URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2019, 12:25

Păcatele tinereţii: Preşedintele PPMT, Csomortányi István, demascat că în trecut se juca de-a nazistul (FOTO)

Păcatele tinereţii: Preşedintele PPMT, Csomortányi István, demascat că în trecut se juca de-a nazistul (FOTO) SĂ DISPARĂ TRIANONUL! Fotografia preluată de pe contul Hi5 al orădeanului Barta Béla nu e singura în care apare liderul PPMT Csomortányi István. Grupul cu care se distra în tabăra EMI s-a imortalizat cu steagul arpadian (dinastia arpadiană a fost prima domnitoare a Regatului Ungariei), utilizat de formaţiuni cel puţin controversate, precum Partidul Crucea cu Săgeţi, pronazist şi antisemit. De altfel, în acelaşi grupaj de fotografii din timpul escapadei apare şi însemnul acestuia, crucea verde cu săgeţi, şi mesajul "Să dispară Trianonul!", mâzgălit pe stânci 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscut pentru nenumăratele luări de poziţie vizând rebotezarea străzilor din Oradea cu vechile denumiri "istorice" sau reinstalarea statuii Regelui Ladislau în Piaţa Unirii, şeful PPMT, orădeanul Csomortányi István, a ajuns protagonistul unui uriaş scandal.

La o zi după congresul de la Târgu Mureş din 21 septembrie, unde a fost reconfirmat ca lider al formaţiunii, pe pagina de Facebook a PPMT Cluj a apărut o fotografie în care e imortalizat făcând salutul nazist. 

Poza a fost ştearsă ulterior, dar nu înainte de a fi preluată de mai multe publicaţii online, iar Csomortányi a încercat să-şi spele imaginea susţinând că ar fi fost "manipulată în photoshop". BIHOREANUL are dovada că minte!

O răzbunare

Site-ul transindex.ro, primul care a preluat fotografia de pe pagina de Facebook a PPMT Cluj, a dezvăluit şi sursa acesteia: pagina Hi5 a unui fost consilier local al PPMT Bihor, Barta Béla. "Nu se ştie exact când a fost realizată fotografia originală, dar copia postată pe pagina PPMT Cluj nu conţine nicio modificare cu excepţia blurării feţelor (însoţitorilor lui Csomortányi - n.r.)", explica Transindex.ro.

Bănuiala PPMT-iştilor e că fotografia a fost "dezgropată" de fostul lider al formaţiunii din Cluj, Soós Sándor, contracandidatul lui Csomortányi la şefia partidului în alegerile interne din luna mai, care, după eşecul la diferenţă de un vot, şi-a dat demisia şi a atacat rezultatul în instanţă. "Soós avea parola pentru a accesa pagina de Facebook a PPMT Cluj. El a urcat această fotografie pe pagina noastră", declara pentru maszol.ro actualul preşedinte al filialei, Fancsali Ernő.

Cu "nu" în braţe

Contactat de BIHOREANUL, Csomortányi István s-a jurat că poza nu este reală, autorul modificându-i una din tinereţe, cu scopul de a-l denigra şi de a pune organizaţia pe care o conduce într-o lumină nefavorabilă.

"Nu au găsit nimic compromiţător în viaţa mea personală, nu sunt implicat în scandaluri de corupţie, nu am dat niciun motiv de scandal, în declaraţiile mele publice nu poate fi găsit nimic extremist", a spus Csomortányi, jurându-se că "nu am făcut în viaţa mea acel semn", deoarece nu îl reprezintă, pentru că "nu am astfel de convingeri". "Nici măcar nu ştiu unde este locul în care e realizată fotografia, nu recunosc persoanele respective", a pretins liderul PPMT. 

Tabără dragă...

Realitatea este, însă, alta. Fotografia a fost realizată în 2006, în timpul Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), organizată anual la Gheorghieni, în judeţul Harghita, şi susţinută financiar de partidul ultranaţionalist Jobbik, de extremă dreapta, precum şi de alte organizaţii maghiare. 

Csomortányi István a fost acolo, iar în poza cu salutul nazist "Sieg Heil", realizată în timpul unei drumeţii la Lacul Roşu, îi are alături, printre alţii, pe Kéki Imre Krisztián, un bihorean din Paleu, antrenor de fitness, între timp mutat în Ungaria şi cunoscut ca simpatizant Jobbik, dar şi pe titularul contului online Hi5 unde a fost postată, Barta Béla, fost consilier local PPMT în Cherechiu, în prezent redactor la publicaţia online maghiară ithon.ma.

Dacă ar fi apărut într-o singură fotografie, "amnezia" lui Csomortányi ar fi fost, poate, de înţeles, escapada datând din urmă cu 13 ani. Atât doar că liderul PPMT e prezent în mai multe poze, şi din timpul taberei din 2006, şi din anii următori. În mod curios, pozele nu au fost şterse din contul de Hi5 în ultima săptămână, de când a izbucnit scandalul, semn ori că posesorul a vrut dinadins să-i "sape graoapa" şefului PPMT, ori că efectiv nu mai ştia parola de acces în cont. Cert e că oricine le-a putut vedea şi copia, cum a făcut-o şi BIHOREANUL, lămurindu-se astfel că Csomortányi a minţit.

Heil... la bere!

În timp ce colegii de partid îi iau apărarea, preşedintele PPMT Covasna susţinând chiar că gestul lui Csomortányi a fost interpretat greşit, pentru că "băieţii au ridicat mâna ca să răspundă la întrebarea «Care vrea o bere?», liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la Oradea, vinerea trecută, că Csomortányi ar trebui să-şi dea demisia. "Oriunde în lume, un asemenea gest ar trebui să fie urmat de o demisie, nu de denaturarea adevărului", a spus Kelemen. 

Deocamdată, deşi ajuns din urmă de trecutul "verde", ruşinat de rătăcirile din tinereţe, Csomortányi István preferă să mintă, trăgându-şi după el şi partidul. În prag de alegeri, cu un lider bănuit de convingeri extremiste, PPMT se poate considera deja învins. Heil, Pişti, ai făcut-o lată!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Extremistii
Pozele vorbesc de la sine.
Postat 03 Octombrie 2019, 07:39 de 1234
"Să dispară Trianonul!", mâzgălit pe stânci"
Nemernici revizionisti.
Postat 03 Octombrie 2019, 06:36 de 232
Mincinos notoriu. Prima data nu a recunoscut sub nici o forma
Ce clocesc nemernicii astia-n ei... Stati cu ochii pe ei.
Postat 03 Octombrie 2019, 06:34 de 232
Arpad...
Auzi drapelul lu nu știu ce arpad... mergeti cu arpad și conduceti in Ungaria ... nu știu cine va pus aici sa aveți partid și pe dracu
Postat 03 Octombrie 2019, 06:22 de User anonimizat
numa minciuni
Cine a scris acest articol sa i se usuce mana. Este tendentios , acuza de nazism si antisemi, dar nu cunoaste nici simboluri nici termeni, numa scrie asa in deriva si prostia lui. Steagul in dungi este si pe drapelul americii, o fi si ei nazi, in fond este drapelul vechi al lui Arpad, marele conducator al maghiarilor din anul 890 aprox.
Postat 02 Octombrie 2019, 16:01 de Boron
Ciomortanule vezi că-ți taie popa tokes limba dacă minti
Ăștia chiar toți sunt mincinoși???? Vad numai răzbunări păi nu ești tu în poza ce dracu chiar ne faci prosti pa toți, oare cât veți mai reuși sa păcăliți conaționali sa va voteze orbește prefăcându-va ca vreți binele etnicilor.
Postat 02 Octombrie 2019, 12:49 de sss
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON