URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 27 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Bine i-a făcut Armata lui Bolojan că l-a sabotat cu ocazia dezvelirii statuii Regelui Ferdinand Întregitorul! Pentru că la ora asta Armata nu este a ţării, a poporului, ci a infractorilor care conduc România, a generalilor ceaușiști care furau din rația soldatului și care au dat ordin să se tragă în populație la Revoluție.
Zic şi eu
Adrian Cris
Deja de mult timp Partidul ne toarnă în cap minciuna că toţi politicienii sunt "aceeaşi mizerie", deşi nu toţi fac totul ţăndări ca în ultimii doi ani. Sper, totuşi, să ieşim din capcana asta pe 26 mai, fiindcă totdeauna putem alege din ceea ce avem. La urma urmei, nici în viaţa unui om nu-şi găseşte nimeni jumătatea cea mai inteligentă, sexy, fermecătoare şi harnică, dar de alegere fug doar mizantropii, cei care vor să moară singuri.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă credem că schimbarea va veni odată cu tinerii, poate ar trebui să ne mai gândim. Am cunoscut mulți tineri politicieni, membri prin organizațiile de tineret ale diverselor partide, și am constatat cu amărăciune că nu sunt cu nimic mai deosebiți decât cei mari, la statutul cărora aspiră. Vorbesc la fel, gândesc la fel, unii chiar se îmbracă la fel cu șefii...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine intenţionaţi să votaţi duminică, 26 mai, la alegerile pentru Parlamentul European?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
28 Ianuarie 2019, 16:48

Masterplanul, în linie dreaptă: Senatul Universităţii a aprobat parteneriatul cu Primăria Oradea, pentru construcţia unui cămin studenţesc

Masterplanul, în linie dreaptă: Senatul Universităţii a aprobat parteneriatul cu Primăria Oradea, pentru construcţia unui cămin studenţesc Noul cămin ar urma să fie construit de Primărie în vecinătatea actualului cămin studenţesc de pe malul stâng al Peţei

După ce, în luna decembrie, s-a opus chiar supunerii la vot a parteneriatului între Universitate şi Primăria Oradea pentru construirea unui cămin studenţesc în campus, motivând că are dubii privind legalitatea acestei asocieri, în şedinţa de luni, prima din 2019, preşedintele Senatului academic, Sorin Curilă, le-a cerut colegilor săi să voteze această asociere, dar cu câteva modificări faţă de forma propusă de municipalitate.

Să facă demersuri!

În forma supusă luni votului senatorilor, contractul de parteneriat prevede că „Municipiul Oradea şi/sau Universitatea din Oradea, în baza competenţelor, vor face demersurile pentru a obţine avizele necesare, fiind responsabile ca proiectul să se desfăşoare în deplină legalitate”. Legalitatea invocată vizează chiar dreptul de a construi pe acest teren, care este în proprietatea Ministerului Educaţiei şi dat în administrare Universităţii.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, în decembrie, Curilă s-a opus parteneriatului tocmai pentru că nu era obţinut acordul Guvernului pentru această construcţie. „Nu poate chiriaşul să decidă lucrări pe terenul proprietarului. Domnul Bolojan a explicat că obţinerea unei hotărâri de Guvern durează foarte mult şi se poate pierde proiectul. Noi nu contestăm asta, dar nici nu ne putem asuma o decizie la limita legalităţii sau poate dincolo de ea”, a declarat Curilă la acea vreme, după o şedinţă a Senatului la care a participat însuşi primarul Ilie Bolojan, tocmai ca să-i convingă pe membrii forului să voteze asocierea.

În forma contractului aprobată luni, se mai prevede că, după expirarea duratei minime a asocierii, de 20 de ani, dacă nu va fi prelungit contractul, Universitatea va avea drept de preemţiune în cazul vânzării sau închirierii imobilului. De asemenea, clădirea va trebui să aibă destinaţia de cămin studenţesc în toată această perioadă.

Majoritate confortabilă

În urmă cu o lună, refuzul lui Curilă de a supune măcar votului parteneriatul i-a atras multe critici din partea senatorilor, ba chiar studenţii din Senat i-au cerut demisia pentru că nu respectă voia membrilor forului.

În şedinţa de luni, spiritele au fost însă calme şi niciun senator n-a obiectat faţă de forma propusă votului. Proiectul a fost votat cu 52 de voturi pentru, trei abţineri şi nici un vot împotrivă. Întrebat de BIHOREANUL despre finalitatea acestei situaţii, preşedintele Curilă a precizat că va transmite un comunicat de presă, prin care îşi va explica poziţia şi deciziile.

Cert este că Primăria şi Universitatea vor putea declanşa demersurile pentru realizarea documentaţiei necesare construcţiei noului cămin. Înainte, însă, parteneriatul, în forma aprobată de universitari, trebuie să primească şi acordul Consiliului Local. Aleşii orădenilor l-ar putea dezbate chiar miercuri, când este programată o şedinţă ordinară.

UPDATE: Curilă consideră că, de fapt, a deblocat proiectul

Într-un comunicat de presă transmis luni seară, ulterior publicării acestui articol, preşedintele Senatului academic, Sorin Curilă, susţine că, în realitate, el a deblocat proiectul masterplan-ului Primăriei, "necesar dezvoltării Universităţii din Oradea", prin introducerea noilor prevederi, care asigură legalitatea demersului. 

"Preocuparea noastră este ca în conformitate cu atribuţiile conferite de Legea Educaţiei Naţionale, materialele înaintate Senatului universitar pentru decizii de asemenea importanţă să fie cât mai exacte, având ca efect grăbirea aprobării propunerilor şi desfăşurarea proiectelor în deplină legalitate", se arată în comunicatul semnat de Curilă. Altfel spus, pentru că parteneriatul nu a fost clar, Senatul a trebuit să-l lămurească, ceea ce a cauzat întârzierea în aprobarea lui.

Preşedintele nu explică însă de ce n-a putut face aceste precizări în contractul de parteneriat în decembrie, atunci când colegii lui din forul academic i-au cerut să supună votului documentul. În schimb, Curilă subliniază că acest parteneriat este atipic, exemplificând cu înţelegerea pe care Universitatea o are cu Compania Naţională de Investiţii şi care, după ce va construi un cămin, aşa cum a promis, va transfera construcţia Universităţii. Însă, în parteneriatul cu municipalitatea, se prevede că imobilul va rămâne în proprietatea Primăriei. 

În final, preşedintele Senatului arată că speră că "toţi factorii abilitaţi vor conlucra cu bună credinţă pentru punerea în practică a proiectelor care să ducă la creşterea calităţii procesului de învăţământ şi formarea în Universitatea Oradea a specialiştilor de înaltă ţinută academică şi profesională care vor contribui la dezvoltarea durabilă a municipiului Oradea în contextul pieţei economice globale". 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.256 RON
  • 1 EUR = 4.7612 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON