URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2019, 19:21

Implantul dentar. Ce este şi când se foloseşte

Implantul dentar. Ce este şi când se foloseşte foto generic, boost-your-knowledge.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Implanturile dentare sunt din ce în ce mai frecvent folosite pentru înlocuirea dinţilor lipsă. Implantul dentar este practic un şurub care înlocuieşte rădăcina unui dinte. Acest şurub e plasat la nivelul osului maxilarelor în locul în care era rădăcina unui dinte, iar ulterior pe acest şurub se prinde dintele prin cimentare sau prin înşurubare.

Avantajul major al implanturilor dentare este dat de faptul că sunt înlocuiţi dinţii lipsă fără a fi necesar să se sacrifice dinţii vecini, dacă aceştia există, sau că se înlocuiesc protezele dentare mobile cu lucrări protetice fixe. În principiu, pe 6 implanturi pot fi puşi 12 dinţi ficşi la nivelul maxilarului sau al mandibulei, astfel încât pacientul să nu mai trebuiască să poarte proteze mobilizabile.

Majoritatea implanturilor dentare sunt realizate din titan, cu suprafaţa tratată chimic şi mecanic, în aşa manieră încât osul să se prindă direct pe suprafaţa lor. Implanturile din titan sub diferite forme şi dimensiuni sunt folosite cam din anii 1950-1960. În ultimii ani au apărut şi alte tipuri de materiale utilizate pentru realizarea de implanturi dentare, cum ar fi zirconiul sau diverse ceramici, dar titanul rămâne totuşi cel mai des folosit şi sigur material.

Etapa chirurgicală de plasare a implantului la nivelul gurii este realizată de către medicul specialist de chirurgie orală şi maxilo-facială sau chirurgie dentoalveolară, iar acolo unde osul nu necesită manopere de adiţie, şi de către medicul dentist.

Rata de integrare a implanturilor dentare din titan este mare, majoritatea studiilor vorbind de 97-98%. Practic, manopera e deosebit de sigură dacă este executată corect, fără a fi raportate alergii la implantul dentar sau alte efecte secundare.

Durata de viaţă a unei lucrări este în medie de 10 ani, datele provenind din studii de specialitate în care au fost urmărite mii de implanturi dentare, pe intervale mari de timp. Evident că stabilitatea unei lucrări cu sprijin pe implanturi dentare depinde în mare măsură de mulţi factori, de pildă de muşcătură, igienă sau dacă pacientul este fumător sau nu.

Mulţi pacienţi au impresia că un implant dentar este mai bun decât dintele natural, ceea ce nu este adevărat. Un implant dentar este mai bun decât un dinte natural compromis prin fracturi sau infecţii, nu decât un dinte natural integru sau recuperabil. În plus, la fel ca şi dinţii naturali, şi implantul dentar necesită igienizare, controale periodice şi o anumită atenţie din partea pacientului şi a medicului.

Este greu de stabilit care tip de implant este mai bun. Fiecare medic ar trebui să decidă în funcţie de nevoile pacientului şi de rezultatele obţinute cu un anumit implant. Cele mai de tradiţie companii în producţie de implanturi dentare sunt cele din Elveţia şi Statele Unite, de altfel acestea şi domină piaţa din SUA de mai mulţi ani, datorită rezultatelor stabile şi fiabilităţii. Pentru Europa de Est sau China nu există statistici relevante, deoarece implanturile dentare au început să fie utilizate doar recent în aceste zone.

Pacientul ar trebui să reţină că implantul dentar este o modalitate sigură de înlocuire a dinţilor lipsă, rolul său fiind mai degrabă unul funcţional, nu estetic, aşa cum mulţi cred. Reconstrucţia cu implanturi dentare necesită un minim de atenţie şi întreţinere, la fel ca dinţii naturali, iar durata de viaţă a implantului dentar este limitată. Însă, la fel ca şi în cazul dinţilor naturali, aceasta poate fi prelungită dacă există o întreţinere adecvată.

Mihai Juncar
medic primar Chirurgie Orală şi Maxilo Facială
fondatorul clinicii Maxilomed

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Să vorbești în Oradea de implant dentar profesionist ...
... e ca și când ai spune în biserică că-i prea înaltă turla !?!
Postat 10 Decembrie 2019, 10:00 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON