URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Formidabil cum un fapt aproape banal, până la urmă, se rostogolește pe Facebook pe baza unor știri false. Povestea a căpătat proporții tragice, mai ales la comentatorii de peste munți, care erau aproape gata să vină să ne salveze simbolul național. Frați români verzi, rămâneți la locurile voastre: Patria nu este în pericol!
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine intenţionaţi să votaţi duminică, 26 mai, la alegerile pentru Parlamentul European?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
24 Aprilie 2019, 10:05

Patrioții cu gura versus patrioții cu fapta. Primarii liberali readuc la viață patrimoniul românesc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A sosit momentul să punem capăt unei imposturi neruşinate. Cuvinte mari precum identitate şi demnitate naţională, patriotism n-au ce căuta în gura fariseilor de la PSD. Cei care îi umilesc pe români nu au nicio cădere să dea lecţii de iubire de ţară, să pozeze în "patrioţi în Europa". Înainte de toate, Liviu Dragnea şi clanurile din PSD au uitat să fie patrioţi în România. Cad la cel mai simplu test: respectul faţă de patrimoniul naţional, ultima grijă a pesediştilor când guvernează local sau central. În ultimii ani, departe de zgomotul propagandei "bunilor români" de la PSD,  oameni competenţi şi modeşti au readus la viaţă clădiri splendide din patrimoniul istoric al oraşelor lor şi al României. Un contrast total cu ruina întreţinută de pesedişti. O dovadă  discretă şi concretă de patriotism, de promovare a valorilor naţionale şi europene. Autentică iubire de ţară.

Blaj, o bijuterie căreia primarul PNL i-a redat strălucirea

Poate că le-ar prinde bine liderilor PSD  să meargă într-un pelerinaj la Blaj. După ce românii îi vor concedia, prin vot, de la putere. De acolo, din inima Ardealului, să le ceară iertare românilor pentru toate relele pe care le-au făcut.  Blajul este un oraş mic, puternic încărcat de istorie, una din capitalele trezirii conştiinţei naţionale. Astăzi, Blajul este o bijuterie urbanistică. O plimbare prin Piaţa 1848, centrul istoric al Blajului, le-ar arăta pesediştilor ce înseamnă să fii patriot şi bun român cu adevărat. Restaurarea faţadelor tuturor clădirilor de patrimoniu din piaţă a fost realizată de câţiva ani de primăria condusă de liberalul Gheorghe Rotar. Cu armonie a culorilor, cu reguli stricte şi de bun-simţ. Toată infrastructura de suprafaţă şi subterană a fost schimbată. Administraţia locală liberală (Consiliul Judeţean Alba şi primăria Blaj) a reuşit una din cele mai spectaculoase restaurări din România, care a primit cea mai înaltă distincţie a Uniunii Europene în domeniul patrimoniului. E vorba clădirea Palatului Cultural, transformată dintr-o ruină într-un loc emblematic pentru evenimente culturale de ţinută.

Respect pentru istoria României la Alba Iulia

De la Blaj, liderii reculeşi ai PSD ar putea face un tur al marilor cetăţi restaurate cu bani europeni. Punctul de plecare ar putea fi Alba Iulia (foto).

Aici, primarul liberal Mircea Hava a reuşit cea mai mare operaţiune de refacere a unui monument istoric din România. Cu 60 de milioane de euro, a fost pusă pe harta turismului european cetatea Alba Carolina, cea mai mare din Sud-Estul Europei. La 240 de kilometri depărtare, la Oradea (foto), liderii PSD ar putea vizita cea mai mare şi mai bine păstrată cetate pentagonală din Europa Centrală, cetatea Oradiei. Refăcută tot cu fonduri europene şi tot de o administraţie liberală.

Într-o primă fază, primarul Ilie Bolojan a refăcut ineriorul cetăţii cu 20 de milioane de euro. În următorii doi ani vor fi  restaurate bastioanele şi zidurile exterioare cu 2 250 000 de euro. Bani europeni cărora pesediştii sunt obişnuiţi să le dea cu piciorul. Următorul popas ar putea fi Râşnovul, a cărui cetate este în plin proces de restaurare cu fonduri europene. Primarul PNL al Râşnovului, Liviu Butnariu investeşte aproape patru milioane de euro până la finalizarea lucrărilor, în următorii doi ani, fără nicio susţinere din partea guvernului PSD-ALDE. În fine, pelerinii de la PSD ar putea trece munţii, la Suceava, să vadă cum arată Cetatea de Scaun a Moldovei restaurată tot cu bani europeni (11,5 milioane de euro).       

Oraşe renăscute de primari harnici

Dacă vor avea timp, le recomandăm liderilor PSD să zăbovească mai mult în câteva centre istorice ale oraşelor administrate de liberali. Sunt comparabile cu orice alte centre ale marilor oraşe din centrul şi vestul Europei. Poate vor trece mai uşor peste marile lor eşecuri în domeniul protejării şi restaurării clădirilor de patrimoniu (cele din Bucureşti sunt vizibile în multe locuri şi semnalate adesea de presă; cel de la Constanţa, Cazinoul, este deja emblematic). La Oradea, administraţia Bolojan a performat realizând cea mai amplă restaurare a patrimoniului de clădiri Art Nouveau pe care o va încheia la începutul lui 2020.

La Timişoara (foto), primarul liberal Nicolae Robu a investit 12 milioane de euro în reabilitarea centrului istoric, în paralel cu realizarea celei mai extinse zone pietonale din ţară.

La Arad, administraţia condusă de liberalul Gheorghe Falcă este iniţiatoarea celui mai mare proiect de regenerare urbană si autoarea celei mai mari investiţii cu fonduri europene pentru restaurarea şi modernizarea unei unităţi de învăţământ aflată într-o clădire de patrimoniu ( 11 milioane de euro).

La Sinaia (foto), primarul liberal Vlad Oprea a restaurat exemplar Palatul Ştirbei cu 1,7 milioane de euro. Acolo e sediul Muzeului Sinaia, iar primăria se pregateşte să amenajeze, lângă Palat, grădina publică" Parcul Ştirbei" cu 1,6 milioane de euro.

Care este adevăratul patriotism?

Că  readucerea la viaţă a clădirilor de patrimoniu istoric este un autentic act de patriotism local şi naţional. Este vorba despre recuperarea valorilor trecutului, în multe cazuri cu bani europeni. Aşadar, Uniunea Europeană  nu este  în contradicţie cu valorile naţionale, nici cu demnitatea şi patriotismul, cum predică Liviu Dragnea şi trupa lui de la PSD şi ALDE. Că restaurarea patrimoniului cultural, arhitectural naţional nu e numai o chestiune de istorie, ci şi de viaţă. Cetăţile istorice refăcute de administraţiile liberale înseamnă şi evenimente culturale interesante, care atrag turişti, aduc bani în economiile locale. Bani pe care, adesea, se grăbeşte să îi ia cu japca guvernul PSD-ALDE. Nu în ultimul rând, pesediştii ar trebui să înţeleagă că apartenenţa României la Uniunea Europeană  poate întări identitatea, demnitatea si valorile naţionale tocmai pentru că România este parte a Europei şi nu în afara Europei. Iar exemplele fixate în itinerariul pentru domnii de la PSD pledează pentru ideea că România poate fi în primul rând al Europei.

Credeţi, stimaţi cititori, că doamnele şi domnii de la vârful PSD vor înţelege ceva din toate acestea? Oricum, noi le urăm călătorie plăcută! Cu menţiunea că tot dumneavoastră, alegătorii, le veţi oferi pesediştilor destul timp la dispoziţie ca să o facă, după rândurile de alegeri din următorii doi ani.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Sa ocupam Moldova si Teleormanul
Mircea Balică, custodele Muzeului Mărăşeşti: Era 6 august, era exact înaintea începerii bătăliei de la Mărășești. Majoritatea soldaților români au fost țărani, veniți din glia strămoșească, de la cosit, de la sapă, de la muncile agricole. Acei țărani își purtau originile cu ei, aveau acea ținută țărănească și anume, izmana și cămașa din pânză de in albe, nu le-au lăsat nici măcar în timpul războiului. Vorba vine că fiind cald afară, fiind liniște pe front, acalmie, soldații au ieșit din tranșee și s-au dus la un pârâu aflat în apropierea tranșeelor au început să își scoată hainele, să se spele, să își curețe uniforma. La un moment dat, armata germană a declanșat ceea ce avea să fie bătălia de la Mărășești. A declanșat un contraatac atât de puternic, încât soldații români au fost luați pe nepregătite, majoritatea dintre ei erau în izmenele lor alea albe. Nemții au fost atât de bine pregătiți și atât de bine lansați în atacul lor, încât ai noștri au început să dea înapoi. S-au adăpostit, s-au apărat și la un moment dat ai noștri și-au dat seama că "suntem aici pentru a apăra" restul României, restul țării care mai ținea sus acest drapel românesc și au început să opună rezistență, ba chiar au transformat acel atac puternic al nemtilor într-un contraatac masiv. Soldații români nu au apucat să își mai ia hainele pe ei, spun cronicile: "s-au apărat ca niște nebuni ", n-au apucat să facă uz de armamentul din dotare. Au luat bolovani, dădeau cu bolovanii în cap la nemți, le scoteau ochii, au început să muște. Soldații germani au fost pur și simplu debusolați, luați prin surprindere de această devălmășie. Ei erau soldați bine pregătiți, învățați la școala germană a războiului să atace, să ducă războiului după anumite criterii. Soldatul român nu a ținut cont de absolut niciun criteriu. Important este că ai noștri soldați au respins atacul german. A rămas în cronicile istorice ca bătălia izmenelor sau bătălia fantomelor albe.
Postat 24 Aprilie 2019, 23:05 de excalibur
Cei care au umblat prin lume
Vad clar diferența. Am ajuns o ruină din nepăsarea unor partide politice, avem niște frumuseți și bogății pe care alte state nu le au, dar după ' 89 au fost lăsate în derâdere. Polonia este la fel de frumoasa ca România, dar acolo lucrurile se schimba in bine, bineînțeles au și ei o zona săracă ( precum Moldova sau Teleorman). Trebuie sa mergem înainte, avem de recuperat mult. Aici intervin asistații sociali care comentează cum că s-au mărit taxele, da s-au mărit taxele, dar sunt fericit că din taxele mele se vad rezultate clare. Nu vreau din taxele mele sa plăteasc împrumuturile pt pensii, salarii și social, nu vreau taxele mele sa meargă la fiecare gospodărie din Moldova. Că sa nu ne mai împrumutăm trebuie sa creăm infrastructura de orice fel, doar așa se pot crește salariile în mod sănătos. In țările din Vest impozitul pe salarii + taxe + sănătate+ pensii e de 20% , in Romania e de 59.4% .
Postat 24 Aprilie 2019, 11:30 de Sandu1206
Obrazul subtire cu cheltuiala se tine
Cinste lor,primarilor harnici,si pasiunii lor pentru fonduri.Europene,daca se poate,daca nu merg si astea locale.Unde-s liberalii de alta data,capitalistii care s-au improprietarit cu cite-o rafinarie,cite-o fabrica de mobila,temelia Romaniei moderne?
Postat 24 Aprilie 2019, 10:20 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2726 RON
  • 1 EUR = 4.7627 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON