URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2018, 09:14

Violenţe fără margini la mitingul diasporei din Capitală: 452 de răniţi, presa internaţională aseamănă evenimentul cu Revoluţia din 89

Violenţe fără margini la mitingul diasporei din Capitală: 452 de răniţi, presa internaţională aseamănă evenimentul cu Revoluţia din 89 sursa foto: Hotnews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile au făcut publice, sâmbătă dimineaţă, un nou bilanţ al violenţelor desfăşurate vineri seară la mitingul diasporei din capitală. În total, 452 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 70 au fost spitalizate, după cum anunţă Digi24.ro.

Printre cei răniți s-au numărat și jandarmi, dar și jurnaliști. HotNews anunță că un jurnalist al acestei publicații, Robert Mihăilescu, a fost lovit cu pumnii și picioarele de jandarmi, în timp ce transmitea intervenția în forță a jandarmilor împotriva manifestanților. 

„Transmiteam LIVE intervenția jandarmilor. Bărbatul în alb m-a prins de mână și mi-a smuls telefonul. I-am strigat că sunt ziarist și am ridicat mâinile deasupra capului, cu legitimația care se afla la gât ridicată în aer. Bărbatul m-a tras în mijlocul jandarmilor cărora le-a spus: 'Luați-l și pe ăsta'. Unul dintre jandarmi m-a lovit cu pumnul și m-a împins în spatele cordonului în timp ce un al jandarm mi-a mai dat un picior în spate. I-am cerut să îmi dea telefonul înapoi, spunându-le din nou că sunt ziarist. Un jandarm m-a înjurat și m-a lovit cu piciorul. În acest timp, un alt jandarm zdrobea de asfalt telefonul meu”, a povestit Robert Mihăilescu.  

De asemenea, ziaristul independent Mălin Bot a ajuns la spital, rănit la braț și la ochi. De altfel, cel din urmă a și fost ridicat de jandarmi și încuiat într-o dubă, alături de alți protestatari, pe întuneric, o bună perioadă de timp. „I-am spus ca ma doare mana și jandarmul mi-a raspuns: Te doare? ȚI-O SUCESC ȘI MAI RĂU. Pur și simplu ii făcea placere sa provoace durere. Jandarmeria a angajat dezaxati”, a scris Bot pe Facebook.

Între cei răniți s-a aflat și un orădean, membru al asociației Oradea Civică.

În timpul incidentelor doi jandarmi, bărbat și femeie, au fost prinsi de un grup de huligani și bătuți. Doi manifestanți au intervenit făcând scut în apărarea celor doi. Armele celor doi jandarmi au fost furate de un protestatar violent. Potrivit Jandarmeriei, femeia a fost internată cu suspiciune de fractură de coloană cervicală.

Peste 100.000 de protestatari au protestat vineri seară în centrul Capitalei. Pe tot parcursul mitingului au fost tensiuni între protestari şi forţele de ordine. Primele incidente au început în jurul orei 16, iar tensiunile s-au intensificat seara, când jandarmii au şi evacuat Piaţa Victoriei. Instigatorii au incendiat diverse zone, au aruncat cu borduri şi cu sticle spre jandarmi. La rândul lor, aceştia au răspuns cu forţă. Zeci de protestatari nevinovaţi au ajuns la spital, notează Digi24.

Sursa citată notează că amploarea protestului, dar şi violenţele din Capitala României au captat atenţia presei din străinătate. Gaze lacrimongene, tunuri cu apă, jandarmi foarte nervoşi şi români şi mai nervoşi - un tablou care aminteşte de căderea regimului comunist din decembrie 1989, comentează Le Monde.

La Repubblica vorbeşte despre o zi de mari proteste, cu ciocniri cu poliţia, gaze lacrimogene şi scandări împotriva guvernului. Cetăţenii români din străinătate au venit cu miile din toată Europa, mulţi din Italia, şi au stat cu orele în vamă, relatează ziarul italian.

Şi The New York Times scrie despre faptul că forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea şi numărul mare de răniţi. Ca principal motiv de protest sunt menţionate schimbările legislative despre care mulţi cred că vor slăbi statul de drept

"România: S-au întors furioşi" - un titlu edificator pentru starea de spirit a protestatarilor, în revista "The Economist". În articol, arată Digi24, este subliniat faptul că "Un protest de amploare, chiar şi fără numărul magic de un milion de oameni, va fi un mesaj puternic pentru liderii ţării într-o perioadă în care în manifestaţiile care au loc cu regularitate a apărut oboseala".

De altfel, faptele de la mitingul de vineri seară au fost îndelung comentate și distribuite pe Facebook. Se anunță noi proteste pentru sâmbătă seară.

Reprezentanţii Jandarmeriei Române vor susţine, sâmbătă, la ora 10.15, o conferinţă de presă despre evenimentele de la protest.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Soricel
Vivo???
Postat 12 August 2018, 11:04 de Sandu1206
!!!
@Sandu1206:Vivat! Dar la incultura ta de Sorbo merge și viva!
Postat 12 August 2018, 09:34 de soricel
Soricel
Scuza mă. Viva regele nostru GERMAN, pt România și că TACTO e războinic român
Postat 12 August 2018, 01:20 de Sandu1206
atât nu stii...
@Sandu1206: Nu ești capabil să scrii corect numele Dinastiei! Incultule!
Postat 11 August 2018, 22:43 de soricel
Soricel
Mulțumesc regelui de HOHENZOLER
Postat 11 August 2018, 18:57 de Sandu1206
Vive
@Sandu1206: Eu credeam că la FRANCE!
Postat 11 August 2018, 18:49 de soricel
Soricel
NU UITA că datorită unui Neamț suntem Romania. Datorită unui Roman ca DRAGNEA tot mai mulți Romani pleacă în străinătate, suntem 20 de milioane, minus 5 milioane plecați, minus 3 milioane care vor pleca, minus 2 milioane cu cetățenie maghiara, deci în câțiva ani în Romania vor fi 10 milioane , din care 3 milioane forță activă și 7 milioane pensionari votanți de PSD
Postat 11 August 2018, 18:12 de Sandu1206
asa e cand..
Asa e cand la conducerea tarii s-au instalat mafiotii. Dacaq cineva crede ca hotii vor parasi tata bugetara doar cu lozinci "mu1e", "pu1e" se inseala amarnic. Doar o revolutie, o adevarata revolutie poate arunca hotii de la visteria statului!
Postat 11 August 2018, 16:06 de scortosul
@soricel TDS
TDS, stai linistit! Viitorul politic al lui Pavel se incheie odata cu prezentul mandat de europarlamentar. Nu are Sandu ce vot sa "accepte". Poate va fi tot PSD europarlamentarul, dar cu siguranta nu va fi Pavel! Pavel a fost ultimul pe lista PSD, intrat la cateva luni dupa elegeri numai dupa ce alt europarlamentar a demisionat.
Postat 11 August 2018, 15:50 de BlackDot
@kmkz Superb!
Procuratura Militară, care a mai mușamalizat până acum crimele de la Revoluție și de la mineriada din 13-15 iunie 1990, a deschis dosar penal și anchetează Jandarmeria pentru violențele de aseară. Bun, ne-am liniștit, peste 30 de ani va fi condamnat un șefuleț de la Jandarmerie - eventual post-mortem, după ce se va fi înecat cu mâncare pe la un all inclusive în Grecia. Că nu e ușor să supraviețuiești cu o pensie de 2000 de euro și fără pic de creier.
Postat 11 August 2018, 13:47 de ili3
am ales...nemărginirea
@Sandu1206: Anul viitor nu-l votezi! Simplu! Dar dacă alții il vor vota? Accepți votul? Nici mie nu îmi place ca in fruntea țării se afla un român de etnie germană! Nu prea...asta e! Poate la anul iese mai bine!
Postat 11 August 2018, 11:50 de soricel
Assn
Nu vrem
Postat 11 August 2018, 11:24 de Sandu1206
Europarlamentarul EMILIAN PAVEL - Presedinte PSD Bihor
Preș. EMILIAN PAVEL, Europarlamentar PSD va intreaba: Vreti sa mai fiu Europarlamentarul vostru??? Vreti sa mai reprezint Bihorul la Bruxelles???
Postat 11 August 2018, 09:54 de Assn
Parchetarii, la treaba!
Acum ar trebui o actiune in forta a celor de la parchetul militar, altminteri se reediteaza situatia din '89! Dlor procurori militari, nu va miscati repede, nu veti avea ce ancheta, intocmai ca in '89 dovezile incriminatoare vor disparea! Daca cei de la parchetul militar ,,ezita" , Parchetul General poate prelua dosarul. Atat a mai ramas neacaparat de penali,conducerea Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie!
Postat 11 August 2018, 09:50 de pinonel
O nouă "loviluție" !?!
Johannis este trădătorul neamului și autorul moral al instabilității din RO !?! Face parte din cercul de "mercenari" introduși în ecuație din timpul așa-zisei Lupte Anticorupție, susținută de SUA și câteva țări ale UE (cum sunt: D, FR, NL, A) ... demers care poate fi azi numit Bătălia pentru Resursele României, escaladat urmare Legii Offshore care ar scoate România de pe lista de "colonii" ale programelor de globalizare forțată, aflate încă în "siajul" celor din categoria Soros&Co. sau altora care stau chiar deasupra vizibilității publice !?! Obligația PSD e una în acest moment ... suspendarea lui KWJ în regim de urgență, cu tot riscul politic aferent !?! Apoi Dragnea, care știe toate astea trebuie să plece în anonimat !?!
Postat 11 August 2018, 09:45 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON