URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2019, 16:48

Masterplanul, în linie dreaptă: Senatul Universităţii a aprobat parteneriatul cu Primăria Oradea, pentru construcţia unui cămin studenţesc

Masterplanul, în linie dreaptă: Senatul Universităţii a aprobat parteneriatul cu Primăria Oradea, pentru construcţia unui cămin studenţesc Noul cămin ar urma să fie construit de Primărie în vecinătatea actualului cămin studenţesc de pe malul stâng al Peţei

După ce, în luna decembrie, s-a opus chiar supunerii la vot a parteneriatului între Universitate şi Primăria Oradea pentru construirea unui cămin studenţesc în campus, motivând că are dubii privind legalitatea acestei asocieri, în şedinţa de luni, prima din 2019, preşedintele Senatului academic, Sorin Curilă, le-a cerut colegilor săi să voteze această asociere, dar cu câteva modificări faţă de forma propusă de municipalitate.

Să facă demersuri!

În forma supusă luni votului senatorilor, contractul de parteneriat prevede că „Municipiul Oradea şi/sau Universitatea din Oradea, în baza competenţelor, vor face demersurile pentru a obţine avizele necesare, fiind responsabile ca proiectul să se desfăşoare în deplină legalitate”. Legalitatea invocată vizează chiar dreptul de a construi pe acest teren, care este în proprietatea Ministerului Educaţiei şi dat în administrare Universităţii.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, în decembrie, Curilă s-a opus parteneriatului tocmai pentru că nu era obţinut acordul Guvernului pentru această construcţie. „Nu poate chiriaşul să decidă lucrări pe terenul proprietarului. Domnul Bolojan a explicat că obţinerea unei hotărâri de Guvern durează foarte mult şi se poate pierde proiectul. Noi nu contestăm asta, dar nici nu ne putem asuma o decizie la limita legalităţii sau poate dincolo de ea”, a declarat Curilă la acea vreme, după o şedinţă a Senatului la care a participat însuşi primarul Ilie Bolojan, tocmai ca să-i convingă pe membrii forului să voteze asocierea.

În forma contractului aprobată luni, se mai prevede că, după expirarea duratei minime a asocierii, de 20 de ani, dacă nu va fi prelungit contractul, Universitatea va avea drept de preemţiune în cazul vânzării sau închirierii imobilului. De asemenea, clădirea va trebui să aibă destinaţia de cămin studenţesc în toată această perioadă.

Majoritate confortabilă

În urmă cu o lună, refuzul lui Curilă de a supune măcar votului parteneriatul i-a atras multe critici din partea senatorilor, ba chiar studenţii din Senat i-au cerut demisia pentru că nu respectă voia membrilor forului.

În şedinţa de luni, spiritele au fost însă calme şi niciun senator n-a obiectat faţă de forma propusă votului. Proiectul a fost votat cu 52 de voturi pentru, trei abţineri şi nici un vot împotrivă. Întrebat de BIHOREANUL despre finalitatea acestei situaţii, preşedintele Curilă a precizat că va transmite un comunicat de presă, prin care îşi va explica poziţia şi deciziile.

Cert este că Primăria şi Universitatea vor putea declanşa demersurile pentru realizarea documentaţiei necesare construcţiei noului cămin. Înainte, însă, parteneriatul, în forma aprobată de universitari, trebuie să primească şi acordul Consiliului Local. Aleşii orădenilor l-ar putea dezbate chiar miercuri, când este programată o şedinţă ordinară.

UPDATE: Curilă consideră că, de fapt, a deblocat proiectul

Într-un comunicat de presă transmis luni seară, ulterior publicării acestui articol, preşedintele Senatului academic, Sorin Curilă, susţine că, în realitate, el a deblocat proiectul masterplan-ului Primăriei, "necesar dezvoltării Universităţii din Oradea", prin introducerea noilor prevederi, care asigură legalitatea demersului. 

"Preocuparea noastră este ca în conformitate cu atribuţiile conferite de Legea Educaţiei Naţionale, materialele înaintate Senatului universitar pentru decizii de asemenea importanţă să fie cât mai exacte, având ca efect grăbirea aprobării propunerilor şi desfăşurarea proiectelor în deplină legalitate", se arată în comunicatul semnat de Curilă. Altfel spus, pentru că parteneriatul nu a fost clar, Senatul a trebuit să-l lămurească, ceea ce a cauzat întârzierea în aprobarea lui.

Preşedintele nu explică însă de ce n-a putut face aceste precizări în contractul de parteneriat în decembrie, atunci când colegii lui din forul academic i-au cerut să supună votului documentul. În schimb, Curilă subliniază că acest parteneriat este atipic, exemplificând cu înţelegerea pe care Universitatea o are cu Compania Naţională de Investiţii şi care, după ce va construi un cămin, aşa cum a promis, va transfera construcţia Universităţii. Însă, în parteneriatul cu municipalitatea, se prevede că imobilul va rămâne în proprietatea Primăriei. 

În final, preşedintele Senatului arată că speră că "toţi factorii abilitaţi vor conlucra cu bună credinţă pentru punerea în practică a proiectelor care să ducă la creşterea calităţii procesului de învăţământ şi formarea în Universitatea Oradea a specialiştilor de înaltă ţinută academică şi profesională care vor contribui la dezvoltarea durabilă a municipiului Oradea în contextul pieţei economice globale". 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON