URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2010, 09:28

Miting pentru viaţă

Miting pentru viaţă PRINŢESĂ ÎN CER. În timp ce orădenii sărbătoresc pe 12 octombrie Ziua Oraşului, pentru familia Patriciei Aktaa (foto) va fi zi de doliu. Micuţa ar fi împlinit 6 ani, dar moartea a furat-o prea devreme pe "prinţesă"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu există cuvinte pentru durerea unei mame ce-şi îngroapă copilul. Nu sunt nici vorbe să descrie ce-i în sufleul ei şi nici răspunsuri s-o aline.

Au trecut patru luni de când Delia Scorţe aşteaptă o explicaţie pentru moartea fetiţei ei, Patricia Aktaa, stinsă într-un spital. Deşi acuză o culpă medicală, familia nu a primit nici măcar rezultatele autopsiei. Astfel că pe 12 octombrie, când fetiţa ar fi împlinit 6 ani, pregăteşte un miting la care să participe rudele ori chiar victimele cazurilor de malpraxis din Bihor...

Cremeş ucigaş

Cazul Patriciei Aktaa a făcut înconjurul ţării. Micuţa de 5 anişori s-a prăpădit anul acesta, pe 24 mai, după ce a ajuns intoxicată la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului TBC, pentru că a mâncat cremeş la o aniversare în familie, la fel ca alţi 11 oameni.

07 Delia Scorte.jpgA fost o infecţie cu Salmonella, care, pe fondul imunităţii slăbite, a omorât-o, au decretat autorităţile sanitare. Mama ei, în schimb, crede că Patri a murit fiindcă a stat în comă două ore fără ca medicii să intervină. Pentru că fusese internată în weekend, femeia susţine că micuţei nu i-au fost făcute nici analize elementare.

Delia (foto) a făcut plângere penală pentru ucidere din culpă şi neglijenţă împotriva a două doctoriţe: Lenard Ildiko şi Georgeta Călinescu, acuzate că au tratat-o pe fetiţă superficial, cea din urmă neluând măsuri nici când aceasta avea 42 de grade febră şi că a dispus tardiv transferul la Spitalul de Copii, când Patri n-a mai putut fi salvată...

Unde-s doi...

La o zi după tragedie, familia a cerut o anchetă. Au trecut 4 luni de atunci, dar niciun răspuns. "Nu ştim nici măcar rezultatul autopsiei", spune Delia.

Temându-se de muşamalizare, femeia s-a gândit că trebuie să atragă cumva atenţia, aşa că împreună cu soţul ei a pus la cale un protest public, care să adune toate cazurile presupuse de malpraxis din judeţ. "M-am gândit la 12 octombrie, ziua ei de naştere. Ar fi împlinit 6 ani şi am zis că facem protestul în memoria ei şi pentru a stopa aceste culpe medicale, tot mai dese".

Delia argumentează cu cifre: "Văzând statisticile Ministerului Sănătăţii, m-a revoltat că în 2008, din 801 de dosare, doar 8 medici au primit interdicţie de a profesa timp de o lună, iar altul a fost suspendat pentru un an. Astea nu-s pedepse! Dacă pentru lovituri cauzatoare de moarte se dă închisoare, de ce în culpa medicală nu e la fel?", se întreabă femeia.

Morţi suspecte

Delia a căutat cazuri din Bihor în care medicii erau acuzaţi de moartea ori maltratarea unui pacient. S-a documentat şi a vorbit cu oricine apt să-i dea informaţii ce ar fi putut-o duce la alte victime. Unele cazuri au fost puse pe tapet chiar de BIHOREANUL.

La începutul acestui an, în februarie, Florentina Covaciu (36 de ani) a murit la Maternitate în urma unui banal raclaj, după ce ginecologul Horia Olah şi-a depăşit competenţele, administrându-i singur anestezia, fără nicio examinare prealabilă. Fiindcă se grăbea la o sindrofie, şi-a abandonat apoi pacienta fără să-i asigure o minimă supraveghere. Delia nu a reuşit încă să vorbească cu familia femeii, dar va mai încerca. Un alt caz, tot din februarie, e al lui Takacs Norbert, de 17 ani, care după un accident minor a ajuns la Spitalul Judeţean cu leziuni care nu i-ar fi pus viaţa în pericol. Operat la tibie în a treia zi de la accident, a murit însă în chinuri.

Delia a aflat şi despre o situaţie din august 2009. Vasile Chiş, tatăl unui bebeluş mort la doar o zi, deşi primise nota 10 la naştere, a acuzat medicii din Marghita, între care şi neonatologul Szabo Jozsef, de neglijenţă. Suspectând o pneumonie, sugarul a fost trimis la Maternitatea Oradea, unde a şi decedat.

Nici pe Chiş nu l-a găsit deocamdată, dar în schimb a reuşit să ia legătura cu familia unei alte victime. Anul trecut, Constanţa Serac, o orădeancă de 45 de ani, a murit în urma unui şoc anafilatic după ce doctoriţa Magdalena Hoble-Boţa, medic de familie, i-a prescris cefalosporină pentru durerile de spate, fără a-i testa în prealabil reacţia alergică.

Diagnostic: crimă

Delia a vorbit şi cu victimele unei alte situaţii cutremurătoare, prezentate şi de BIHOREANUL. Dorel Gruie îi acuză pe ginecologul Radu Scridon şi pe anestezistul Vladimir Topală, de la Spitalul Beiuş, că i-au omorât soţia, pe Marcela, la doar 28 de ani. În 2006, în timpul operaţiei de cezariană, Topală i-a făcut o anestezie spinală, iar imediat ce copilul a fost extras mama a murit.

Procurorii beiuşeni au demonstrat că moartea s-a datorat neglijenţei medicilor şi că tânăra a reacţionat negativ la anestezic, fiindcă nu i se făcuseră investigaţii prealabile. Deşi trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, cei doi operează în continuare şi şi-au păstrat, fără jenă, şi funcţiile de şefi în spital.

Lista e deschisă...

O altă acuzaţie îl vizează pe Adrian Maghiar, fost decan la Facultatea de Medicină şi coproprietar al Spitalului Pelican. În 2005, când conducea secţia Chirurgie I a Spitalului Judeţean, a fost acuzat de ucidere din culpă de soţul Danielei Havaş, pentru că i-ar fi pus un diagnostic greşit, de enterocolită, autopsia relevând că femeia suferea de ocluzie intestinală, uşor de rezolvat printr-o operaţie.

Cel mai norocos se poate considera orădeanul Ionel Nistor, rămas în viaţă deşi timp de 3 ani a avut între vertebre un bisturiu uitat de medici în timpul unei operaţii la Cluj. S-a judecat cu aceştia, dar fără succes. La fel ca părinţii tânărului operat la tibie, ca rudele Constanţei Serac ori ale Marcelei Gruie, şi Nistor şi-a anunţat prezenţa la mitingul de săptămâna următoare. Iar lista e deschisă, pentru că Delia încearcă să găsească şi alţi oameni care să se solidarizeze cu cauza ei. "Am un număr de telefon special pentru asta. Cei care vor să vină să mă contacteze la 0756-965.724", anunţă ea.

Mesaje pentru Patri

Delia a obţinut de la Primărie actele necesare ca mitingul din 12 octombrie să se desfăşoare legal. Marţea viitoare, protestatarii vor porni la ora 15 din faţa Direcţiei de Săntate Publică de pe strada Republicii şi vor poposi în Parcul Traian, în faţa Tribunalului. Nu va fi o manifestare zgomotoasă ori violentă. Mesajele de pe bannerele, pancartele şi pozele lui Patri vor vorbi de la sine. Delia speră ca ele să ajungă şi la Ministerul Sănătăţii, care să ia măsuri ca asemenea tragedii să nu se mai întâmple, iar vinovaţii să fie pedepsiţi.

Protestul se va încheia la Cimitirul Municipal, la mormântul Patriciei, unde se vor înălţa baloane cu mesaje pentru copilă. "Am hotărât s-o "sărbătorim" aşa, dacă se poate numi sărbătorit. E o aniversare tristă, dar vrem s-o punctăm", spune Delia. De ziua ei, Patri se va juca cu baloanele care îi plăceau atât de mult, dar nu lângă mămica ei, ci sus, în cer...


FĂRĂ SANCŢIUNI
Nimic dovedit

07 Ovidiu Burta.jpgPotrivit dr. Ovidiu Burtă (foto), purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Bihor, în ultimii ani nici un medic n-a fost sancţionat în judeţ. "Doar unei doctoriţe i s-a suspendat în 2009 dreptul de exercitare a unei competenţe pe un an, deoarece a pus diagnostic greşit. Nu poate face ecografii, dar în rest profesează", spune dr. Burtă, refuzând să-i specifice numele.

Referitor la situaţiile semnalate de BIHOREANUL, medicul afirmă că bebeluşul lui Vasile Chiş s-a îmbolnăvit înaintea naşterii, iar starea i s-a agravat din cauza unei pneumonii. Nici în cazul Constanţei Serac nu s-a găsit o culpă, ea decedând nu în urma şocului anafilactic, ci a unei miocardite provocate de un virus. Şi în dosarul Daniela Havaşi medicii au fost găsiţi nevinovaţi. Acuzele împotriva lui Scridon şi Topală sunt reevaluate de Colegiul Central al Medicilor, după ce familia Gruie a contestat rezultatul CM Bihor, conform căruia aceştia nu au greşit. Tot acolo a ajuns, din acelaşi motiv, şi cazul lui Takacs Norbert, analizat iniţial la Cluj. Şi în ceea ce o priveşte pe Patricia Aktaa medicii bihoreni şi-au declinat competenţa, ca să nu fie acuzaţi de părtinire.

Deşi în nicio situaţie CM nu a găsit vreo vină, decesele sunt anchetate de procurori, cu excepţia celui al Constanţei Serac, în care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală, şi al bebeluşului lui Vasile Chiş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
EMMA, cred ca e doar minciuna mascata
Trist, frumoasa fetita si ce suflet nevinovat, din pacate nici acuma nu s/a elucidat exact cu si de ce a murit fetita, medici se spala pe maini ca de obicei, mai sunt si organizatii gen, Emma ..la care a apelat mama fetitei pt a cere sprijin la mitingul organizat, f serioasa aceata organizatie, a raspuns f promt: nu ne putem implica , adica tu ceri sprijin ei te refuza, plus ca in Oradea coordonator al acesti organizati, nici nu o anunta pe mama fetitei cand se organizeaza in Piata Rogerius, un fel de omagiu adus copilasilor/ingerasi, asa ca rusine celor ce se ocupa cu asa ceva , vorba vine si cand le ceri parerea sau ajutorul, nu stiu cum sa dea din umar, exact ca si medici vinovati.........
Postat 27 Octombrie 2010, 15:02 de anomim
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON