URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E foarte traumatizant să ți se dărâme casa, chiar dacă aceasta este amplasată între blocuri, unde vecinii știu exact ce mănânci la cină. Oricât s-ar strădui Primăria să-i despăgubească civilizat pe cei care își vor pierde locuințele, nicio sumă de bani nu va putea acoperi disconfortul unei mutări și neplăcerile schimbării modului de viață.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nefirească, în şarada jucată la ceas de seară de Cuc, Mang şi Rus, e intersectarea dintre propaganda politică şi profitul privat, ambele cam forţate. Ce căuta ministrul acolo unde treaba merge ca unsă, nu pe restul celor 415 kilometri ai autostrăzii începute acum 15 ani? Dar şeful PSD Bihor, despre care nu ţin minte să se fi tras în poză şi pe selenarul drum judeţean DJ191B Popeşti-Suplac? Răspunsul poate ar trebui căutat nu în relaţia de amour-à-trois dezinteresat, ci în preţul piperat pentru cei 5,35 km dintre Borş şi Biharea...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
28 Ianuarie 2019, 16:48

Masterplanul, în linie dreaptă: Senatul Universităţii a aprobat parteneriatul cu Primăria Oradea, pentru construcţia unui cămin studenţesc

Masterplanul, în linie dreaptă: Senatul Universităţii a aprobat parteneriatul cu Primăria Oradea, pentru construcţia unui cămin studenţesc Noul cămin ar urma să fie construit de Primărie în vecinătatea actualului cămin studenţesc de pe malul stâng al Peţei

După ce, în luna decembrie, s-a opus chiar supunerii la vot a parteneriatului între Universitate şi Primăria Oradea pentru construirea unui cămin studenţesc în campus, motivând că are dubii privind legalitatea acestei asocieri, în şedinţa de luni, prima din 2019, preşedintele Senatului academic, Sorin Curilă, le-a cerut colegilor săi să voteze această asociere, dar cu câteva modificări faţă de forma propusă de municipalitate.

Să facă demersuri!

În forma supusă luni votului senatorilor, contractul de parteneriat prevede că „Municipiul Oradea şi/sau Universitatea din Oradea, în baza competenţelor, vor face demersurile pentru a obţine avizele necesare, fiind responsabile ca proiectul să se desfăşoare în deplină legalitate”. Legalitatea invocată vizează chiar dreptul de a construi pe acest teren, care este în proprietatea Ministerului Educaţiei şi dat în administrare Universităţii.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, în decembrie, Curilă s-a opus parteneriatului tocmai pentru că nu era obţinut acordul Guvernului pentru această construcţie. „Nu poate chiriaşul să decidă lucrări pe terenul proprietarului. Domnul Bolojan a explicat că obţinerea unei hotărâri de Guvern durează foarte mult şi se poate pierde proiectul. Noi nu contestăm asta, dar nici nu ne putem asuma o decizie la limita legalităţii sau poate dincolo de ea”, a declarat Curilă la acea vreme, după o şedinţă a Senatului la care a participat însuşi primarul Ilie Bolojan, tocmai ca să-i convingă pe membrii forului să voteze asocierea.

În forma contractului aprobată luni, se mai prevede că, după expirarea duratei minime a asocierii, de 20 de ani, dacă nu va fi prelungit contractul, Universitatea va avea drept de preemţiune în cazul vânzării sau închirierii imobilului. De asemenea, clădirea va trebui să aibă destinaţia de cămin studenţesc în toată această perioadă.

Majoritate confortabilă

În urmă cu o lună, refuzul lui Curilă de a supune măcar votului parteneriatul i-a atras multe critici din partea senatorilor, ba chiar studenţii din Senat i-au cerut demisia pentru că nu respectă voia membrilor forului.

În şedinţa de luni, spiritele au fost însă calme şi niciun senator n-a obiectat faţă de forma propusă votului. Proiectul a fost votat cu 52 de voturi pentru, trei abţineri şi nici un vot împotrivă. Întrebat de BIHOREANUL despre finalitatea acestei situaţii, preşedintele Curilă a precizat că va transmite un comunicat de presă, prin care îşi va explica poziţia şi deciziile.

Cert este că Primăria şi Universitatea vor putea declanşa demersurile pentru realizarea documentaţiei necesare construcţiei noului cămin. Înainte, însă, parteneriatul, în forma aprobată de universitari, trebuie să primească şi acordul Consiliului Local. Aleşii orădenilor l-ar putea dezbate chiar miercuri, când este programată o şedinţă ordinară.

UPDATE: Curilă consideră că, de fapt, a deblocat proiectul

Într-un comunicat de presă transmis luni seară, ulterior publicării acestui articol, preşedintele Senatului academic, Sorin Curilă, susţine că, în realitate, el a deblocat proiectul masterplan-ului Primăriei, "necesar dezvoltării Universităţii din Oradea", prin introducerea noilor prevederi, care asigură legalitatea demersului. 

"Preocuparea noastră este ca în conformitate cu atribuţiile conferite de Legea Educaţiei Naţionale, materialele înaintate Senatului universitar pentru decizii de asemenea importanţă să fie cât mai exacte, având ca efect grăbirea aprobării propunerilor şi desfăşurarea proiectelor în deplină legalitate", se arată în comunicatul semnat de Curilă. Altfel spus, pentru că parteneriatul nu a fost clar, Senatul a trebuit să-l lămurească, ceea ce a cauzat întârzierea în aprobarea lui.

Preşedintele nu explică însă de ce n-a putut face aceste precizări în contractul de parteneriat în decembrie, atunci când colegii lui din forul academic i-au cerut să supună votului documentul. În schimb, Curilă subliniază că acest parteneriat este atipic, exemplificând cu înţelegerea pe care Universitatea o are cu Compania Naţională de Investiţii şi care, după ce va construi un cămin, aşa cum a promis, va transfera construcţia Universităţii. Însă, în parteneriatul cu municipalitatea, se prevede că imobilul va rămâne în proprietatea Primăriei. 

În final, preşedintele Senatului arată că speră că "toţi factorii abilitaţi vor conlucra cu bună credinţă pentru punerea în practică a proiectelor care să ducă la creşterea calităţii procesului de învăţământ şi formarea în Universitatea Oradea a specialiştilor de înaltă ţinută academică şi profesională care vor contribui la dezvoltarea durabilă a municipiului Oradea în contextul pieţei economice globale". 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2876 RON
  • 1 EUR = 4.7354 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON