URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2019, 20:46

Atac taliban la Ambasada României din Kabul: Un diplomat român a murit "pentru a-i salva pe ceilalţi", altul este grav rănit (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un diplomat român în vârstă de 43 de ani a murit în cursul nopţii de luni spre marţi în timpul unui atac asupra Ambasadei României din Kabul, revendicat de talibani.

Bărbatul făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice şi şi-a sacrificat viaţa "pentru a-i salva pe alţii", potrivit ministrului Afacerilor Externe, Ramona Mănescu.

Un alt reprezentant al României în Afganistan a fost grav rănit, scrie Hotnews.ro.

Potrivit aceleaşi surse, Ramona Mănescu a declarat, marţi seară, că atacul terorist de la Kabul a vizat Ambasada României, precizând că a fost vorba de un asalt susţinut timp de câteva ore, fiind utilizate şi maşini-capcană.

"În cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit" se arată într-un comunicat al MAE.

Românul rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate.

"Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu şeful misiunii diplomatice a României la Kabul şi rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar.(...) Precizăm că atât şeful misiunii diplomatice, cât şi şeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuaţi într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol", se mai arată în comunicatul Ministerului.

(foto: Omar Sobhani, Reuters)

Cel puţin 16 oameni, toţi civili, şi-au pierdut viaţa, iar alţi 119 au fost răniţi în atentatul comis luni noapte la Kabul, potrivit unui bilanţ furnizat marţi de Ministerul de Interne afgan şi citat de Hotnews.ro. "Explozia a fost provocată de un tractor încărcat cu explozibili", a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de AFP.

Cinci dintre atacatori au fost omorâţi, iar operaţiunile de căutare şi salvare s-au desfăşurat până la 5 dimineaţa.

Atentatul s-a petrecut în apropierea unui vast complex din Zona Verde, care adăposteşte agenţii umanitare şi organizaţii internaţionale. 

Ministrul de Externe, Ramona Măsescu, a precizat că diplomatul român care a murit în atacul terorist de la Kabul avea 43 de ani şi făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice. 

​"Este un moment tragic pentru România, nu doar pentru MAE, pentru că un om tânăr, născut în 1976, şi-a pierdut viaţa. Şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi, într-un efort de a combate acest atac. Este incredibil cum în continuare, cu toate eforturile pe care România şi toate ţările partenere NATO le fac în Afganistan, în continuare avem aceste atacuri teroriste. E la ordinea zilei această situaţie. A fost ţintită Ambasada, misiunea României de acolo. Atacul a început aseară, sigur este un atac susţinut, cu maşini-capcană, aşa cum sunt obişnuiţi teoriştii talibani", a declarat Ramona Mănescu, la Antena 3. 

Potrivit lui Mănescu, în momentul atacului erau 12 diplomaţi români la misiunea de la Kabul, atacul având loc luni seară, la ora 22.00, ora României, şi durând câteva ore după miezul nopţii. 

"Dimineaţa au reuşit să-i scoată de acolo, să-i evacueze şi acum sunt în siguranţă. După ce au atacat clădirea principală, au incendiat şi alte clădiri anexe. Locul nu mai poate fi utilizat în acest moment", a mai spus Mănescu. 

Ministrul a precizat că atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Viorica Dăncilă au fost informaţi despre tragedie şi că, după părerea sa, pentru diplomatul român mort s-ar impune funeralii naţionale, având în vedere actul de curaj de care a dat dovadă.

Ea a adăugat că românul rănit este în stare stabilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
rusine
sa mori intr-o tara straina in calitate de agresor!
Postat 04 Septembrie 2019, 09:34 de testtest
Răzvan Doseanu
Ar trebui sa ne răspundă, că doar e miezul pe justiție :::::)))))))) ANTENELE ăstea :::::)))))))
Postat 04 Septembrie 2019, 00:53 de Sandu1206
Păcat...
Pt ce sa ai 12 diplomați in zona de conflict? Nu vad rostul unei ambasade in astfel de condiții...dar in fine Ce relații pot cei din MAE sa stabileasca si cu cine? când acolo încă e un război. Problema pleaca de la București, sincer majoritatea închid ambasadele in zonele de conflict major dar noi suntem mai isteți si uite rezultatul.
Postat 03 Septembrie 2019, 23:51 de Adrian_Preda
Urmează
Talibanii noștri din România.
Postat 03 Septembrie 2019, 22:33 de Sandu1206
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON