URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2018, 20:52

Bolojan, explicaţii în şedinţa Senatului Universitar: Curilă amână decizia pe tema căminului pe care Primăria Oradea vrea să-l construiască în campus

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţa Senatului Universitar de luni l-a avut ca invitat pe primarul Ilie Bolojan, care s-a dus în faţa forului legislativ pentru a lămuri dacă senatorii îşi dau sau nu acordul ca Primăria să construiască un cămin în campus.

Aşa cum se ştie, Consiliul Local Oradea a aprobat deja protocolul care prevede investiţia în campusul universitar, dar senatorii au avut obiecţiuni. Mai precis, în luna octombrie, ei au votat protocolul de principiu, precizând că înainte de declanşarea lucrărilor trebuie obţinut acordul proprietarului terenului cu pricina, adică Ministerul Finanţelor, confirmat printr-o hotărâre de Guvern. De asemenea, senatorii au cerut ca protocolul să prevadă explicit că, după finalizarea lucrărilor, căminul va trece în subordinea Universităţii pentru o perioadă nedeterminată.

În replică faţă de această decizie, primarul Ilie Bolojan a transmis Universităţii, în scris, că legea nu permite predarea unei clădiri pe perioadă nedeterminată, propunând formula "minim 20 de ani", considerată echitabilă. De asemenea, documentul iscălit de Bolojan arată că Universitatea este administrator al terenului, aşa că "considerăm că nu se impune necesitatea obţinerii autorizaţiei exprese prin hotărâre de Guvern".

Universitatea să ceară acordul Ministerului

Pentru a debloca această situaţie, Senatul l-a invitat luni, la şedinţă, pe primarul Ilie Bolojan. Cu acest prilej, edilul a precizat că obţinerea unei HG este o procedură de durată, iar această condiţie impusă de senatori ar putea duce la pierderea proiectului.

"Universitatea din Oradea nu este proprietarul terenului, ci doar administrator, adică un fel de chiriaş. Nu poate chiriaşul să decidă lucrări pe terenul proprietarului. Domnul Bolojan a explicat că obţinerea unei hotărâri de Guvern durează foarte mult şi se poate pierde proiectul. Noi nu contestăm asta, dar nici nu ne putem asuma o decizie la limita legalităţii sau poate dincolo de ea", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, preşedintele Sorin Curilă.

După aproape două ore de dezbatere pe această temă, decizia Senatului a fost că protocolul, într-o formă avizată de juriştii Universităţii, va fi repus pe masa senatorilor, la şedinţa din luna ianuarie. De asemenea, senatorii au cerut ca Universitatea să contacteze Ministerul Finanţelor, pentru a obţine acordul pentru acest protocol.

Şedinţă fără cvorum

Acest deznodământ al discuţiilor n-a fost pe placul mai multor senatori, care au cerut ca subiectul să nu fie amânat, ci Curilă să supună votului asocierea cu Primăria, iar ei să decidă dacă vor sau nu să-şi asume acest protocol, în aceste condiţii.

"Preşedintele nu a fost de acord, nu a supus votului propunerea noastră, aşa că am fost mai mulţi care am părăsit şedinţa. Prin plecarea noastră, am înţeles că n-a mai fost cvorum", a declarat pentru BIHOREANUL un senator.

Potrivit acestuia, cea mai bună variantă ar fi fost ca Senatul să voteze asocierea şi să-l desemneze pe rectorul Constantin Bungău responsabil pentru îndeplinirea procedurilor legale, variantă de altfel propusă de vicepreşedintele Senatului, Cristian Grava. "Colegul Grava a propus această soluţie, cred că cea mai bună, dar preşedintele Curilă nici măcar n-a supus-o votului. A lăsat impresia că pur şi simplu vrea să blocheze proiectul", a mai spus senatorul.

Curilă recunoaşte că mai mulţi colegi ai săi au părăsit şedinţa, dar spune că nu putea supune la vot niciun document, dat fiind că în cele două ore de dezbateri s-au spus mai multe propuneri şi idei.

"Le centralizăm, cerem avizul juriştilor şi supunem votului în şedinţa din luna ianuarie. Până atunci, rămâne valabil acordul dat în octombrie", a spus Curilă, considerând că Senatul nu blochează proiectul. "Universitatea putea să demareze procedurile de un an, de când se ştie despre acest proiect", a declarat preşedintele, lansând astfel săgeţi către rectorul Bungău şi conducerea executivă a instituţiei.

Pentru că şedinţa a rămas fără cvorum, Curilă a convocat o nouă întrunire pentru marţi, în care să se dezbată punctele de pe ordinea de zi de luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Logic
Daca face primaria caminul, cum mai angajaza ei firmele lor de casa la constructie? Cati ani a durat constructia bibliotecii din campus? Si cat a costat? Real, nu pe foi. Curila ala parca nu e nici el curatel, are si el acolo ceva petice la chimesa. Oricum conducerea e praf, nepotism in floare, asteapta gratiitati si camd li se ofera, mai nou, pun bete in roate ca le e rusine sa ceara ceva "și mânce și pruncu aista oarice" (spaga adica).
Postat 18 Decembrie 2018, 06:27 de poiu
Sa fie
Vrem pietonală, la universitate
Postat 18 Decembrie 2018, 01:16 de Sandu1206
Bolojan e de toata jena.
Fred si Barney nu isi vad capul de treburi si nu stiu de unde isi vor plati salariile saptamana viitoare si Bolo vine cu SF-uri: camine pentru studenti. Care studenti? La la ritmul actual de crestere a numarului de studenti in 2-3 ani caminele se vor transforma in azile de batrani.
Postat 18 Decembrie 2018, 00:39 de ionel82
hoaverii
Asta e ! U zero...pietonala spre....cimitir!
Postat 17 Decembrie 2018, 22:19 de prostea
twer
astia nu-s in stare nici sa lase pe altii sa le construiasca caminele, ce sa mai construiasca ei.. vai si amar
Postat 17 Decembrie 2018, 21:14 de leclick
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON