URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 22 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cu fiecare cretin care vandalizează mobilierul urban, ne dăm seama că încă suntem la stadiul de comună primitivă, intrată abuziv şi prin nebăgare de seamă în U.E.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cineva din Ministerul de Externe, însărcinat să "marcheze" Centenarul, a avut o idee bună: diplomaţii din Bucureşti să fie duşi prin oraşele importante ale României. Să vadă, să asculte, să intermedieze şi consolideze legături. Aşa au ajuns la Oradea, la finele săptămânii trecute, 27 de ambasadori.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
06 Martie 2013, 07:40

Făcuţi să fie bătuţi: Bătuţi cu sălbăticie, doi sugari de 10 luni aşteaptă în spital alţi părinţi

Făcuţi să fie bătuţi: Bătuţi cu sălbăticie, doi sugari de 10 luni aşteaptă în spital alţi părinţi ATENŢIE, FRAGIL! Deşi femeia care i-a dat viaţă l-a lăsat la Urgenţe îndrugând că micuţul "a picat din pat", Marco avea toate semnele unei agresiuni. Chiar şi după o lună de îngrijiri, pe patul băieţelului internat la Spitalul Municipal continuă să fie afişat un avertisment: "Atenţie! Copilul are coastele fracturate. Aveţi grijă cum îl luaţi în braţe! Copilul nu va fi dat părinţilor!"
Făcuţi să fie bătuţi: Bătuţi cu sălbăticie, doi sugari de 10 luni aşteaptă în spital alţi părinţi 10 LUNI, 10 INTERNĂRI. De la naştere şi până acum, Silvia a fost internată la Spitalul Municipal de 10 ori. Ultima dată snopită de propria-i mamă, care i-a învineţit faţa şi i-a rupt coastele pentru că n-a "produs" destul la cerşit. Fetiţa era atât de subnutrită încât cântărea cât un nou-născut de trei luni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O tresărire spasmotică, o privire de fiinţă hăituită, apoi un suspin uşor, ca de uşurare. Aşa îl întâmpină cei doi copii în vârstă de numai 10 luni pe oricine se nimereşte să calce pragul saloanelor unde fiecare îşi aşteaptă nu doar vindecarea, ci şi hotărârea sorţii pentru tot restul vieţii.

Ajunşi pe patul de spital de aproape o lună, sugarii au învăţat ce este suferinţa pe pielea lor, la propriu, cu mult înainte de a putea articula, fie şi din întâmplare, cuvântul despre care lumea zice că ar fi magic - mama. Pentru ei, chiar şi când îi vor învăţa semnificaţia, o va descrie doar pe fiinţa care le-a schilodit destinele şi pe care, aproape sigur, n-o vor mai vedea niciodată.

"Săculeţ" de box

18 februarie, seara pe la 11. Abia se mai domoleşte agitaţia la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal după solicitările de peste zi, că liniştea e spartă de sirena unei Ambulanţe. Echipajul venea de la gară, unde o ţigancă îşi bătuse pruncul, la început cu palmele, iar apoi, pentru că în loc să tacă acesta plângea şi mai tare, cu pumnul. Cineva nu mai suportase scena şi sunase la 112. Ăsta a fost norocul Silviei, pe care personalul ambulanţei a smuls-o din braţele femeii şi a dus-o în viteză la spital.

05 dr. Claudia Cladovan.jpg"Colegii de la Urgenţă i-au pus pe loc diagnostic Silverman", povesteşte doctoriţa Claudia Cladovan (foto), şefa secţiei Pediatrie III Sugari, unde fetiţa a şi rămas de atunci. Jargonul medicului acoperă rece, cu o neutralitate tehnică, fapte oribile: micuţa avea "multiple fracturi costale şi hematoame tempo-parietale". Şi mai pe româneşte spus, mai multe coaste rupte, iar pe frunte şi pe obraji umflături de la lovituri puternice.

Jumătate-om

"După înălţime şi greutate părea să aibă trei-patru luni. Cântărea 5.200 de grame, deşi trebuia să aibă 9 kilograme", spune doctoriţa Cladovan, care o cunoştea pe mica pacientă. "E o cunoştinţă din păcate veche. A mai fost internată la noi: luna şi spitalizarea...".

Copila se numeşte Silvia Magyari şi a mai fost tratată la Municipal de obicei pentru infecţii respiratorii pe fondul malnutriţiei care i-a cauzat un "retard în creşterea staturo-ponderală". La ultima internare, după bătaia suferită, medicii i-au făcut o sumedenie de analize şi investigaţii, iar unii au ajuns să şi prindă "lipici" de ea. "Uitaţi-vă şi dumneavoastră, ce ochi luminoşi are!", o laudă doctoriţa.

Dar medicul e şi plin de revoltă. "Maică-sa e o femeie romă care la precedentele internări şi-a declarat domiciliul în Roşiori, dar de fapt stă la groapa de gunoi a oraşului. Pe Silviuţa o tot aduce bolnavă şi o lasă aici cu săptămânile. O ia doar câteva zile, când ştie că merg cei de la Primărie s-o verifice". Aşa s-a întâmplat şi ultima oară. "Pe 15 februarie a scos micuţa din spital, a dus-o până a căpătat alocaţia, iar după trei zile ne-a adus-o Ambulanţa bătută. Oamenii ziceau că în gară, fiindcă n-a făcut destui bani din cerşit, maică-sa a lovit-o cu palmele şi cu pumnii".

În anonimat

Cazul Silviei a ajuns de notorietate după ce un personaj cunoscut al urbei şi-a vizitat un nepot la spital şi i-a auzit povestea din gura asistentelor. Omul i-a pus poza pe Facebook, comentând situaţia cu indignare şi cerând "intervenţia autorităţilor", după care, în câteva zile, povestea a fost dată uitării.

Silvia nu e, însă, singurul sugar bătut ajuns în grija medicilor de la Municipal. Într-un salon alăturat se află un băieţel, tot de 10 luni, internat cu o săptămână înaintea fetiţei. Era aşa rău "tocat" încât plângea la orice atingere uşoară. Pentru a afla exact ce probleme are a trebuit să i se facă inclusiv investigaţii cu computerul-tomograf. "Se numeşte Bara Marco şi ne-a fost adus de mamă, care zicea că-i din Marghita şi pretindea că micuţul a căzut din pat. Dar se vedea clar că fusese bătut. Luată din scurt, femeia a zis că l-a lovit unchiul, fratele ei, care are probleme psihice", povesteşte o asistentă.

Trauma băieţelului e încă nestinsă: simpla vedere a unei alte persoane decât cadrele medicale, singurele care i-au câştigat încrederea, îi provoacă o teamă ce i se imprimă instantaneu pe faţă. Când un necunoscut i se uită în ochi, nici nu-i "ţine" privirea, ci îşi întoarce iute capul ca şi când, nevăzând nimic, nu ar exista niciodată niciun pericol. Sau cel puţin nu aici şi nu acum.

Nume de rege, destin de câine

Judecând după gravitatea situaţiilor de acest fel, doctoriţa Cladovan se teme că numărul sugarilor bătuţi în familii ar putea creşte. "În anii 2000 aveam 140-150 de cazuri pe an. După 2004 au început să se împuţineze, iar în ultimii trei ani am avut annual 70-80. Sper să nu revenim din nou la cifrele de acum un deceniu", spune doctoriţa, nemulţumită că autorii agresiunilor produse în familie asupra copiilor rămân adesea nepedepsiţi.

"Nu demult am mai avut un băieţel bătut rău, Juan Carlos (n.r. - botezat după numele Regelui Spaniei). Cazul a ajuns în atenţia Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care i-a oferit mamei un loc într-un centru din Oradea, dar femeia a refuzat şi a preferat tot groapa de gunoi. De atunci nu mai ştim nimic de copil". De fapt, medicii rareori mai află ceva, pentru că nu-i informează nimeni.

O parte din vinovăţie, consideră dr. Cladovan, o poartă şi cei care fac legile. "Majoritatea celor care ajung să-şi bată cu cruzime copiii îi fac din întâmplare, nu pentru că îi doresc, şi îi păstrează pentru a încasa alocaţiile. Ar trebui ca în aceste cazuri banii de alocaţie să fie daţi spitalelor unde copiii sunt ţinuţi cu săptămânile", crede doctoriţa. Mai ales că pentru "rezolvarea" unui astfel de caz spitalul primeşte de la CAS sume standard, de vreo 1.300 de lei, deşi cheltuielile sunt mult mai mari. "Adesea micuţii ar putea fi trataţi acasă, dar îi ţinem în spital ca să-i protejăm, să nu mai fie bătuţi", explică medicul.

O şansă

Uneori compasiunea cadrelor medicale pentru copiii bătuţi se transformă, prin cine ştie ce chimie greu explicabilă, în dragoste de mamă. Ca dovadă, cu trei ani în urmă, o infirmieră de la secţia de Chirurgie a Spitalului Municipal a ajuns să adopte un copil agresat. La fel a procedat şi o altă infirmieră, de la secţia Pediatrie III Sugari, chiar cea care se ocupă acum şi de Silvia.

05 Veronica Petrutiu.jpgDeşi avea acasă propriii copii, trei băieţi şi o fată, în 2001 Veronica Petruţiu (foto) a adoptat un băieţel care a împlinit de curând 13 ani şi la care a ajuns să ţină ca şi cum ea i-ar fi dat viaţă. "E cel mai harnic, şi acasă, şi la şcoală. Învaţă engleza şi e foarte ambiţios", se mândreşte femeia. Pentru că legea o obliga, a trebuit să-i mărturisească băiatului că nu ea e mama lui naturală. "După ce i-am explicat, mi-a sărit în braţe şi mi-a spus strângându-mă la piept «Nu, tu eşti mama mea cea bună!»", povesteşte femeia, care se gândeşte acum s-o ia acasă şi pe Silviuţa.

Nu pentru cei 40 de lei cât ar primi lună de lună alocaţia copilului, ci pentru că o iubeşte mai mult ca oricine. Şi absolut mai mult decât femeia fără suflet care a făcut-o ca s-o bată...


LUNGUL DRUM SPRE ADOPŢIE
"Nu se vor întoarce în familii"

Conform legislaţiei şi regulilor stabilite între instituţii, de fiecare dată când la un spital e adus un copil care a fost victima unei agresiuni, medicii anunţă asistentul social al spitalului. La rându-i, acesta sesizează atât Direcţia judeţeană pentru Protecţia Copilului, cât şi Poliţia, care deschid anchete separate. "Poliţia îi cercetează pe agresori, iar cei de la DASPC numesc un manager de caz al copilului. În mod normal, părinţii sunt decăzuţi din drepturi, iar copiii daţi în plasament sau adopţie", explică asistenta socială a Spitalului Municipal, Gabriela Chiş.

În cazul Silviei Magyari, o asemenea cerere de luare în plasament a fost depusă de bărbatul care i-a făcut public cazul pe Facebook, dar omul a renunţat la intenţie, neprimind acordul celorlalţi membri ai familiei sale, obligatoriu prin lege.

Deocamdată, în cazul Silviei şi al lui Marco Poliţia şi DASPC nu şi-au finalizat anchetele. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei, Ştefan Goţia, dă însă asigurări că "nu vom lăsa copiii să se întoarcă în familii, ci vom lua măsuri pentru darea în plasament în regim de urgenţă". Ulterior, în funcţie de rezultatele anchetei Poliţiei, agresorii, care încă nu au fost găsiţi, ar putea fi trimişi în judecată pentru rele tratamente aplicate minorilor, infracţiune pedepsită cu închisoarea între 3 şi 15 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Indignare
Citesc cu ingrijorare comentariile la acest articol, chiar nu putem sa ne aratam compasiunea si indignarea fara sa manifestam folosind cuvinte pline de violenta?! Daca parintii acestor copilasi au dat dovada de un comportament care nu-l poti califica d.p.d.v. uman, plin de violenta, noi, cei care ne credem buni si milosi, tot cu violenta raspundem.Din neferice pt noi, incercam sa facem pace cu tancuri, aducem liniste cu scutieri, mangaiem cu violenta.Astfel de parinti cum sunt cei care au abuzat acest copilasi au trait cu siguranta de cand s-au nascut intr-un mediu caracterizat de violenta, nu au primit niciodata dragoste din partea nimanui, iar noi societatea care ar trebui sa fim preocupati de copii in primul rand dar si de familie tratam cu maxima ferocitate astfel de probleme.
Postat 07 Martie 2013, 09:45 de Ioan
fara cuvinte
Lasati-ma va rog 10 minute intr-o camera inchisa impreuna cu aceste animale de "parinti"...Parinti care raman in libertate, fara ceea mai mica urma de mustrare...as trece cu masina peste ei...fara regrete
Postat 07 Martie 2013, 08:00 de cristi
Jos palaria
Saru'mana pentru Veronica Petruţiu!
Postat 06 Martie 2013, 19:45 de Ciprik
PT. DL. ADRIAN CRIŞ,
PERSONAL, OBIECTIV, D.P.D.V. JURNALISTIC AŢI SCRIS UN ARTICOL EXCEPŢIONAL; ŞI ÎN FINAL, CITINDU-L M-A SURPRINS SCRIS FIIND DE UN BARBAT ... ŞI CEL CE VROIA SĂ ADOPTE ERA TOT UN BĂRBAT ...SUCCES ÎN CARIERĂ !!!
Postat 06 Martie 2013, 13:53 de ADINA
AU MAI FOST LA SPITAL?
DAR DACA A MAI FOST INTERNATA LA VOI, D-NA DOCTOR, DE CE NU ATI SESIZAT PANA ACUM AUTORITATILE??? INSEAMNA CA SI DATA TRECUTA I-ATI LASAT DIN NOU PE COPIII ACEIA SA SE INTOARCA LA PARINTI PENTRU A FI MALTRATATI??? DE CATE ORI TREBUIE SA FIE MALTRATATI CA VOI SA SESIZATI DGASPC SI SA VA FACETI DATORIA???
Postat 06 Martie 2013, 13:31 de O MAMA
?
Cum se pot adopta acesti copii?
Postat 06 Martie 2013, 09:35 de LIA
?
ce face protectia copilului.faceti lobi pentru legea adoptiei oameni buni sunt familii care au posibilitatea sa le asigure o vetea normala.
Postat 06 Martie 2013, 09:31 de cret
..
pentru astfel de animale inchisoarea e o vacanta. ar merita o teapa de-a lu Vlad.
Postat 06 Martie 2013, 09:01 de me2
puscarie
sa ii manance puscaria pe viata
Postat 06 Martie 2013, 08:06 de oradeanca
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Cauza accidentului de la Gheghie: viteza prea mare a şoferului de BMW. Cei trei morţi sunt tineri de 20 şi 24 de ani, din Bihor (FOTO)
 • Şi noaptea se aleargă! 350 de sportivi au concurat la Oradea Night Run (FOTO/VIDEO)
 • Retroparada toamnei: 'Bătrânele doamne' expuse în centrul Oradiei (FOTO)
 • Joburi multe, pretendenţi mai puţini, la Bursa locurilor de muncă: 'Patronii angajează pe oricine are capul pe umeri!' (FOTO)
 • Fără precedent: 27 de ambasadori vizitează Oradea, la invitaţia Ministerului de Externe, dar gazdele nu ştiu să-i asculte şi să profite de prezenţa lor (FOTO)
 • A cincea ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă s-a deschis la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Arhitectul Cristian Puşcaş spune povestea sinagogilor orădene, cele mai numeroase din ţară, într-un volum lansat la Humanitas (FOTO)
 • „Un milion de stele”: Bisericile catolice din Oradea, unite de Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei (FOTO)
 • Jurnalişti şi scriitori dezbat la Oradea diferenţele şi 'complicităţile' dintre ei (FOTO/VIDEO)
 • Se lucrează la extinderea drumului expres spre Episcopia Bihor. Se va construi şi un viaduct înalt de 10 metri (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON