URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că încorporarea Sânmartinului trebuia făcută în primul rând organic, natural, urmând ca oficial să aibă loc numai după ce toate condițiile ar fi fost îndeplinite. Bunăoară, acum Bolojan propune un sistem de transport în comun pentru întreaga Zonă Metropolitană. Iată un mod discret și eficient de a îngloba comunele limitrofe în corpul municipiului.
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
03 Aprilie 2019, 09:57

Prilej de „curăţenie” la Universitatea din Oradea: Noua variantă a Cartei propune ca decanii să nu aibă rude în facultate şi şefii să nu stea în funcţii mai mult de 8 ani

Prilej de „curăţenie” la Universitatea din Oradea: Noua variantă a Cartei propune ca decanii să nu aibă rude în facultate şi şefii să nu stea în funcţii mai mult de 8 ani Cele mai importante schimbări din Cartă îi vizează pe prorectori şi decanii facultăţilor orădene, care nu vor mai putea ocupa aceste funcţii decât cel mult 8 ani
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea s-ar putea primeni cum n-a făcut-o niciodată! Senatorii instituţiei sunt chemaţi să voteze, pe 15 aprilie, o nouă Cartă a Universităţii, adică documentul care stabileşte regulile de bază ale instituţiei.

În varianta postată marţi pe site-ul Senatului Universităţii - forul care, conform Legii Educaţiei, elaborează Carta - sunt cuprinse o serie de modificări aşteptate de cei care îşi doresc o Universitate fără nepotisme şi fără şefi care s-au "lipit" de scaune.

"Am demarat în noiembrie procesul pentru revizuirea Cartei şi, după ce am adunat propuneri şi observaţii de la toţi colegii din Universitate, în decembrie le-am dat rectorului, să le discute în Consiliul de Administraţie. La sfârşitul lunii ianuarie mi-a înaintat observaţiile, iar acum am realizat o formă finală, pe care o vom supune votului Senatului", a declarat preşedintele Senatului academic, Sorin Curilă, marţi, pentru BIHOREANUL.

Şefi maxim 8 ani

Numeric, modificările aduse Cartei nu sunt foarte multe, însă aproape toate sunt de fond, nu de formă. Cele mai importante schimbări vizează chiar şefii Universităţii. Potrivit Cartei propuse, nicio persoană care ocupă funcţii de conducere nu va putea avea mai mult de două mandate. Până acum, această regulă se aplica doar rectorului, fiind prevăzută de Legea Educaţiei.

Dacă senatorii vor vota Carta în această formă, va însemna că niciun prorector, decan, prodecan sau director de departament nu va putea ocupa aceste funcţii mai mult de 8 ani, "indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora". Întrucât se vor contabiliza şi mandatele deja consumate, pentru majoritatea facultăţilor orădene va fi o primenire, întrucât mulţi decani sunt acum în al doilea mandat.

Singurii care vor putea avea mai multe mandate vor fi senatorii Universităţii, care nu sunt plătiţi pentru aceste funcţii. În schimb, preşedintele Senatului, care este remunerat cât timp ocupă această funcţie, va fi la rându-i limitat la două mandate, întinse pe maxim 8 ani. Acest lucru înseamnă că însuşi Sorin Curilă, care în primăvara anului viitor va încheia al doilea mandat, îşi va lua adio de la prezidarea forului.

Fără nepotisme

Pe lângă că vor putea fi maxim 8 ani şefi, decanii, prodecanii şi directorii de departamente vor mai avea o restricţie importantă, dacă va fi votată Carta: nu vor mai putea ocupa funcţii de conducere, dacă au rude în subordine!

Potrivit unei noi prevederi din Codul de Etică, parte integrantă a Cartei, va fi interzisă "ocuparea funcţiilor de conducere de director de departament, prodecan şi decan a persoanelor care au în departament şi facultate rude şi afini până la gradul III". Altfel spus, vor putea candida pentru aceste funcţii doar universitarii care nu au rude în facultatea în care lucrează. Până acum, Carta prevedea că rudele sau afinii din aceeaşi facultate nu pot ocupa simultan funcţii de conducere.

În privinţa decanilor, noua formă a Cartei mai prevede o regulă nouă. În loc să fie selectaţi de o comisie numită de rector, cum se întâmplă în prezent, vor fi aleşi şi de membrii Senatului. "Comisia paritară de concurs este constituită din rector şi reprezentanţii structurilor executive, în proporţie de 50%, iar a doua parte a comisiei este formată din reprezentanţi ai Senatului, desemnaţi de Senat. O comisie de divergenţe propusă de rector şi aprobată de Senat va rezolva cazurile de balotaj", se arată în propunerea de Cartă. Astfel, rectorul nu va putea să-şi favorizeze preferaţii, pentru a accede la şefia facultăţilor.

Un alt articol din Carta propusă prevede că funcţiile de conducere pot fi ocupate doar de către persoanele care nu împlinesc vârsta legală de pensionare pe perioada exercitării mandatului.

Revocat pentru risipă

Noua formă a Cartei mai are o propunere care îl vizează pe rector. Acesta va putea fi revocat din funcţie de Senat dacă "rata execuţiei bugetare înregistrează valori negative doi ani consecutivi, rezervele financiare sunt în descreştere, indicatorii lichidităţii şi ai solvabilităţii patrimoniale precum şi echilibrul financiar relevă o situaţie financiară precară şi o structură de finanţare instabilă". Dacă această regulă s-ar aplica în prezent, rectorul Constantin Bungău ar putea fi demis de senatori, căci Universitatea a încheiat ultimii doi ani cu deficit financiar.

Totodată, o altă propunere din Cartă prevede că îşi va pierde locul de muncă orice universitar care a săvârşit acte de corupţie, "incompatibile cu statutul de cadru didactic universitar" şi confirmate printr-o sentinţă judecătorească definitivă. O prevedere care trebuia aplicată de mult...

Vot "la bucată"

Varianta propusă a Cartei mai are şi articole cu impact mai mic, dar la rândul lor importante. De pildă, un departament va trebui să aibă minim 15 titulari, materialele propuse spre aprobare Senatului vor avea obligatoriu avizul Biroului juridic al Universităţii, iar apoi hotărârile de Senat vor fi supuse avizării aceluiaşi birou.

Mai rămâne de văzut dacă peste două săptămâni, când va fi şedinţa de Senat, membrii forului vor agrea sau nu această formă a Cartei. Tocmai pentru că schimbările sunt importante, Curilă are de gând să supună votului fiecare articol modificat în parte. "Cel mai probabil, aşa vom vota, pentru că îmi doresc ca măcar o parte din propuneri să rămână, să nu avem o respingere în bloc a Cartei propuse", a precizat preşedintele Senatului.

Vezi aici Carta propusă de Senatul Universităţii din Oradea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
noroc cu firmele din parcul industrial, altfel ar fi ZERO barat si rezultatul universitatii noastre!
univ din Oradea este atat de infecta incat ar trebui sa plece 90% din angajati. toti sunt neamuri si amanti, te doare capul când auzi ce invarteli se fac acolo. documentul pe care l-ati publicat ieri (felicitari pt asta!) cu reclamatiile facute de studenti sunt perfect adevarate! secretarele au ajuns cu nasul pe sus la orice dept, sunt mari vedete, iar profesorii univ. sunt niste impostori intelectuali cam 75%, carora le lipsesc notiuni elementare de bun simt, pedagogie, etc. Iti vine rau sa intri in salile de cursuri, in camine sau in toalete! aceasta este de fapt imaginea universitatii. nici vorba de intelectuali rafinati cu pedigree sau de buni gospodari. totul este de fatada, pentru bani, pentru functii, pentru orgolii. adica zero barat!
Postat 03 Aprilie 2019, 18:02 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2658 RON
  • 1 EUR = 4.7621 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON