAI MULTI COPACI.Parcurile cu care ``va laudati`` nu inseamna doar gazon,tuia si 2-3 banci,parc inseamna copaci cat incape, umbra,banci suficiente sa te poti odihni oriunde,dar si cosuri de gunoi suficiente sa-ti poti arunca mizeriile. Oradea are nevoie acuta de drumuri bune,de calitate,nu carpeli de 2 lei pe care ne taram azi,Oradea are nevoie de locuri de parcare,nu de gropi pline cu beton asa cum ati gandit-o voi pe malul Crisului. Langa Sinagoga Zion trebuia amenajata o zona verde,cu copaci si umbra, un fel de parc,ca doar e in plin centrul orasului.Voi ati facut acolo o groapa plina de fier si beton cat incape, rusinea va apartine . Ati facut o ieftineala de 2 lei din Piata Uniri,cu care ati cam dat peste cap traficul din Oradea,zburand in acelasi timp sute de locuri de parcare,ati distrus in totalitate Dealul Ciuperca,alt simbol pentru Oradea,ati distrus mii de copaci in Oradea,cel mai recent copacii de pa malul crisului(zona BancPost),toti arborii din zona teatrului si mai nou arborii de pe Aleea Strandului.Nimeni nu a cerut ca Piata Ferdinand si Libertatii sa fie pietonala, s-a gandit Bolojan sa desfigureze si acolo, in ciuda faptului ca Oradea si oradenii in general au cu totul alte nevoi . Taxele si impozitele din Oradea sunt cele mai mari din tara,drumurile din Oradea sunt intr-o stare mizerabila,carpeli si denivelari la tot pasul,ceea ce ii costa pe soferi, iar daca vrei sa te muti de la bloc la casa in Oradea, trebuie sa te gandesti bine deoarece intr-o buna zi exista tot riscul sa vina un Bolojan si sa te exproprieze . Daca toate astea inseamna pentru un Bolojan dezvoltare,inseamna ca lumea chiar a luat-o razna.. Si legat de fondurile europene cu care primaria s-a tot laudat prin presa..la cate milioane de euro s-au atras,azi Oradea ar trebui sa arate cel putin ca Budapesta sau Viena..realitatea e alta, Oradea in 2019 arata ``vai s-amar`` ... Cine e oradean,nascut si crescut aici,stie foarte bine despre ce vorbesc. Bolojan a distrus Oradea mai mult decat a distrus un PSD condus de Dragnea la intreg nivelul RO . Sa traga fiecare concluzia,daca e bine sau nu ce se intampla cu Oradea la al treilea mandat de Ilie Bolojan..
Postat 10 August 2019, 03:45 de User anonimizat
Oradeanbihor@#
Bine ai venit la oraș! Cum e față de satul tău???
Postat 10 August 2019, 01:35 de Sandu1206
@ sandu
Limbaj tipic de vinitura pupincurista de bolovan.. penibil ca de obicei.
Postat 09 August 2019, 22:40 de oradeanbihor
excalibur
Du-te AMU la furat mă.
Postat 09 August 2019, 22:25 de Sandu1206
Obisnuinta e a doua natura
Am zis ca nu ma bag la subiectul asta...dar mai pe seara acelasi autor a lansat o bomba cu fragmentatie: "O vilă ridicată ilegal în Oradea a fost demolată cu excavatorul".Au aplicat principiul "Ştim noi mai bine!". Ma tem ca pina la sfirsitul mandatului acestei mega-echipe pentru multi dintre noi va fi prea tirziu.Ma f*t in dezvoltarea lor, sa-si faca dracului un oras paralel si sa ne lase in pace...
Postat 09 August 2019, 21:46 de excalibur
critica constructiva+ actiune= Actiune penala + DNA
"... Nu înseamnă că tot ce facem astăzi trebuie să fie o copie a stilurilor predominante într-o anumită perioadă"(!!??) zise filozofic, vicele Malan,specialist in a aporta de indata la comanda swefului, Dorel de la primarie,. . Pai, sigur ca nu trebuie respectat nimic din traditia,arhitectura si istoricul acestui oras,totul trebuie demolat,regandit, refacut conform instructiunilor "pretioase" primite de la alogenul Ilie Bolojan,tatucul birtinez ajuns primarel la Oradea Mare cu voia prostimii oradene(25%).Dna. Novicaov, critic de arta.....dar despre culoarea stacojie,plamanie, cacanie,aleasa ca reprezentativa pentru palatul Vulturul Negru ,de"arhitectul sef,"injinier constructor/ demolator, Lopoveanu Adriana si aprobata de edilii bnostri alogeni, atotcunoscatori,ce parere aveti ? Acum,ca nu ami sunteti in slujba Diavolului,ati putea avea o parere avizata , impartiala si obiectiva,cea a specialistului onest,cu coloana vertebrala neafectata de niciun viciu exterior ?
Postat 09 August 2019, 19:37 de platona
critica constructiva+ actiune= rezultate bune
Bun comentariu Neutryno, nu au ramas multe de spus. A critica e un sport la romani. Cel mai usor. Cel mai greu e sa apreciezi si sa pui mana, sa creezi, sa faci ceva de calitate. De apreciat ca administratia face cantitativ, si isi da interesul si pentru calitate.
Postat 09 August 2019, 17:31 de cetateanbihorean
Ohh, Ramona!
Încearcă la orașu' dr. Petru Groza, poate le impui lor cv. You go girlll! !!!
Postat 09 August 2019, 17:15 de Vlaicu
Bravo, Ramona Novicov ...
... e de bine că ai deschis și tu gura, atrăgând atenția asupra faptului că Oradea, de când au apărut "specialiști" precum Bolojan, Mălan, Birta și tot felul de neica-nimeni cu aere de arhitecți ori urbaniști, au masacrat pur și simplu "identitatea" orașului !?! Ei nu au înțeles nimic din faptul că o administrație publică trebuie să lucreze în favoarea locuitorilor, nu împotriva lor !?! Ei nu știu altceva decât ce au "învățat" acasă la ei, de mici în glodul satului de origine ... că betonul poate ține natura în frâu și se poate mătura mai ușor decât verdeața !?! Niște "neterminați" ca ăștia ar trebui "debarcați" și puși la plată pentru toate aiurelile făcute împotriva noastră, a tuturor !?!
Postat 09 August 2019, 11:54 de CrisDumi
Domnul autor e putin cam rauvoitor
Daca s-ar plimba acest distins domn autor prin alte tari(mai cu apa calda) ar observa lipsa bancilor confortabile cu desavarsire. La fel cea a cismelelor. Dar cand scrii un articol cu o baza buna, criticand si te trezesti ca de 4-5 ori repeti chestiunea cu bancile deja suna a scriere la comanda. Sunt multe lucruri perfectibile in Oradea, dar daca ne raportam la orasele romanesti deja ne cam vine curajul la loc. Deocamdata astia suntem si atat se poate face. Amintiti ca distinsa doamna critic a renuntat dupa mai putin de un an la functie. Oare asa repede se da batuta? Sau crede ca rezultatele trebuie sa se vada imediat si mentalitatile celor cu care a colaborat sa se schimbe peste noapte? Tipic romaneste, criticam totul, ne lamentam si zicem ca la noi nu se poate face nimic, dar nu incercam sa ducem o lupta reala.
Postat 09 August 2019, 09:17 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON