URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot găsesc distinşii politicieni timp să umble după "avioane" gen "homosexualii care-ţi fură copiii", ce-ar fi însă să umble după avioane la propriu? Dacă tot s-au călcat pe mândrie şi au decis să se înhame la căruţa referendumului, să repete figura şi în problema Aeroportului Oradea!
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la ultima dintre cele trei "legi ale justiţiei", respectiv cu privire la legea de modificare a statutului judecătorilor şi al procurorilor. Ca urmare a acestui fapt, preşedintele este obligat să promulge modificările, care vor intra, cât de curând, în vigoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
10 Octombrie 2018, 08:03

Spovedania unui asasin: Criminalul Sorin Rogia le-a scris, din puşcărie, părinţilor prietenului pe care l-a ucis cu sânge rece

Spovedania unui asasin: Criminalul Sorin Rogia le-a scris, din puşcărie, părinţilor prietenului pe care l-a ucis cu sânge rece CAZ DE SPITAL. Sorin Rogia le-a trimis soţilor Bogdan două scrisori, una în perioada în care s-a aflat în Arestul Poliţiei Bihor şi cealaltă din Penitenciarul Oradea, după trimiterea în judecată. Luna trecută, criminalul a fost transferat în Penitenciarul Spital din Mioveni, singurul din ţară care are secţie de Psihiatrie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când a luat în mână prima scrisoare, la începutul anului, în februarie, Otilia Bogdan a izbucnit în plâns. Erau câteva rânduri aruncate pe o foaie ruptă brutal dintr-un caiet, dar n-a reuşit să le citească. Cuvintele îi fugeau prin faţa ochilor, iar hârtia a trebuit să o aşeze pe masă, căci mâinile şi picioarele îi tremurau întruna.

Femeia era şocată. Semnatarul depeşei era Sorin Rogia, cel care cu doar câteva luni înainte îi omorâse singurul copil. Din spatele gratiilor, le transmitea părinţilor tot binele din lume...

Crima din parc

Radu Bogdan, victimă Sorin RogiaSorin Rogia este autorul sângeroasei crime căreia i-a căzut victimă Radu Bogdan (foto), un tânăr orădean de 27 ani. Corpul neînsufleţit al acestuia a fost descoperit în zorii zilei de 9 noiembrie 2017 în parcul din strada Grigore Ureche, la colţul unui bloc de pe malul Peţei.

Fusese atacat cu o violenţă rară, la necropsie fiind găsite cel puţin 15 urme de lovituri de ciocan, unele atât de puternice încât i-au zdrobit ţeasta. Anchetatorii au stabilit rapid că tânărul murise de mâna lui Rogia, în vârstă tot de 27 ani, fiul unui chirurg de la Spitalul Judeţean, Raul Rogia, cu care victima se cunoştea din copilărie.

Suspectul, însă, era de negăsit. Dispăruse de acasă în noaptea crimei, fiind prins abia pe 20 noiembrie, după aproape două săptămâni în care a stat ascuns în Timişoara, noaptea pitit într-un vagon dezafectat din gară, iar ziua prin biserici.

Adus la Oradea, Rogia şi-a recunoscut fapta şi a fost arestat imediat. Câteva luni mai târziu, pe 2 martie în acest an, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Bihor, pentru omor calificat.

O viaţă luată, multe distruse

Procesul declanşat la Tribunalul Bihor este încă pe rol, iar pentru părinţii victimei dezbaterile şi întâlnirile cu călăul fiului lor sunt un chin tot mai greu de suportat.

În haine cernite, mama şi tatăl lui Radu Bogdan par nişte umbre în sala de judecată. Participă la fiecare înfăţişare, aşteptând ca instanţa să dea o sentinţă, despre care spun că, oricât de grea va fi pentru criminal, tot nu le va aduce alinare.

Cel mai greu le este după orele de muncă, atunci când, ajunşi acasă, văd goală camera fiului care le zâmbeşte doar din fotografii. Alţii, în locul lor, ar căuta răzbunare. Ei încearcă să înţeleagă ce s-a întâmplat şi îşi reproşează că n-au văzut niciodată în criminal altceva decât un copil, şi mai apoi un tânăr rătăcit, pe care l-au tratat întotdeauna ca pe un al doilea fiu.

N-a dat măcar un telefon...

Radu și Otilia Bogdan"Sorin a fost de atâtea ori la noi în casă, chiar şi cu o seară înainte de crimă. Când îl văd la Tribunal mi-l imaginez în casă, cu Radu lângă el, şi mă tot gândesc ce aş fi putut face să-l opresc. Dacă aş fi interzis această prietenie, dacă i-aş fi zis lui Radu să nu-i răspundă la telefon ori să nu iasă în seara aceea?", se întreabă Otilia Bogdan, care îl consideră pe tatăl lui Sorin Rogia autorul moral al crimei.

"E medic, ar fi trebuit să ia măsuri, să-l supravegheze, să-l trateze. Nu să-l abandoneze, să-l lase pe străzi, să vagabondeze. Eu ştiu că pentru el nu contăm, că el este chirurg şi noi nişte oameni simpli. Dar băiatul lui a răpit viaţa copilului meu, iar el nu a dat nici măcar un telefon, să ne spună că-i pare rău", spune mama lui Radu.

"De-abia îmi aştept pedeapsa"

În schimb, au primit mesaj de la o persoană de la care nu s-ar fi aşteptat şi care, în loc să le aducă un dram de linişte, i-a tulburat şi mai tare: chiar Sorin. Din spatele gratiilor, acesta le-a trimis nu una, ci două scrisori, fără să-şi ceară însă iertare cu adevărat în nici una.

În cea dintâi, scrisă pe 11 februarie, Rogia le-a spus că se roagă pentru ei. "Ştiu că cuvintele nu au nicio valoare în momentul de faţă. Tot ce pot să fac pentru voi este să mă rog la bunul Dumnezeu să vă curme suferinţa. Dumnezeu să-l odihnească în pace, vouă vă doresc tot binele din lume. Îmi pare foarte rău pentru ce s-a întâmplat. Doamne ajută pe viitor. Cu umilinţă, Rogia Sorin Ioan", sună mesajul.

În următoarea, din 21 martie, Rogia se mărturiseşte. "Ştiu că au trecut aproximativ 4 luni de când Radu nu este între noi. Nici nu pot să-mi imaginez suferinţa prin care treceţi. Eu de-abia îmi aştept pedeapsa. Totuşi, şi dacă fac închisoare pe viaţă, asta nu îl va mai aduce printre cei vii. Mi-aş dori din toată inima ca în viitor să vă găsiţi liniştea sufletească. Ştiu că mă urâţi de moarte şi aveţi tot dreptul. Dacă veţi veni la proces, să nu vă surprindă că nu vă pot privi în ochi, deoarece îmi crapă obrazul de ruşine. Sunt 100% de acord cu pedeapsa pe care o propuneţi dumneavoastră prin intermediul avocatului. De aceea aş dori ca scrisoarea aceasta să o aduceţi la Tribunal când va avea loc procesul", scria Rogia, "cu multă părere de rău".  

Fără regrete

Mesajele au acţionat ca sarea aplicată pe o rană deschisă. "A fost un şoc. Am plâns cu hârtiile în mână, de fiecare dată. Nici nu le-am putut citi imediat", îşi aminteşte Otilia Bogdan. Ulterior, totuşi, a parcurs de mai multe ori rândurile dezlânate, căutând un indiciu, un cuvânt, o expresie, o frază care să-i arate că Sorin a fost sincer şi a înţeles răul pe care l-a făcut. N-a găsit nimic.

Aceeaşi detaşare a simţit-o şi în depoziţia pe care criminalul a dat-o în faţa instanţei, pe 9 iunie. "A vorbit cu atâta seninătate, pe un ton inflexibil, fără sentimente, despre cum a plănuit să omoare pe cineva, despre cum l-a ucis pe Radu, de parcă a fost ceva firesc", spune mama tânărului ucis.

"N-aveam activitate"

Ce a declarat Rogia în faţa magistraţilor? Că în ziua crimei a plănuit să ucidă pentru că se plictisea, era depresiv şi băuse, iar dacă Radu n-ar fi venit la întâlnire ar fi ucis pe oricine i-ar fi căzut în cale, "întrucât luasem hotărârea anterior de a ucide pe cineva".

Deşi în timpul anchetei a susţinut că a început să-şi lovească victima în urma unei altercaţii spontane, în faţa judecătorului a recunoscut că prietenul său nu i-a greşit cu nimic. "Nu am avut nimic cu victima, aveam intenţia să ucid şi s-a întâmplat ca acea persoană să fie prietenul meu", a spus Rogia, descriind cu lux de amănunte cum a procedat. "I-am spus că merg pentru nevoile fiziologice şi m-am dus în spatele băncii. De fapt m-am dus ca să pot să-l lovesc. Prima dată am lovit cu ciocanul în spate, în momentul în care se afla pe bancă. După ce a căzut, am continuat să-l lovesc în zona capului. După ce a murit l-am tras spre blocuri, într-o zonă (foto) care nu era foarte bine iluminată, să nu fie descoperit".

A stat apoi ore întregi lângă victimă, "ca să meditez la fapta comisă". În final, i-a luat pantalonii, căci ai lui erau pătaţi cu sânge, s-a spălat şi a plecat spre casă, nu înainte însă de a-i trimite lui Radu SMS-uri "ca să-mi creez un alibi", iar apoi, de pe mobilul prietenului, alte mesaje către mama acestuia, "întrucât doream să stea liniştită".

Proces în aşteptare

Deşi Rogia şi-a recunoscut fapta, probele au fost administrate şi martorii audiaţi, verdictul se lasă încă aşteptat, întrucât avocata sa, Corina Domocoş, încearcă să-l scape de răspunderea penală, susţinând că nu este responsabil. Argumentul? Tânărul mai fusese internat la Spitalul de Neuropsihiatrie în 2016, după ce incendiase mai multe tomberoane şi garaje, iar la externare medicii i-au cerut să urmeze un tratament strict, pe care însă l-a întrerupt vara trecută, cu două luni înainte de crimă.

Atât doar că, aşa cum a aflat BIHOREANUL, psihiatrii stabiliseră că nu e chiar "nebun". Potrivit rapoartelor de expertiză realizate întâi la Oradea şi apoi la Timişoara, tânărul are într-adevăr o tulburare schizotipală, o afecţiune caracterizată prin stări de anxietate şi fobie socială, diagnosticată în 2016, după episodul cu incendierile, când deja avea o formă agravată de consumul exagerat de alcool "în manieră nocivă şi abuzivă, cu instalarea dependenţei". Pe româneşte, şi-a înecat minţile în alcool.

Alcoolic din dragoste

În faţa medicilor, Rogia a pus dependenţa de alcool pe seama unui eşec amoros din 2015. Atunci s-ar fi îndrăgostit de o prezentatoare TV cu care a şi corespondat câteva săptămâni pe internet. Ar fi vrut chiar să-şi întemeieze o familie, dar planurile i s-au năruit şi a început să se simtă inutil şi să bea peste măsură.

"Pe fondul intoxicaţiilor acute etanolice săvârşeşte multiple fapte de incendiere" şi tot băutura îi dezvoltă "comportamente şi anomalii" care, într-un final, au dus la uciderea lui Radu Bogdan. În raportul Institutului de Medicină Legală Timişoara se mai precizează că, în momentul în care a comis fapta, Rogia a avut discernământ, diminuat ce-i drept, dar poate răspunde penal dar şi că are obligaţia de a urma tratament medical. 

Va urma...

Previzibil, apărătoarea lui Rogia n-a fost de acord cu concluzia. Domocoş ar vrea ca tânărul să fie declarat lipsit total de discernământ deoarece, în acest caz, cei care îi decid soarta sunt nu judecătorii, ci medicii. Care, în funcţie de gravitatea situaţiei, ar putea dispune internarea într-un centru specializat, dar şi tratament medical la domiciliu, în familie. Ca atare, la termenul de judecată de luna trecută, avocata a solicitat ca rapoartele medicale să fie reanalizate de către Comisia Superioară Medico-Legală a Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici, cel mai înalt for de specialitate.

Când va sosi noul raport de expertiză şi ce vor spune specialiştii din Capitală, rămâne de văzut. Oricare va fi deznodământul, după cum spune chiar Rogia, nimic nu-l va mai aduce între cei vii pe prietenul pe care l-a omorât...


PIROMAN DOVEDIT
Închisoare pentru incendieri

După ce în perioada 14-16 septembrie 2016 a incendiat mai multe containere de gunoi şi garaje, precum şi cheresteaua depozitată lângă Facultatea de Muzică din Oradea, provocând pagube totale de peste 50.000 euro, Sorin Rogia a fost judecat şi pentru distrugeri.

Extrasul cenzurat al rechizitoriului, pus la dispoziţia BIHOREANULUI, nu face referire la motivele care l-au determinat să facă asemenea acte de vandalism şi nu arată dacă tânărul şi-a recunoscut faptele. Cert este că Rogia a fost internat la Spitalul de Neuropsihiatrie, unde medicii l-au obligat să urmeze tratamentul pe care l-a întrerupt în august 2017, înainte să-şi ucidă prietenul.

Pentru stricăciunile provocate, Judecătoria Oradea îl condamnase în primăvară la 3 ani şi 5 luni de închisoare, pedeapsă care, însă, a fost redusă de Curtea de Apel Oradea, pe 5 septembrie a.c., la 2 ani de închisoare. Soluţia este definitivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Crima pasionala
Ne ia valul cu toata campania de sustinere a comunitatii gay, ne sunt prezentati ca oameni cu o treapta mai civilizati decat restul, intelectuali, artisti etc. Se omite totusi sa se vorbeasca deschis despre crimele pasionale si violentele frecvente care se intampla in randul lor. Pacat de familia indoliata, vor trai toata viata cu vina ca puteau preveni aceasta tragedie.
Postat 10 Octombrie 2018, 09:08 de Motanul
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident pe Calea Borşului: Ambulanță în misiune, lovită de un Ford și proiectată într-un TIR. Două persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. A fost lansată filiala orădeană a asociaţiei 'Ridică-te şi umblă' (FOTO)
 • Luceafărul s-a revanșat: 4-1, sâmbătă, acasă cu CS Balotești! (FOTO)
 • Cetate 'de vânzare': Cetatea Oradea continuă să fie slab vândută, în ciuda atuurilor care o fac unică în Sud-Estul Europei (FOTO / VIDEO)
 • Ziua oraşului, în IMAGINI. Cele mai frumoase instantanee de la festivităţile dedicate Oradiei (FOTO)
 • La mulți ani, Oradea! Festivități mai bogate ca oricând, de Ziua Orașului, cu paradă militară, artificii și cadouri tricolore (FOTO / VIDEO)
 • O nouă victorie pentru handbalişti: CSM Oradea - AHC Potaissa II Turda 30-27 (FOTO)
 • De ziua Oradiei: Portretul unui primar român şi cel al unui primar maghiar, pe faţada Primăriei (FOTO)
 • Oradea s-a gătit de sărbătoare. Vezi cum a fost împodobit oraşul pentru a marca 100 de ani de la Declaraţia de independenţă! (FOTO)
 • Fostul ministru tehnocrat Dragoş Pâslaru, la Oradea: Partidul „lui Cioloş” va cere românilor să-l voteze „pentru a construi”, nu din dezamăgirea creată de alţii (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON