URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Decembrie 2018, 20:52

Bolojan, explicaţii în şedinţa Senatului Universitar: Curilă amână decizia pe tema căminului pe care Primăria Oradea vrea să-l construiască în campus

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţa Senatului Universitar de luni l-a avut ca invitat pe primarul Ilie Bolojan, care s-a dus în faţa forului legislativ pentru a lămuri dacă senatorii îşi dau sau nu acordul ca Primăria să construiască un cămin în campus.

Aşa cum se ştie, Consiliul Local Oradea a aprobat deja protocolul care prevede investiţia în campusul universitar, dar senatorii au avut obiecţiuni. Mai precis, în luna octombrie, ei au votat protocolul de principiu, precizând că înainte de declanşarea lucrărilor trebuie obţinut acordul proprietarului terenului cu pricina, adică Ministerul Finanţelor, confirmat printr-o hotărâre de Guvern. De asemenea, senatorii au cerut ca protocolul să prevadă explicit că, după finalizarea lucrărilor, căminul va trece în subordinea Universităţii pentru o perioadă nedeterminată.

În replică faţă de această decizie, primarul Ilie Bolojan a transmis Universităţii, în scris, că legea nu permite predarea unei clădiri pe perioadă nedeterminată, propunând formula "minim 20 de ani", considerată echitabilă. De asemenea, documentul iscălit de Bolojan arată că Universitatea este administrator al terenului, aşa că "considerăm că nu se impune necesitatea obţinerii autorizaţiei exprese prin hotărâre de Guvern".

Universitatea să ceară acordul Ministerului

Pentru a debloca această situaţie, Senatul l-a invitat luni, la şedinţă, pe primarul Ilie Bolojan. Cu acest prilej, edilul a precizat că obţinerea unei HG este o procedură de durată, iar această condiţie impusă de senatori ar putea duce la pierderea proiectului.

"Universitatea din Oradea nu este proprietarul terenului, ci doar administrator, adică un fel de chiriaş. Nu poate chiriaşul să decidă lucrări pe terenul proprietarului. Domnul Bolojan a explicat că obţinerea unei hotărâri de Guvern durează foarte mult şi se poate pierde proiectul. Noi nu contestăm asta, dar nici nu ne putem asuma o decizie la limita legalităţii sau poate dincolo de ea", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, preşedintele Sorin Curilă.

După aproape două ore de dezbatere pe această temă, decizia Senatului a fost că protocolul, într-o formă avizată de juriştii Universităţii, va fi repus pe masa senatorilor, la şedinţa din luna ianuarie. De asemenea, senatorii au cerut ca Universitatea să contacteze Ministerul Finanţelor, pentru a obţine acordul pentru acest protocol.

Şedinţă fără cvorum

Acest deznodământ al discuţiilor n-a fost pe placul mai multor senatori, care au cerut ca subiectul să nu fie amânat, ci Curilă să supună votului asocierea cu Primăria, iar ei să decidă dacă vor sau nu să-şi asume acest protocol, în aceste condiţii.

"Preşedintele nu a fost de acord, nu a supus votului propunerea noastră, aşa că am fost mai mulţi care am părăsit şedinţa. Prin plecarea noastră, am înţeles că n-a mai fost cvorum", a declarat pentru BIHOREANUL un senator.

Potrivit acestuia, cea mai bună variantă ar fi fost ca Senatul să voteze asocierea şi să-l desemneze pe rectorul Constantin Bungău responsabil pentru îndeplinirea procedurilor legale, variantă de altfel propusă de vicepreşedintele Senatului, Cristian Grava. "Colegul Grava a propus această soluţie, cred că cea mai bună, dar preşedintele Curilă nici măcar n-a supus-o votului. A lăsat impresia că pur şi simplu vrea să blocheze proiectul", a mai spus senatorul.

Curilă recunoaşte că mai mulţi colegi ai săi au părăsit şedinţa, dar spune că nu putea supune la vot niciun document, dat fiind că în cele două ore de dezbateri s-au spus mai multe propuneri şi idei.

"Le centralizăm, cerem avizul juriştilor şi supunem votului în şedinţa din luna ianuarie. Până atunci, rămâne valabil acordul dat în octombrie", a spus Curilă, considerând că Senatul nu blochează proiectul. "Universitatea putea să demareze procedurile de un an, de când se ştie despre acest proiect", a declarat preşedintele, lansând astfel săgeţi către rectorul Bungău şi conducerea executivă a instituţiei.

Pentru că şedinţa a rămas fără cvorum, Curilă a convocat o nouă întrunire pentru marţi, în care să se dezbată punctele de pe ordinea de zi de luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Logic
Daca face primaria caminul, cum mai angajaza ei firmele lor de casa la constructie? Cati ani a durat constructia bibliotecii din campus? Si cat a costat? Real, nu pe foi. Curila ala parca nu e nici el curatel, are si el acolo ceva petice la chimesa. Oricum conducerea e praf, nepotism in floare, asteapta gratiitati si camd li se ofera, mai nou, pun bete in roate ca le e rusine sa ceara ceva "și mânce și pruncu aista oarice" (spaga adica).
Postat 18 Decembrie 2018, 06:27 de poiu
Sa fie
Vrem pietonală, la universitate
Postat 18 Decembrie 2018, 01:16 de Sandu1206
Bolojan e de toata jena.
Fred si Barney nu isi vad capul de treburi si nu stiu de unde isi vor plati salariile saptamana viitoare si Bolo vine cu SF-uri: camine pentru studenti. Care studenti? La la ritmul actual de crestere a numarului de studenti in 2-3 ani caminele se vor transforma in azile de batrani.
Postat 18 Decembrie 2018, 00:39 de ionel82
hoaverii
Asta e ! U zero...pietonala spre....cimitir!
Postat 17 Decembrie 2018, 22:19 de prostea
twer
astia nu-s in stare nici sa lase pe altii sa le construiasca caminele, ce sa mai construiasca ei.. vai si amar
Postat 17 Decembrie 2018, 21:14 de leclick
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON