URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2019, 11:38

Premiată de preşedintele Italiei, expoziţia "Roma Antică" poate fi văzută în premieră naţională la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lume multă la primul mare vernisaj al anului, în sediul Muzeului Ţării Crişurilor. În faţa publicului se afişează, timp de trei luni, o expoziţie inedită de tehnică militară şi civilă romană. Aducerea sa în Oradea a fost posibilă prin parteneriatul cu Niccolai Teknoart SNC din Florenţa (care a adus în Oradea expoziţia "Maşinile lui Leonardo da Vinci"), fiind vorba de câteva zeci de exponate, din care şapte sunt interactive.

Expoziţie premiată

Concret, este vorba despre modele de tehnică de război realizate din lemn, fier şi frânghii la scară redusă, alături de care găsim reconstituiri de îmbrăcăminte militară, cu săbii şi scuturi. Expuse în sala mare, acestea sunt însoţite de exponate din tehnica civilă, adunate în sala de expoziţii vecină: ceasuri solare, îmbrăcăminte civilă, instrumente de măsurat şi calculat, o reconstituire de drum roman ş.a.

Modelele de tehnică de luptă şi tehnică civilă au fost realizate după planurile lui Vitruvius (arhitect şi inginer roman din secolul I î.e.n.) din cartea "De arhitectura".

În cadrul vernisajului a luat cuvântul directorul instituţiei muzeale, Aurel Chiriac, care a amintit că expoziţia a fost premiată în anul 2010 de către preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, pentru inovaţie culturală.

Urmele romanilor

Conţinutul expoziţiei a fost explicat de istoricul Mihai Bărbulescu, directorul Institutului de Studii Clasice al Universităţii "Babeş-Bolyai" şi al Accademia di Romania.

Acesta a lăudat Muzeul Ţării Crişurilor, spunând că "după o perioadă tulbure aveţi şansa să deveniţi cel mai frumos muzeu din România". Ulterior a prezentat câteva dintre exponate, punctând existenţa a două monumente romane importante pe teritoriul actual al României: podul de peste Dunăre de lângă Drobeta şi monumentul de la Adamclisi, ambele din timpul împăratului Traian.

Despre Tabula Peutingeriana, expusă în copie, a punctat că a fost realizată în secolul al XIII-lea prin alipirea mai multor hărţi ale Europei, rezultând un sul de şapte metri lungime, cu numele localităţilor şi distanţele dintre ele.

"Tăbliţele cerate (pe care se scria acum două mii de ani – n.r.) erau foarte rare, dar în minele de la Roşia Montană au fost găsite câteva astfel de obiecte. Ele au însemnări cursive, sunt greu de descifrat, însă din ele am aflat cât costau produsele alimentare, o casă sau un sclav".

Bărbulescu s-a referit şi la sistemul de alimentare cu apă al Romei, oraş cu un milion de locuitori. "Cu ajutorul roţii şi a conductelor, în oraş intrau zilnic un miliard de litri de apă", a spus acesta.

Până în iunie

Expoziţia va rămâne deschisă până în 2 iunie. Preţul biletului este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii, în acesta fiind inclusă vizionarea unui film documentar de aproximativ 30 de minute despre Imperiul Roman, subtitrat în limbile română şi maghiară.

Taxa de ghidaj este 5 lei, iar copii sub 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, angajaţii şi pensionarii din reţeaua muzeistică au acces gratuit.

Programul de vizitare este marţi, joi şi sâmbătă între orele 10 şi 15, iar miercuri, vineri şi duminică între orele 10 şi 18.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON