URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2018, 08:05

Oradea cea scumpă! Goana pentru dezvoltarea oraşului are un preţ tot mai mare pentru locuitori

Oradea cea scumpă! Goana pentru dezvoltarea oraşului are un preţ tot mai mare pentru locuitori PREŢUL SUCCESULUI. Administraţia locală bagă tot mai adânc mâna în buzunarele orădenilor pentru a finanţa proiectele de dezvoltare, taxând drastic proprietarii de apartamente şi utilizatorii de autovehicule, dar privaţii nu se lasă nici ei mai prejos. Creşterea migraţiei dinspre alte zone ale ţării şi a numărului de turişti au forţat scumpiri în serie, de la construcţii şi închirieri de imobile până la serviciile de transport, cazare şi masă (Foto: Ovi D. Pop)
Oradea cea scumpă! Goana pentru dezvoltarea oraşului are un preţ tot mai mare pentru locuitori PLĂTIŢI!  Profitând de criza acută a locurilor de parcare, din acest an Primăria a majorat discret amenda minimă pentru parcarea neregulamentară, de la 45 lei la 70 lei. Şi nu exclude noi majorări!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe chipurile orădenilor care ies din Primărie se citeşte frustrare. "Ca niciodată, am de plătit un impozit de 500 de lei pentru un apartament amărât şi două maşini vechi", răbufneşte un cetăţean.

Începând de anul acesta, administraţia Bolojan a majorat impozitele şi taxele locale cu un nivel record de 20% şi simultan a înjumătăţit bonificaţia pentru plata lor anticipată la 5%. Asta, în vreme ce alte oraşe, precum Aradul, au revenit asupra majorării după numai o lună, iar Clujul şi Timişoara le-a păstrat la acelaşi nivel de acum doi ani.

Oradea Mare

Ilie Bolojan, primar OradeaOradea a lăsat orgoliul să i-o ia înainte. Dezvoltarea accelerată a oraşului, într-un ritm similar celui din timpul urbanizării comuniste, a dus la o explozie a mândriei edililor. Primarul Ilie Bolojan (foto) şi-a câştigat cel de-al treilea mandat promiţând cea mai eficientă administraţie locală, Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public, compară deja Aquaparkul Nymphaea cu marile parcuri acvatice din Ungaria, iar directorul Termoficare, Stănel Necula, se laudă cu cea mai performantă centrală pe gaz din România.

Oficial, ne merge bine! De curând, site-ul online Urbanize Hub a declarat Oradea oraşul cu cea mai performantă administraţie publică din România. "La nivelul cheltuielilor de capital, Oradea a investit 230,4 milioane euro în ultimii 8 ani, ceea ce înseamnă 1.225 euro pe cap de locuitor, iar la fonduri europene a reuşit să atragă proiecte în valoare de 140,6 milioane euro, cu o medie de 716 euro pe cap de locuitor", scriu redactorii site-ului.

Între timp, însă, orădeanul de rând primeşte prea puţin, spre deloc, din fructele acestei dezvoltări. Impozitele cresc constant, majoritatea localnicilor cunosc Aquaparkul doar pe dinafară fiindcă nu-şi permit să dea 85 lei pentru un bilet de familie, iar clienţii Termoficare se iau de cap de fiecare dată când se afişează întreţinerea.

"Nu e corect"

Premiantă la realizări, Oradea e prima şi la creşteri de biruri. Numai anul acesta taxele orădenilor au crescut cu un procent record de 20%. "Suntem forţaţi să mărim impozitele ca urmare a confiscării veniturilor oraşului de către Guvern", a argumentat primarul Ilie Bolojan.

Astfel, impozitul pentru un apartament cu 2 camere a fost majorat cu 33 lei (de la 165 la 198 lei), iar cel pentru un apartament cu 3 camere a crescut cu 39 lei (de la 193 la 232 lei). La fel, birurile pentru o maşină de 1.400 centimetri cubi au crescut cu 12 lei (de la 60 la 72 lei), iar cele pentru una de 1.900 cmc au urcat cu 37 lei (de la 193 la 230 lei).

Emil Boc, primar Cluj NapocaCe-i drept, măsuri similare au luat şi primarii din Buzău şi Vaslui, care au majorat impozitele cu circa 10%, în vreme ce în Botoşani creşterea a fost de 18%, iar în Piteşti şi Suceava de 20%. În schimb, edilii liberali din vestul ţării s-au ferit de creşterea birurilor. La doar o lună după ce a obţinut de la Consiliul Local o majorare a fiscalităţii tot cu 20%, primarul arădean Gheorghe Falcă a revenit asupra ei. Edilul din Timişoara, Nicolae Robu, a anunţat că va prefera să ia un credit decât să crească impozitele, iar primarul de Cluj, Emil Boc (foto) a declarat din capul locului că va păstra impozitarea la nivelul din 2016. "Nu este corect să punem pe seama clujenilor luarea banilor din bugetul local şi ducerea lor la Bucureşti", a argumentat Boc.

Peste Timişoara şi Cluj!

Practic, la venituri cu mult sub cele din Cluj sau Timişoara, orădenii plătesc biruri mai mari. Spre exemplu, impozitul pe clădirile rezidenţiale ale persoanelor fizice a crescut anul acesta în Oradea la cel mai mare nivel din ţară - 0,12% -, peste cel de 0,08% practicat în Timişoara sau cel de 0,10% din Cluj.

La fel, impozitul pentru clădirile nerezidenţiale datorat de orădeni a crescut la 0,7% în cazul imobilelor reevaluate şi 0,9% în cazul celor neevaluate, procentaj şi de cinci ori mai mare decât cel de 0,2% practicat în continuare în Timişoara şi Cluj!

La fel, orădenii plătesc un impozit de 11.000 lei pentru hectarul de teren intravilan de categoria A, dublu faţă de cel de 6.878 lei din Timişoara şi peste cel de 10.361 lei din Cluj.

În plus, pentru acelaşi autovehicul de 2.000 cmc, impozitul plătit în Oradea este de 230 lei, peste nivelul de 220 lei din Arad şi cel de 180 lei din Cluj sau Timişoara.

Scumpiri în lanţ

Şoferii orădeni mai au însă o belea! Chiar dacă taxa de parcare este deocamdată sub cea de 3 lei pe oră practicată în centrul Timişoarei sau de 4 lei pe oră cât este în centrul Clujului, Oradea trage tare către o aliniere. Anul trecut, municipalitatea a scumpit cu 20% tariful de parcare, de la 2 la 2,6 lei/oră, abonamentul pentru o lună cu 21,42% (de la 70 la 85 lei), iar cel pe un an cu 24,28%, de la 700 lei la 870 lei.

Începând de anul acesta, minimul amenzii pentru parcare neregulamentară a fost majorat cu un procent record de 50%, de la 90 la 140 lei. Automat, suma datorată de contravenienţi în 48 de ore aproape s-a dublat, de la 45 la 70 lei. În plus, cum amenda e cuprinsă între 140 lei şi 500 lei, majoritatea proceselor verbale sunt încheiate de agenţii constatatori pentru suma de 200 lei. Deci, cine nu plăteşte rapid nivelul minim al amenzii va datora peste două zile de trei ori mai mult!

Amenzi da, parcări ba!

Ionuț Șimon, șeful Serviciului Parcări OradeaAnul trecut angajaţii Primăriei au dat 32.000 amenzi de parcare. Culmea, numărul lor mare este justificat de faptul că acestea ar fi prea mici. "În Cluj şoferii se feresc să parcheze neregulamentar, pentru că amenzile încep de la 200 lei", argumentează şeful Serviciului Parcări, Ionuţ Şimon (foto).

Adevărul este, însă, că mulţi şoferi ajung contravenienţi tocmai pentru că nu pot parca regulamentar! Peste zi, proprietarii celor peste 103.000 maşini înmatriculate în Oradea trebuie să dea chiar şi trei ture în jurul Primăriei sau al Parcului Traian până să găsească un loc liber. Mai mult, deşi parcarea subterană din Piaţa Independenţei este de doi ani în stadiul de gropoi, iar celelalte patru promise în curtea Primăriei, a Spitalului Militar, la baza Voinţa şi în strada Iosif Vulcan sunt încă în stadiu de proiect, municipalitatea ia deja în calcul externalizarea parcărilor către un operator privat. Care va cere şi el creşterea tarifelor, pentru că trăieşte din comision...

Arşi la buzunar

De fapt, orădeanul nici nu trebuie să iasă din casă pentru a scoate bani din buzunar. Deşi municipalitatea deţine cea mai performantă centrală pe gaz, care aduce venituri de circa 19 milioane euro pe an numai din vânzarea energiei electrice, orădenii plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din ţară. "Probabilitatea de a reduce preţul gigacaloriei este mică, din cauza pierderilor de pe reţele", argumenta anul trecut primarul Ilie Bolojan.

Termoficare Oradea are unul dintre cele mai bune preţuri de producţie din ţară, chiar şi după majorarea recentă la 304 lei pe gigacalorie, cu mult sub Cluj-Napoca (330 lei), Bucureşti (356,7 lei) sau Timişoara (365 lei). Cu toate acestea, în Oradea se plăteşte cea mai scumpă încălzire! Gigacaloria facturată aici costă 255 lei, fiind peste cea plătită de timişoreni (244 lei) şi clujeni (220 lei), şi de două ori mai scumpă decât cea plătită de bucureşteni (163,2 lei).

Altfel spus, la acelaşi apartament de două camere, un orădean plăteşte cu circa 170 lei pe lună mai mult decât un bucureştean. În fond, Bucureştiul nu se bucură de cea mai performantă administraţie din ţară...


METODA BOLOJAN
Întâi firmele, apoi oamenii!

Scumpirea traiului orădenilor se datorează schimbării de optică a primarului Ilie Bolojan. Edilul a scăzut treptat impozitele pe spaţiile de producţie ale firmelor, de la 1,9% din valoarea din contabilitate în 2008 la 0,95% în 2017, cu o creştere la 1,15% anul acesta.

Eduard Florea, directorul economic al Primăriei Oradea"Strategia municipalităţii a fost de a stimula firmele, pe considerentul că acestea nu doar că vor plăti impozite pe clădire, ci vor şi crea locuri de muncă, vor plăti impozite pe salarii şi vor creşte treptat salarizarea", a explicat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Că strategia e încă departe de a da rezultate o dovedeşte decalajul enorm între salariul mediu net de 2.003 lei, plătit în noiembrie 2017 în Bihor, conform Institutului Naţional de Statistică, şi cele de 2.239 lei din Arad, 2.749 lei din Timişoara sau 2.783 lei din Cluj.

În schimb, impozitele orădenilor nu doar că au fost majorate constant, dar au apărut şi taxe noi. Astfel, peste 400 de proprietari care deţin spaţii în clădiri nereabilitate datorează Primăriei un supraimpozit de 500%, aproape 2.000 de orădeni care nu s-au racordat la reţelele de canalizare aduse pe strada lor plătesc impozite majorate cu 50%, iar exemplele ar putea continua.


PREŢURI ÎN CREŞTERE
Totul se plăteşte!

 Mirko Giuffrida, managerul agenţiei imobiliare GamminvestOradea este un oraş scump nu doar din cauza impozitelor, ci şi al costurilor de zi cu zi. "Oradea se află în top 10 al celor mai scumpe locuinţe din ţară", spune Mirko Giuffrida (foto), managerul agenţiei imobiliare Gamminvest. Topul e deschis de Cluj, Bucureşti şi Timişoara, unde la sfârşitul anului trecut preţul pe metrul pătrat varia între 1.460 euro şi 1.120 euro. "La un preţ de vânzare de 700 euro/mp, proprietăţile din Oradea sunt mult mai ieftine decât în Cluj sau Timişora, dar mai scumpe decât în Braşov şi Arad", spune consultantul.

Potrivit unui studiu făcut la începutul acestui an de portalul analizeimobiliare.ro, preţul mediu al unei chirii pentru un apartament cu 2 camere în Oradea este de 200 euro, jumătate faţă de Cluj sau Bucureşti, la egalitate cu Arad şi Bacău, peste Bistriţa, Slatina, Târgu Jiu. Realitatea bate, însă, statisticile. "În centrul Oradiei este greu să găseşti chirie sub 300 euro. În ultimii 5 ani preţurile au urcat şi cu 30%, pentru că a crescut numărul studenţilor străini, al angajaţilor companiilor multinaţionale şi al turiştilor", explică Giuffrida.

Creşterea atractivităţii Oradiei se reflectă şi în scumpirea serviciilor. Spre exemplu, la un tarif mediu de 2,2 lei/kilometru, călătoria cu taxiul este mai scumpă decât în Bucureşti, unde preţurile încep de la 1,4 lei/km, şi tinde să urce la 2,6 lei/km, ca în Cluj. "Acum doi ani eram la acelaşi tarif, de atunci clujenii au majorat preţurile şi probabil aşa vom face şi noi, pentru că toate s-au scumpit", spune administratorul Fulger Taxi, Camelia Dulcă.

Inclusiv preţurile restaurantelor s-au aliniat celor din Cluj şi Timişoara. "Dacă nu comandă doar pizza şi apă plată, două persoane nu prea pot mânca sub 100 lei", spune consultantul în afaceri Dan Octavian. Potrivit acestuia, preţurile din Oradea sunt peste cele din Satu Mare şi Arad ca urmare a investiţiilor făcute în ultimii ani de antreprenori în localuri, dar şi creşterii numărului de turişti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
41 Comentarii
Bihoreanoradean
CENZURAT
Postat 07 Februarie 2018, 19:29 de Sandu1201
RE: Bihoreanoradean
@Sandu1201, vezi că ești foarte aproape de o nouă suspendare. Te rugăm să te potolești, ultimul avertisment.
Postat 07 Februarie 2018, 21:40 de Moderator
@ TDS
Adevărul e că nu mă pot abține să nu-l provoc pe idiot, când îl văd cât e de tâmpit deși e clar o pierdere de vreme sa te cobori la nivelul lui.
Postat 07 Februarie 2018, 19:11 de User anonimizat
!!!!!!!!!!!!
@Bihoreanoradean: Nu te mai strădui să-l înveți gramatică pe individ ! Nu vei reuși ! El știe doar să înjure ( mie mi-a zis că în Piața Unirii " a.... t-o pe mama mea !!!! ". Dacă ăsta e limbaj ?!
Postat 07 Februarie 2018, 17:54 de TDS
Bihoreanoradean
Absolut corect, UN VOCABULAR BOGAT.
Postat 07 Februarie 2018, 15:12 de Sandu1201
@ sandu
Vazi ca incurci gramatica, confunzi persoana I cu persaoana a II-a.. Te-ai descris perfect in ultimul comentariu
Postat 07 Februarie 2018, 11:36 de User anonimizat
!
Poate ca'i din Birtinia!
Postat 07 Februarie 2018, 09:59 de scortosul
@pinonel
Nu putem sti aritmetica locala dar la nivel national se vehiculeaza ca din 2008 Romania a absorbit vreo 45 mld. si a cotizat cu vreo 15.In acest timp datoria externa a ajuns la vreo 90 mld.O crestere negativa?
Postat 07 Februarie 2018, 09:44 de excalibur
Bihoreanoradean
Nu ai tu cum sa ai mândrie, tu esti vinitura, locul tau nu e la oraș, tu esti cu flotant. Si sunt foarte mândru de vocabularul meu BOGAT
Postat 07 Februarie 2018, 09:23 de Sandu1201
@ sandu
Știu că e greu și că nu înțelegi multe nici macar când sunt scrise negru pe alb (articolul descrie perfect situația din Oradea, exact așa cum am perceput-o și eu de mai mult timp, motivul supărări mele pe actuala administrație). Faptul că te lauzi că ești născut în Oradea, nu ne face decât să ne simtim rușinați de specimene că tine, pe noi ceilalți născuți tot în Oradea. Vocabularul tau e sărac și se limitează la câteva cuvinte pe care le arunci obsesiv înspre toți cei care au opinii diferite de a ta. Ai face bine să mai pui mana pe niște cărți iar că sa înțelegi că nevoile umane nu se limitează doar la chestiile care se vad, îți recomand să-l cauți pe Maslow și a lui piramida (a nu se confunda cu cea din primărie) poate te mai luminezi.. deși pari un caz pierdut.. șase! scrie pe tine. :)
Postat 07 Februarie 2018, 09:03 de User anonimizat
@excalibur Rugaminte!
Iti apreciez postarile, esti o persoana informata si-ti sustii afirmatiile cu dovezi. Poti posta aici un bilant al afacerilor cu fonduri europene? Primarul si pacalicii lui de la directia economica evita sa prezinte un raport pe tema asta, o dau din colt in colt, masluiesc datele oferind procente, comparatii, etc, adica date relative. Care este cuantumul fondurilor UE aprobate pt. Oradea si, CEL MAI IMPORTANT! cat din aceste fonduri au fost decontate? Au fost penalizari, rectificari, corectii, etc. Chestiunea e una foarte importanta, aceasta mega-escrocherie, a atragerii de fonduri europene, ne-a adus in situatia deloc de invidiat de a le da sansa si nepotilor nostri sa plateasca datoriile facute de birtinez& gasca
Postat 07 Februarie 2018, 06:36 de pinonel
Bihoreanoradean
Esti si tu un fel de TDS ( ...) , care a încercat să se spânzure cu pancarda de gât legat de statuia lui Mihai Viteazul și nu ia reusit. În cazul asta schimbați locația sa nu va vada nimeni, sa fiti mai intimi. Încercați podul casei sau podul Iloaiei
Postat 07 Februarie 2018, 02:04 de Sandu1201
Bihoreanoradean
Proprietatea ta e de la gard( zid) înspre curte, de la zid spre strada e proprietatea primăriei ( ca prostii tot nu inteleg) , referitor la țăran, Prostea care esti , eu m-am născut la oraș, tu nu, tu esti o vinitura. Locul tau e in lanul de porumb, în nici un caz pe străzile asfaltate din ORADEA.
Postat 07 Februarie 2018, 01:29 de Sandu1201
@sandu
In fata casei mele nu vei parca nici o data pentru ca e proprietate privata. Nu este si nici nu a fost vreodata a primariei, de la care chiar nu astept NIMIC. Daca vreau sa ma duc la tara (lucru pe care-l fac destul de des), o fac pentru ca am unde si da, trag apa la wc pentru ca asta inseamna civilizatie, ceea ce tu ai descoperit abia cand ai ajuns in Oradea, ale carei luminite se pare ca te-au fascinat la maxim (te inteleg..). Daca tot ai ajuns la oras, iti recomand sa-ti expui opiniile intr-un mod civilizat, tinand cont si de cei din jurul tau (ca doar nu suntem in padure) iar daca astepti ca parerile si opiniile tale sa fie respectate, ar fi bine sa oferi la randul tau respect. PS: Nu am pretentia sa intelegi ceva din ce am scris dar macar stiu ca ai fact un exercitiu de citire, ceea ce-ti cam lipseste.
Postat 07 Februarie 2018, 00:04 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Iar daca tu te-ai mutat la țară ( fiecare unde-l trage pământul) , asigurate ca tragi apa la BUDĂ . Felicitări BÂRLADULU fie cu tine
Postat 06 Februarie 2018, 22:41 de Sandu1201
Bihoreanoradean
Eu asta zic de mult. Tu esti țăran, locul tau nu e la oraș, iar tu esti degeaba PROST, casa tocmai sa facut frumoasa si cu jumate de datorii plătite ( si nici asa nu e bine) . Dar ca sa fie frumoasa casa te imprumuti ca daca le mărești impozitele, prostii ca tine comentează , ca nici asa nu e bine. Atunci ca sa nu se împrumute casa , proprietarul mărește impozitele cu 300% ca sa faca investitii, atunci iar ai sa comentezi. Tu daca esti prost , fa sa fi prost cu un rost. Ca nu o sa dea nimeni bani nerambursabili, dar uite ca UE da cu o conditie , sa pui si tu ceva. Tu comenteaza mai putin si tunde-ti burenele din fata casei, aaaa nu tu no o sa faci, ca e spațiul primăriei sa vina primăria sa faca , dar cand vin eu si parchez in fata casei tale , atunci o sa comentezi ca nu am voie sa parchez acolo ca e locul tau ca stai de 30 ani acolo. Dar locul tau e la BÂRLAD, în nici un caz ORADEA
Postat 06 Februarie 2018, 22:36 de Sandu1201
@ sandel
ai dreptate cu cretinii.. doar ei sunt mandrii de Oradea (te numeri printre ei).. cat de cretin poti sa fii sa te bucuri cand esti sarac, ca poti sa te imprumuti ca sa-ti "infrumusetezi" casa? Cu taote ca est tot sarac te pricopsesti si cu dataorii dar cu o casa frumoasa si atat. Cand nu mai poti plati datoriile, ce faci? Vinzi casa? Te muti la tara? O dai in chirie? nu stiu daca asta e tocmai ce si-au dorit oradenii...
Postat 06 Februarie 2018, 21:36 de User anonimizat
Tds
O sa distrugă OTL-UL si o sa bage metrou. Asa ca sa moara prostii de ciuda. Cretinilor fiti mândri de ORADEA.
Postat 06 Februarie 2018, 21:21 de Sandu1201
O LIMBĂ DOI LIMBI UN LIMBĂ DOUĂ LIMBI...
@Cata78: Asta cu municipalul o stiu sigur! Ma rog, oncologia! Am si vorbit cu persoana care, evident, neagă! Dar e prea de notorietate! De ce spun că Piața arăta mai bine inainte? Pentru că era cu verdeață! Pe când trece vremea porfirului peste tot, hop și noi cu porfirul! Ca opera plagiata " Vulturul Negru " arată bine nu e meritul lui Bolojan! Așa au făcut-o cei care au plagiat-o! Arată bine Palatul. Greco-catolic? Da! Care e meritul lui Bolojan? Nici unul! Sau are unul! Ca pune lângă o clădire cu rang religios " weceaua " publice numite PP BOX cu ocazia Târgurilor kitchoase cu " ringispieluri" de secol XXVIII și dughene cu icoane in care Fecioara Maria apare cu o față portocalie (!!!!!)/a se vedea celebrul spaniol "dă" Bins! De-asta să devină Piata Unirii pietonala? Să fim poluati cu plăcinte sau cu costite de Maramu' pe care ajuns acasă tre' să le mai vâri o tură la cuptor pentru a putea fi mâncate? De-asta? Da' dă ce a vrut să distrugă și OTL-ul? Că pe vremea lui Csuzi mai funcționa cât de cât?! Și Csuzi îl mai pupa pe ici pe colo! Dar Pop chiar dă....mi-a zis cineva că e tot PNL, d-aia!
Postat 06 Februarie 2018, 20:21 de TDS
Drumul spre iad e pavat cu bune intentii
Nu contesta nimeni realizarile ctitorului.Atita timp cit s-au facut preponderent pe fonduri europene, aproape ca nici nu mai conteaza daca sunt bune ,frumoase sau utile.Dar sa sari la gitul oradenilor cu mariri de impozite record, amenzi parcari,supraimpozitari aberante ,iar la sfirsitul anului sa ai 90 mil. lei necheltuiti,in pericol sa ti-i rechizitioneze ilustrul guvern psd nu mai e o problema de bani, de taxe ci una medicala sau mai grav,de misto colectiv.
Postat 06 Februarie 2018, 19:45 de excalibur
Nu ma pronunt asupra taxelor ce dirijeaza un anumit comportament...
Nu imi place nici ca au crescut taxele dat fiind ca sunt de dreapta (desi stiu tari in care impozitul pe imobiliare poate fi de 1%, 2%, 6% chiar), dar nu imi place nici nationalizarea si centralizarea facuta de socialistii de la guvern. Totusi serviciile se cumpara si amenzile de parcare nu sunt taxe! Nu le platesc toti locuitorii, ci doar nesimtitii care parcheaza ilegal, si trebuie sa fie indeajuns de mari ca sa descurajeaze. Mi-ar parea rau sa vad ca se plange imediat si ziarul asta cel mai serios din judet ca biletul la acvaparc nu e indeajuns de "socialist".
Postat 06 Februarie 2018, 19:44 de unu
A distrus orasul?
Dar cum arata orasul inainte de era Bolojan? Cam ce au facut restul de dinainte? Dati-mi exemple concrete! Spuneti ca piata Unirii arata mai bine inainte? Serios? pai, pare ca nu vb de aceeasi piata a unirii...Este cea mai buna administratie din Romania...si asta o spun multi! Iar voi spuneti ca e de cac.t? Eu nu zic ca nu are bubele lui, toti care ajung in asemenea pozitii le au, sunt convins ca toti au luat/iau si vor lua spaga, mai mult sau mai putin, la nivelul acesta nu cred ca exista politician in Europa sa nu fie uns....Important e sa faca ceva si pt comunitate, iar eu consider ca a facut si face in continuare. TDS, tu prea le stii pe toate, cine pe unde are pile si spioni, asta cam ce spune despre tine?. PS Am prieteni care vin din Cj frecvent la Oradea si au doar cuvinte de lauda despre schimbarea la fata a orasului nostru
Postat 06 Februarie 2018, 19:44 de Cata78
termoficare
Si eu vad un motiv de lauda la adresa reusitei primariei in domeniul termoficarii: avem deja cel mai mic cost de productie dintre toate orasele enumerate, desi inca mai sunt cateva pierderi pe retele ce traverseaza tot orasul, spre deoseebire de cei care nu au retele extinse ci au centrale de cvartal. E adevarat ca e ceva mai scump pretul la consumator final, din cauza ca subventia e mai mica. Dar concurenta REALA si Economica nu e in a da cea mai mare subventie, ci in a produce si livra cat mai eficient!
Postat 06 Februarie 2018, 19:37 de unu
sa nu criticam primaria pentru preturile firmelor private
Cresterea pretului imobiliarelor si chiriilor e defapt o imbogatire pentru locatarii (majoritatea) ce stau de mai multa vreme in oras si au deja imobil. Pretul la taxi macar e cinstit, si nu te mai fura la bacsis sau sa te duca pe rute ocolitoare mai lungi. In privinta restaurantelor e o exagerare insa: poti manca linistit in Oradea sub 100 lei, poate ca nu impreuna cu Dan Octavian, dar mancare buna, restaurant curat.
Postat 06 Februarie 2018, 19:34 de unu
TdSarca
Ai primit raspuns de la carmen dan??
Postat 06 Februarie 2018, 19:19 de Sandu1201
Tds
Capul tau e distrus. ORADEA arata mai bine ca niciodată.
Postat 06 Februarie 2018, 19:18 de Sandu1201
???
D-l Șimon o fi rudă cu d-na " dă " la ghișeele " dîn " piramidă ? Verific !
Postat 06 Februarie 2018, 18:51 de TDS
DIN BUBE, MUCIGAIURI SI NOROI! sau TENERIFEEE!
Coaja se va citi Ocska, joace se va citi toace, pune se va citi pupe! Dacă și Viorel Cataramă îl pune la zid, mai e ceva de zis? Vrea totul pietonal! În viitor vom zbura? Și-a subordonat TOTUL! De la ASCO la POLITIA LOCALĂ, de la portarii din PMO care-l pupă peste tot ( a se vedea vedeta care va ieși la pensie), de la ANDRICA la " moimele " din ZOO ! Are infiltrate spioane la Spitalul Municipal ( RUDE! )! A se vedea cine de acolo a făcut Liceul la Vadu Crisului, bașca la un moment dat s-a numit Bolojan! Păi asta nu e definiția DICTATORULUI?
Postat 06 Februarie 2018, 18:10 de TDS
STOP! AJUNGE!
@Cata78: Stai că încă nu scrisei nici un comentariu! Chiar dacă sunt de stânga PE MINE NU MĂ PUNE NIMENI SĂ SCRIU! Poate nici pe tine! Spui că Bolojan a fost ales de trei ori! Păi și PSD-ul a fost ales de multe ori! Nu îi ia nimeni mandatul lui BOLOJAN! Poate....sper....! Dar de arătat BUBELE o putem face! O repet: BOLOJAN a diatrus frumusețea Pieței Unirii! A făcut praf și pulbere Dealul Ciuperca! A dat pe mâna acolitilor PNL spațiile din centru! A băgat bani în Coaja pentru ca acum să o mute! A băgat bani în Piața Cetate pentru ca acum să o dărâme! L-a adus pe Stanel dă la Brăila ca sa joace banii la CET! A distrus FC BIHOR ca să se pune în botic cu Birta iar acum cu Sere, cred eu pentru a aduce bani la partid! A făcut turbogiratia iar acum vrea pasaj! A distrus OTL! A DISTRUS ORADEA!
Postat 06 Februarie 2018, 17:59 de TDS
Cata78
Lasa-i ca astia nu știu d-astea. Unii probabil nu au fost mai departe de Tileagd . Nu stiu ei ce inseamna infrastructură. Asa e PSD-ESCU , promite sute de km autostrăzi in campanie apoi CHANCI si cand vine unul si le face ( fara prea multe fonduri de la guvern, ca e de alte culori si nu prea ti se da bani ) raman șocați. Locul lor e la BÂRLAD.
Postat 06 Februarie 2018, 16:18 de Sandu1201
Sic transit gloria mundi
Inainte oradenii erau saraci si orasul arata deplorabil. Acum oradenii sunt tot saraci (cresterea veniturilor este mai inceata decat cresterea cheltuielilor) dar orasul arata tot mai bine si mai sanatos. Bolo a dat ALL IN ca la poker: ori dam drumul la oras economic si turistic ori va saracesc pe toti. Fara fericirea oamenilor restul nu isi au rostul.
Postat 06 Februarie 2018, 14:47 de alexcuce
Mai multa acuratete Cata78
Doar pentru un plus de acuratete: in 2016, Bolojan a fost votat de circa 71% dintre cei prezenti la vot. La vot au fost prezenti 74.739 de locuitori, din cei 188.968 de locuitori cu drept de vot. In procente inseamna 39,55%. Deci, chiar daca Bolojan lua 100%, el tot era votat de mai puțin de 40% din locuitorii cu drept de vot. Apropo, mai isi aminteste cineva ca in 2012, Boljan a fost ales primar din partea aliantei USL? Si ca PSD era alaturi de PNL? Statistica este o stiinta care nu tine cont de sentimente. Iar acest articol arata ca Bolojan a pariat pe firmele de casa, nu pe oradeni. Gradul de satisfactie al oradenilor nu este dat de sondajele de genul Storia, ci de parcurile fara copaci, Termoficarea ineficienta, lipsa de apa rece si calda, canalizare necorespunzatoare, impozite si taxe marite si lista poate continua.
Postat 06 Februarie 2018, 14:06 de OradeanADN
@Cata78
Si psdeul e alesul vesnic chiar daca distruge constant Romania! In rest aiureli!
Postat 06 Februarie 2018, 14:00 de scortosul
Referitor la articol
E ok din punct de vedere al cifrelor...si totusi, trebuie sa observam ca dintre toate exemplele suntem singurii care detinem o infrastructura rutiera rezonabila, nici Cj, Tm, Bv, etc, nu au o centura ocolitoare cu doua benzi, nu au investit in poduri noi peste rauri, iar parcurile industriale lasa de dorit. Eu zic ca investitiile facute in infrastructura isi vor arata roadele in timp, trebuie doar sa avem rabdare.
Postat 06 Februarie 2018, 13:46 de Cata78
Anti postaci
Nu prea obisnuiesc sa scriu comentarii la articole, dar acum nu ma pot abtine, pt ca vad prea mult aceiasi postaci, care pare ca altceva nu au de lucru si ca asta e jobul lor, probabil bine platit, sa posteze anti Bolojan. Tin sa va amintesc ca acest "asupritor" al oradenilor, acest "dictator" nemernic pe care il tot asemanati cu "ceasca" a fost ales de trei ori consecutiv primar cu o zdrobitoare majoritate. Asa ca, dupa logica lui bihoreanoradean, cei mai multi locuitori ai acestui oras suntem retarzi. Eu zic sa va mutati voi, cei cu un IQ superior, prin alte orase, unde intr-adevar sunt primari gospodari, care au investit cu adevarat in infrastructura, iar taxele sunt mici. Va doresc succes!
Postat 06 Februarie 2018, 13:44 de Cata78
retarzii din pmo
"Multumim" conducatorului iubit. Sictir primare! Sictir retarzilor care te inconjoara si care te sustin!
Postat 06 Februarie 2018, 11:49 de User anonimizat
Cam tirziu.Ne-a ciuruit!!!
Da,un articol bun si documentat,dar de ce atit de tirziu.Aceste lucruri se discuta in societate de tare mult .In sfirsit nu ne mai temem de cel Tare si Mare?De ce l-am lasat ca pe răposatul 'cească" să creadă că-i cel mai iubit si cetătenii-s cei mai fericiti.De ce nu i-a spus nimeni arendasului că iobagii nu mai pot si nu mai au de unde să platească birurile tot mai mari.Doar ceausescu mai expropria pe banda să-si vadă visele implinite si orgoliul satisfăcut.Urbanizare de dragul urbanizării.Ne asteaptă probabil si bulevardul victoriei socialiste(la ce respect avem pt. proprietate acolo sintem) pe Avram Iancu cu un sir de demolari in centrul istoric si-o să fim OK.Să iasă iubitul edil să imparta citeva facturi de caldură pe la blocuri sau să stea putin in piramidă la plăti impozite,să citescă bucuria si fericirea de pe fetele cetatenilor pe care cu" onoare" si multă "compasiune "ii conduce.Apropo;pe unde-l poartă pasii ca nu-l mai vede lumea.Maria ta, iesi să-ti vezi supusii!!!Societatea fierbea de mult;se pare ca-i in punctul critic.
Postat 06 Februarie 2018, 11:21 de Gigi-contra
Împreună relansăm Oradea!
Operația a reușit, pacientul (orădean) a murit. Felicitări Bolojan, că ai reușit să relansezi financiar firmele de partid.
Postat 06 Februarie 2018, 11:20 de OradeanADN
Falimentul financiar!
Falimentul financiar al orasului se apropie cu pasi rapizi! Cu lucrari aiuristice prost facute bagate in reparatii inainte de finalizare, proiecte prost gandite(vezi prosteala lui necula) si executate si mai prost, cu neglijarea introducerii gazului in zonele isolate de catre termoficare cu parcuri(tapsane inierbate) mai scumpe decat codrul verde orasul se indreapta nauc spre falimentul financiar. acu orasul nu va falimenta ca edilul sef are resursa in buzunarul orasanului care este obligat sa plateasac taxe si impozite aiuriustice pentru cosmarele birtineze! Oradene vine nota de plata a cosmarelor birtinezului si nu te vad bine!
Postat 06 Februarie 2018, 11:01 de scortosul
OED
Un tzaran avea o iapa..El credea ca e skoda Octavia!Fanii birtinezi sunt multumiti?????????
Postat 06 Februarie 2018, 10:06 de grigore
Death warrant
Un articol profesionist care lasa cifrele sa vorbeasca de la sine.Printre atitea agentii de protectie a animalelor,a copiilor,a mediului,a consumatorilor nu exista una care sa protejeze locuitorii captivi ai un oras impotriva abuzurilor propriei administratii.
Postat 06 Februarie 2018, 09:49 de excalibur
Baiu-i in alta parte!
Vinovatii principali sunt procurorii celor mult prea multe si inutile (pt. oradeni) parchete care-si au sediul in Oradea! De zece ani un neica-nimeni impreuna cu o gasca face ce vrea din Oradea! Baiu-i ca face prost TOT CE FACE, dar plateste cu banii nostri... Nu se poate ca tu, procuror, sa nu te (auto)sesizezi, sau se poate, dar atunci suntem in situatia din povestea cu lupul paznic la oi. Ciudat e ca l-au luat procurorii la intrebari pe dragnea, l-au luat pe profesorul birtinezului, tariceanu, n-a scapat nici Basescu, doar al nostru birau are o imunitate peste cea a Preedintelui Romaniei!
Postat 06 Februarie 2018, 09:44 de ili3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON