URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2019, 08:05

Ba pe-a mă-tii! PSD declanşează în Consiliul Local jihadul împotriva liberalilor primarului Ilie Bolojan

Ba pe-a mă-tii! PSD declanşează în Consiliul Local jihadul împotriva liberalilor primarului Ilie Bolojan VERIGĂ SLABĂ. Consilierii PSD vor să ceară anularea bugetului oraşului pe considerentul că a fost votat şi de consilierul Romeo Ionescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul a pornit de la o ceartă mai veche, a fost detonat în săptămâna dinaintea alegerilor europarlamentare şi riscă să se mute la Tribunalul Bihor.

Opoziţia PSD vrea să ceară anularea bugetului Oradiei, adoptat de Consiliul Local pe 14 mai, fiindcă la adoptarea lui s-a pronunţat şi liberalul Romeo Ionescu. "Acesta se afla în conflict de interese atunci când a votat bugetul oraşului şi pe cel al APTOR", acuză şeful grupului PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa. Normal, liberalii îl contrazic.

"Ilegalităţi grave"

Atacul a fost deschis de liderul PSD Bihor, Ioan Mang, în şedinţa de Consiliu Judeţean de săptămâna trecută, când l-a acuzat pe liberalul Călin Gal că a obţinut suspendarea bugetului judeţului pe 2018 prin chichiţe avocăţeşti. Gal a convins Tribunalul că bugetul a fost adoptat cu voturile unor pesedişti aflaţi în conflict de interese, precum Stela Babău, concomitent director la Ecoland, şi Bujor Chirilă, şef la Ecolect. Cei doi au aprobat în CJ alocări bugetare pentru structurile de la care îşi iau salariul.

"Noi nu avem probleme cu PNL-ul, PNL-ul are probleme cu noi. La Primărie s-a votat bugetul APTOR, acolo vorbim de ilegalităţi grave, şi cu ilegalităţile grave ne vom ocupa de acum", a ţipat Mang la încheierea şedinţei CJ. Aparent spontană, ieşirea sa a fost însă studiată, atacul fiind pregătit de la jumătatea lunii mai.

Somat să se abţină

Romeo Ionescu, Hotel Ramada, APTORÎn şedinţa de Consiliu Local din 14 mai, PSD-iştii îi ceruseră liberalului Romeo Ionescu (foto) să se abţină de la votarea bugetului Oradiei şi a celui al APTOR, pe motiv de conflict de interese. Acţionar al firmei ABA Turism, care gestionează hotelul Ramada, consilierul urma să voteze bugetul Asociaţiei de promovare a turismului în care societatea este membru fondator, iar el membru în Consiliul Director. Ionescu a explicat degeaba că firma la care deţine acţiuni, la fel ca societăţile Lotus, Hilton sau President, este contributoare la bugetul APTOR, nu ia bani de la aceasta. "Principalul beneficiar este oraşul Oradea, nu hotelierii", a spus liberalul.

Concepută după model german, APTOR se finanţează din taxa de cazare de 3% plătită de hotelieri, din contribuţia municipalităţii şi din cotizaţia anuală de 5.000 lei a fiecărui membru. Rolul Consiliului Director, cu membri neretribuiţi, este de a stabili calendarul evenimentelor APTOR astfel încât să atragă cât mai mulţi turişti. Care, însă, îşi pot cheltui banii oriunde în Oradea, nu la un hotel anume...

"Trebuie anulate!" 

Argumentele liberalului nu au avut ecou. PSD Bihor a înaintat Primăriei acum două săptămâni o plângere prealabilă în care acuză transformarea APTOR în puşculiţă liberală. "Tupeul PNL a mers până acolo încât consilierul Romeo Ionescu, unul dintre proprietarii Hotelului Ramada, a votat bugetul propriei fundaţii înfiinţate împreună cu Primăria, bugetul fiind propus chiar de colegul său de partid, directorul economic din Primărie, Eduard Florea", au scris social-democraţii.

Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD din Consiliul LocalPesediştii vor să ceară anularea bugetului local şi al APTOR. "Dacă Hotărârile de Consiliu Local au fost votate de un consilier în incompatibilitate trebuiesc anulate", spune liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa (foto).

Petenţii susţin că Ionescu a încălcat Statutul aleşilor locali, care stabileşte că aleşii "au un interes personal" dacă pot anticipa că o decizie a autorităţii publice din care fac parte "ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj" pentru sine, rude, firmele cu care au o relaţie de angajament ori "o asociaţie sau fundaţie din care fac parte".

"Aşteptăm răspunsul Primăriei, după care ne vom adresa Tribunalului pentru anularea bugetului local. Eu zic că vom câştiga. La fel s-a întâmplat şi la CJ", spune Sabău.

"Nu a greşit!"

Vinerea trecută, Primăria nu avea încă un răspuns oficial, juriştii municipalităţii aşteptând revenirea liberalului din străinătate. "Noi susţinem că Romeo Ionescu nu a greşit când a votat. Legea impune aleşilor să se abţină acolo unde au un venit iminent şi direct, ceea ce nu e cazul", spune secretarul Consiliului Local, Ionel Vila.

Juristul face chiar o reducere la absurd. "Să presupunem că toţi consilierii locali sunt profesori sau directori de şcoli ori grădiniţe. Nu se mai votează bugetul, pentru că are şi o componentă legată de şcoli ori grădiniţe? E limpede că nu!". Poziţia sa e împărtăşită şi de directorul APTOR, Mihai Jurca: "Nu este nicio incompatibilitate. Romeo Ionescu nu are niciun beneficiu de la APTOR. Dimpotrivă, contribuie cu bani".

De altfel, liberalii nu par să ia în serios acuzaţiile PSD. "Caută şi ei tot felul de chestiuni cu care să îşi acopere nereuşitele de la CJ. Vom discuta şi vom vedea ce vom face", spune viceprimarul Florin Birta, care nu exclude însă ca pesediştii să depună o plângere în instanţă sau o sesizare la ANI. Alegerile au trecut, dar campania continuă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cum de a ajuns un prostalău fără discernământ să conducă un hotel în Oradea ...
... bașca faptul că, în calitate de consilier local, decide și pentru oameni cu capul pe umeri !?! Ce argument e ăsta, că nu ia bani de la APTOR ... care are doar rolul de a atrage turiști ?!? Din ce trăiește Ramada și stafful hotelelui ... dacă nu din atragerea unui număr cât mai mare de turiști ?!? Cât de prostalâu poți fi, să nu stai în rând cu logica ... că doar nu într-un vot stă PNL, când bugetul se votează cu 1/2, nicidecum cu 3/4 cât au amatorii liberali în Oradea !?!
Postat 06 Iunie 2019, 09:39 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON