Pe chipurile orădenilor care ies din Primărie se citeşte frustrare. "Ca niciodată, am de plătit un impozit de 500 de lei pentru un apartament amărât şi două maşini vechi", răbufneşte un cetăţean.
Începând de anul acesta, administraţia Bolojan a majorat impozitele şi taxele locale cu un nivel record de 20% şi simultan a înjumătăţit bonificaţia pentru plata lor anticipată la 5%. Asta, în vreme ce alte oraşe, precum Aradul, au revenit asupra majorării după numai o lună, iar Clujul şi Timişoara le-a păstrat la acelaşi nivel de acum doi ani.
Oradea Mare
Oradea a lăsat orgoliul să i-o ia înainte. Dezvoltarea accelerată a oraşului, într-un ritm similar celui din timpul urbanizării comuniste, a dus la o explozie a mândriei edililor. Primarul Ilie Bolojan (foto) şi-a câştigat cel de-al treilea mandat promiţând cea mai eficientă administraţie locală, Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public, compară deja Aquaparkul Nymphaea cu marile parcuri acvatice din Ungaria, iar directorul Termoficare, Stănel Necula, se laudă cu cea mai performantă centrală pe gaz din România.
Oficial, ne merge bine! De curând, site-ul online Urbanize Hub a declarat Oradea oraşul cu cea mai performantă administraţie publică din România. "La nivelul cheltuielilor de capital, Oradea a investit 230,4 milioane euro în ultimii 8 ani, ceea ce înseamnă 1.225 euro pe cap de locuitor, iar la fonduri europene a reuşit să atragă proiecte în valoare de 140,6 milioane euro, cu o medie de 716 euro pe cap de locuitor", scriu redactorii site-ului.
Între timp, însă, orădeanul de rând primeşte prea puţin, spre deloc, din fructele acestei dezvoltări. Impozitele cresc constant, majoritatea localnicilor cunosc Aquaparkul doar pe dinafară fiindcă nu-şi permit să dea 85 lei pentru un bilet de familie, iar clienţii Termoficare se iau de cap de fiecare dată când se afişează întreţinerea.
"Nu e corect"
Premiantă la realizări, Oradea e prima şi la creşteri de biruri. Numai anul acesta taxele orădenilor au crescut cu un procent record de 20%. "Suntem forţaţi să mărim impozitele ca urmare a confiscării veniturilor oraşului de către Guvern", a argumentat primarul Ilie Bolojan.
Astfel, impozitul pentru un apartament cu 2 camere a fost majorat cu 33 lei (de la 165 la 198 lei), iar cel pentru un apartament cu 3 camere a crescut cu 39 lei (de la 193 la 232 lei). La fel, birurile pentru o maşină de 1.400 centimetri cubi au crescut cu 12 lei (de la 60 la 72 lei), iar cele pentru una de 1.900 cmc au urcat cu 37 lei (de la 193 la 230 lei).
Ce-i drept, măsuri similare au luat şi primarii din Buzău şi Vaslui, care au majorat impozitele cu circa 10%, în vreme ce în Botoşani creşterea a fost de 18%, iar în Piteşti şi Suceava de 20%. În schimb, edilii liberali din vestul ţării s-au ferit de creşterea birurilor. La doar o lună după ce a obţinut de la Consiliul Local o majorare a fiscalităţii tot cu 20%, primarul arădean Gheorghe Falcă a revenit asupra ei. Edilul din Timişoara, Nicolae Robu, a anunţat că va prefera să ia un credit decât să crească impozitele, iar primarul de Cluj, Emil Boc (foto) a declarat din capul locului că va păstra impozitarea la nivelul din 2016. "Nu este corect să punem pe seama clujenilor luarea banilor din bugetul local şi ducerea lor la Bucureşti", a argumentat Boc.
Peste Timişoara şi Cluj!
Practic, la venituri cu mult sub cele din Cluj sau Timişoara, orădenii plătesc biruri mai mari. Spre exemplu, impozitul pe clădirile rezidenţiale ale persoanelor fizice a crescut anul acesta în Oradea la cel mai mare nivel din ţară - 0,12% -, peste cel de 0,08% practicat în Timişoara sau cel de 0,10% din Cluj.
La fel, impozitul pentru clădirile nerezidenţiale datorat de orădeni a crescut la 0,7% în cazul imobilelor reevaluate şi 0,9% în cazul celor neevaluate, procentaj şi de cinci ori mai mare decât cel de 0,2% practicat în continuare în Timişoara şi Cluj!
La fel, orădenii plătesc un impozit de 11.000 lei pentru hectarul de teren intravilan de categoria A, dublu faţă de cel de 6.878 lei din Timişoara şi peste cel de 10.361 lei din Cluj.
În plus, pentru acelaşi autovehicul de 2.000 cmc, impozitul plătit în Oradea este de 230 lei, peste nivelul de 220 lei din Arad şi cel de 180 lei din Cluj sau Timişoara.
Scumpiri în lanţ
Şoferii orădeni mai au însă o belea! Chiar dacă taxa de parcare este deocamdată sub cea de 3 lei pe oră practicată în centrul Timişoarei sau de 4 lei pe oră cât este în centrul Clujului, Oradea trage tare către o aliniere. Anul trecut, municipalitatea a scumpit cu 20% tariful de parcare, de la 2 la 2,6 lei/oră, abonamentul pentru o lună cu 21,42% (de la 70 la 85 lei), iar cel pe un an cu 24,28%, de la 700 lei la 870 lei.
Începând de anul acesta, minimul amenzii pentru parcare neregulamentară a fost majorat cu un procent record de 50%, de la 90 la 140 lei. Automat, suma datorată de contravenienţi în 48 de ore aproape s-a dublat, de la 45 la 70 lei. În plus, cum amenda e cuprinsă între 140 lei şi 500 lei, majoritatea proceselor verbale sunt încheiate de agenţii constatatori pentru suma de 200 lei. Deci, cine nu plăteşte rapid nivelul minim al amenzii va datora peste două zile de trei ori mai mult!
Amenzi da, parcări ba!
Anul trecut angajaţii Primăriei au dat 32.000 amenzi de parcare. Culmea, numărul lor mare este justificat de faptul că acestea ar fi prea mici. "În Cluj şoferii se feresc să parcheze neregulamentar, pentru că amenzile încep de la 200 lei", argumentează şeful Serviciului Parcări, Ionuţ Şimon (foto).
Adevărul este, însă, că mulţi şoferi ajung contravenienţi tocmai pentru că nu pot parca regulamentar! Peste zi, proprietarii celor peste 103.000 maşini înmatriculate în Oradea trebuie să dea chiar şi trei ture în jurul Primăriei sau al Parcului Traian până să găsească un loc liber. Mai mult, deşi parcarea subterană din Piaţa Independenţei este de doi ani în stadiul de gropoi, iar celelalte patru promise în curtea Primăriei, a Spitalului Militar, la baza Voinţa şi în strada Iosif Vulcan sunt încă în stadiu de proiect, municipalitatea ia deja în calcul externalizarea parcărilor către un operator privat. Care va cere şi el creşterea tarifelor, pentru că trăieşte din comision...
Arşi la buzunar
De fapt, orădeanul nici nu trebuie să iasă din casă pentru a scoate bani din buzunar. Deşi municipalitatea deţine cea mai performantă centrală pe gaz, care aduce venituri de circa 19 milioane euro pe an numai din vânzarea energiei electrice, orădenii plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din ţară. "Probabilitatea de a reduce preţul gigacaloriei este mică, din cauza pierderilor de pe reţele", argumenta anul trecut primarul Ilie Bolojan.
Termoficare Oradea are unul dintre cele mai bune preţuri de producţie din ţară, chiar şi după majorarea recentă la 304 lei pe gigacalorie, cu mult sub Cluj-Napoca (330 lei), Bucureşti (356,7 lei) sau Timişoara (365 lei). Cu toate acestea, în Oradea se plăteşte cea mai scumpă încălzire! Gigacaloria facturată aici costă 255 lei, fiind peste cea plătită de timişoreni (244 lei) şi clujeni (220 lei), şi de două ori mai scumpă decât cea plătită de bucureşteni (163,2 lei).
Altfel spus, la acelaşi apartament de două camere, un orădean plăteşte cu circa 170 lei pe lună mai mult decât un bucureştean. În fond, Bucureştiul nu se bucură de cea mai performantă administraţie din ţară...
METODA BOLOJAN
Întâi firmele, apoi oamenii!
Scumpirea traiului orădenilor se datorează schimbării de optică a primarului Ilie Bolojan. Edilul a scăzut treptat impozitele pe spaţiile de producţie ale firmelor, de la 1,9% din valoarea din contabilitate în 2008 la 0,95% în 2017, cu o creştere la 1,15% anul acesta.
"Strategia municipalităţii a fost de a stimula firmele, pe considerentul că acestea nu doar că vor plăti impozite pe clădire, ci vor şi crea locuri de muncă, vor plăti impozite pe salarii şi vor creşte treptat salarizarea", a explicat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).
Că strategia e încă departe de a da rezultate o dovedeşte decalajul enorm între salariul mediu net de 2.003 lei, plătit în noiembrie 2017 în Bihor, conform Institutului Naţional de Statistică, şi cele de 2.239 lei din Arad, 2.749 lei din Timişoara sau 2.783 lei din Cluj.
În schimb, impozitele orădenilor nu doar că au fost majorate constant, dar au apărut şi taxe noi. Astfel, peste 400 de proprietari care deţin spaţii în clădiri nereabilitate datorează Primăriei un supraimpozit de 500%, aproape 2.000 de orădeni care nu s-au racordat la reţelele de canalizare aduse pe strada lor plătesc impozite majorate cu 50%, iar exemplele ar putea continua.
PREŢURI ÎN CREŞTERE
Totul se plăteşte!
Oradea este un oraş scump nu doar din cauza impozitelor, ci şi al costurilor de zi cu zi. "Oradea se află în top 10 al celor mai scumpe locuinţe din ţară", spune Mirko Giuffrida (foto), managerul agenţiei imobiliare Gamminvest. Topul e deschis de Cluj, Bucureşti şi Timişoara, unde la sfârşitul anului trecut preţul pe metrul pătrat varia între 1.460 euro şi 1.120 euro. "La un preţ de vânzare de 700 euro/mp, proprietăţile din Oradea sunt mult mai ieftine decât în Cluj sau Timişora, dar mai scumpe decât în Braşov şi Arad", spune consultantul.
Potrivit unui studiu făcut la începutul acestui an de portalul analizeimobiliare.ro, preţul mediu al unei chirii pentru un apartament cu 2 camere în Oradea este de 200 euro, jumătate faţă de Cluj sau Bucureşti, la egalitate cu Arad şi Bacău, peste Bistriţa, Slatina, Târgu Jiu. Realitatea bate, însă, statisticile. "În centrul Oradiei este greu să găseşti chirie sub 300 euro. În ultimii 5 ani preţurile au urcat şi cu 30%, pentru că a crescut numărul studenţilor străini, al angajaţilor companiilor multinaţionale şi al turiştilor", explică Giuffrida.
Creşterea atractivităţii Oradiei se reflectă şi în scumpirea serviciilor. Spre exemplu, la un tarif mediu de 2,2 lei/kilometru, călătoria cu taxiul este mai scumpă decât în Bucureşti, unde preţurile încep de la 1,4 lei/km, şi tinde să urce la 2,6 lei/km, ca în Cluj. "Acum doi ani eram la acelaşi tarif, de atunci clujenii au majorat preţurile şi probabil aşa vom face şi noi, pentru că toate s-au scumpit", spune administratorul Fulger Taxi, Camelia Dulcă.
Inclusiv preţurile restaurantelor s-au aliniat celor din Cluj şi Timişoara. "Dacă nu comandă doar pizza şi apă plată, două persoane nu prea pot mânca sub 100 lei", spune consultantul în afaceri Dan Octavian. Potrivit acestuia, preţurile din Oradea sunt peste cele din Satu Mare şi Arad ca urmare a investiţiilor făcute în ultimii ani de antreprenori în localuri, dar şi creşterii numărului de turişti.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.