URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2019, 17:40

Vin sacii eco! Orădenii care colectează deşeurile în trei fracţii vor primi de la RER Vest pungi din plastic biodegradabil (FOTO)

Vin sacii eco! Orădenii care colectează deşeurile în trei fracţii vor primi de la RER Vest pungi din plastic biodegradabil (FOTO) PENTRU FIECARE. RER Vest a cumpărat 875.000 pungi din plastic biodegradabil, care vor ajunge în 6.405 apartamente din Oradea. În ziua anterioară distribuirii, locatarii vor afla că urmează să primească noii saci prin pliante lăsate în casa scării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima jumătate a lunii mai, 12.000 de orădeni vor afla că plasticul poate fi şi bun! RER Vest a cumpărat 875.000 pungi din plastic biodegradabil, care în perioada următoare vor ajunge la orădenii din asociaţiile de proprietari care colectează selectiv în trei fracţii, adunând separat şi resturile care pot deveni compost.

Pentru că se dezintegrează, asemenea alimentelor, noii saci vor putea fi aruncaţi de orădeni laolaltă cu bio-deşeurile.

În trei fracţii

Anul trecut, Primăria şi operatorul licenţiat de salubritate al municipiului, RER Vest, au demarat un program pilot menit să stimuleze reciclarea gunoaielor. Cu acest prilej, 12.000 de orădeni au învăţat să arunce separat bio-deşeurile, care pot fi transformate în compost. În această categorie intră resturi de fructe şi legume, coji de ouă, zaţ de cafea şi resturi de ceai, flori şi plante, şerveţele şi prosoape din hârtie, păr şi blană de animale, carne, caşcaval şi brânzeturi.

Iniţial, pentru colectarea bio-deşeurilor, orădenii au primit mici coşuri de gunoi şi saci din hârtie, însă pentru că aceştia nu s-au dovedit suficient de rezistenţi, RER Vest a căutat altă variantă. De la o companie italiană specializată în soluţii ecologice, operatorul a achiziţionat pungi din plastic biodegradabil. Confecţionaţi din amidon de porumb, acestea nu se vor rupe sub greutatea resturilor.

Începe distribuirea

În total, RER Vest a cumpărat 875.000 pungi, ambalate în role de câte 25 de bucăţi. Fiecare din cele 6.405 apartamente cuprinse în programul de colectare în trei fracţii va primi câte 5 role, deci 125 de pungi.

Distribuirea noilor saci se va face între 6 şi 17 mai, după ora 14 a fiecărei zile. Reprezentanţi ai RER Vest vor lua la pas asociaţiile vizate şi vor împărţi locatarilor rolele, laolaltă cu un pliant informativ, din care orădenii vor afla că aceşti saci sunt cât se poate de eco. Tocmai pentru că se vor descompune laolaltă cu resturile alimentare, vor putea fi aruncaţi împreună cu bio-deşeurile, în pubelele de culoare maro. O soluţie demnă de un oraş european...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON