URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2019, 19:40

Se pregătesc dosare penale pentru protestatarii anti-PSD. Ministrul internelor: „S-a depăşit planul contravenţional şi am trecut în cel penal”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Protestele anti PSD din Arad şi Iaşi, organizate în aceeaşi zi cu mitingurile electorale ale partidului de guvernământ şi care au „încercat să împiedice simpatizanţii PSD” dar şi să „limiteze dreptul de exprimare” al acestora, se vor lăsa cu dosare penale, ministrul afacerilor interne Carmen Dan anunţând, marţi, într-o conferinţă de presă organizată în timpul unei vizite la Oradea, că poliţiştii şi jandarmii „vizionează imagini” şi „identifică persoane” urmând să se sesizeze din oficiu pentru infracţiunea de tulburare a ordinii şi liniştii publice. 

„Sunt partide şi formaţiuni politice care de ochii lumii susţin valorile democratice, dar în realitate fac un joc deloc corect prin care încearcă limitarea dreptului de exprimare al altora, încurajând în mod evident violenţa verbală şi agresivitatea extremă. Nu pot să caracterizez altcumva faptul că acele nuclee de activişti încearcă să împiedice simpatizanţii PSD, de această dată. Am văzut cu toţii ce s-a întâmplat şi la Arad, şi la Iaşi”, a spus ministrul. 

Şi, pentru că „de la violenţă verbală la violenţă fizică este doar un pas”, pentru a se evita „orice risc în planul violenţei”, atât poliţiştii cât şi jandarmii „fac o evaluare serioasă” a celor întâmplate. „Identifică persoane, vizualizează imaginile pe care le deţine, pentru a putea face ceea ce dispune inclusiv Codul penal atunci când reglementează infracţiunea de tulburare a ordinii şi liniştii publice. Vor face demersul legal de a se sesiza din oficiu, de a sesiza Parchetul competent, deoarece cred că e evident pentru toată lumea că am depăşit planul contravenţional şi am trecut în cel penal”, a arătat ministrul.

Carmen Dan a mai declarat că a solicitat „rigoare în aplicarea legii, transparenţă şi exigenţă tuturor structurilor care au competenţă în planul ordinii publicie din minister”, pentru că nu doreşte „să avem victime ale agresiunilor pentru a fi necesar să deschidem o investigaţie”

„Asistăm la acutizarea unor atitudini agresive şi faptul acesta ne determină şi pe noi să tratăm cu toată exigenţa aceste abordări. Vreau să anunţ că vom fi foarte hotărâţi să sesizăm orice încălcări ale legii, de fiecare dată când vom constata că am depăşit acest plan al exprimării într-un mod civilizat şi autorizat şi legal. Mai vreau să vă asigur că Jandarmeria română va permite oricui partid politic să-şi desfăşoare campania electorală în limitele legii”, a declarat ministrul afacerilor interne.

Câteva mii de persoane au participat, joia trecută, la un protest la Iaşi, huiduind şi fluierându-i pe militanții aduși de PSD din toata județele Moldovei la mitingul la care a participat şi liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea. Alte câteva sute de persoane au protestat în Arad, în vizitei premierului Viorica Dăncilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@kid
Acolo o linsau a doua zi in functie. Asta debiteaza aberatii la greu. Eu sunt curios sa ma legitimeze pe mine un jandarm sau politist si sa imi treaca datele personale in carnetel, cat dureaza pana trimit organele europene de ancheta peste ei. Incalca flagrant multe legi nationale, europene si mai ales internationale (dreptul la opinie si libera exprimare si deplasare). Dar oare oamenii in cauza, de ce nu stiu astea? De ce nu se autosesizeaza avocați sa ii reprezinte pro bono, iar daunele obtinute sa le faca 50 50 cu clientii. Dar nu este in Romania gandire de genul asta. Sau sunt multi avocați niște pioni politici. Cine stie, cunoaste. Sper ca doar a debitat niste porcarii, desi alea, un avocat bun le încadreaza la amenintari si instigare la savarsirea de infractiuni. Doar ca procesul trebuie sa fie in afara tarii, gen cetatean roman cu cetatenie dubla (canadiana de exemplu) sa vezi apoi distractie. Pana atunci asta sa mearga sa adune porcii de pe legheleu ca vine ploaia "aicisa".
Postat 15 Mai 2019, 11:29 de poiu
@poiu
Iti dai seama ce se intampla in Franta cu vestele galbene daca prin absurd Carmen Dan era ministru de interne? Mitraliati fara mila sau mai bine, reinventa madam' Dan ghilotina. Par totusi a fi declaratii la cacealma, spuse de una imbatata de putere. Jandarmii ar trebui sa se gandeasca de 2 ori inainte sa faca ceva procese verbale. Vremurile se mai schimba!
Postat 15 Mai 2019, 10:12 de Kid
Asta iar se face de ras
Dosar penal pt tulburarea ordinii publice? Tocmai ei vb de limitarea dreptului de exprimare? Sa le dea Cel de Sus minte la oameni sa mearga la Haga sa conteste si sa vina inapoi (cu siguranta) victoriosi. Mama lor de nesimtiti.
Postat 14 Mai 2019, 21:44 de poiu
Așa ceva
Nu se încalcă, nici un stat de drept.
Postat 14 Mai 2019, 19:52 de Sandu1206
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON