URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 DECEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fraţii Micula au câştigat un proces cu Statul Român, în urma căruia acesta era obligat să le plătească despăgubiri de 84,5 milioane euro. Cum nimeni nu s-a sinchisit de această problemă, după calcularea dobânzilor şi penalităţilor suma a ajuns la aproape 400 milioane de euro.
Zic şi eu
Adrian Cris
Într-o societate ipocrită, vestea că aproape jumătate din adolescenţii României sunt analfabeţi funcţional (potrivit celei mai recente testări PISA, a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, 44% nu înţeleg un text, deşi cunosc literele care îi formează cuvintele) a fost întoarsă pe toate feţele câteva zile, după care, ca de obicei, a şi fost uitată pentru a face loc altor uimiri, nou-nouţe.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Un monstru în sine, birocrația creează la rândul ei alți monștri. Birocratul are infinit mai mult respect pentru o hârtie semnată și stampilată decât pentru un om în carne și oase. Din spatele unui birou sau baricadat în spatele unei tejghele cu geam termopan, birocratul se simte o ființă superioară, un supra-om, care va descalifica orice biped lipsit de hârtiile necesare pentru a dovedi ce are de dovedit.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre decizia Primăriei Oradea de a taxa eliberarea pe loc a documentelor la ghişeu şi de a încuraja, inclusiv prin reduceri fiscale, relaţia online între cetăţeni şi administraţie?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie cu privire la termenul în care se pot solicita despăgubiri în cazul provocării unei pagube printr-un act administrativ nelegal. Mai concret, s-a stabilit că termenul de un an pentru solicitarea de despăgubiri în instanță curge de la data la care persoana vătămată a luat cunoștință de paguba efectivă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
SIDA a fost recunoscută pentru prima dată în 1981 în SUA la emigranţii haitieni şi în grupurile de homosexuali din New York, Los Angeles şi San Francisco. Este determinată de virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi reprezintă stadiul final al unui şir de boli care apar ca urmare a imunodeficienţei instalate prin infecţia cu acest virus. În majoritatea cazurilor se transmite prin contact sexual (vaginal şi anal), dar şi prin sânge sau produse de sânge infectate şi de la gravida infectată la făt.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
15 Noiembrie 2019, 17:41

Lucrări originale ale unuia dintre "maeştrii tuturor timpurilor", cu rădăcini în Bihor, expuse după 15 ani în Oradea! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva zeci de persoane au participat, vineri, la prânz, la vernisajul expoziţiei "Albrecht Dürer – un maestru al gravurii europene din vremea Renaşterii", ale cărei vedete sunt trei gravuri originale semnate de artistul care a trăit între anii 1471 şi 1528. Acestea fac parte din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor şi nu au mai fost expuse public de 15 ani.

"Pentru expoziţia Dürer, am scos după 15 ani, dacă nu mai mult, originalele pe care le deţinem în colecţia Muzeului Ţării Crişurilor, care mai cuprinde şi foarte multe stampe italiene şi gravură germană", a spus, în deschidere, Chiriac, adăugând că gravuri precum cele de Dürer nu stau, de regulă, expuse foarte mult timp, căci trebuie ferite de lumina naturală.

Concret, expoziţia cuprinde trei gravuri originale aflate de zeci de ani în colecţiile MŢC şi incluse în categoria "tezaur" a patrimoniului cultural naţional. Este vorba despre  "Fecioara cu pruncul", "Sfânta Familie cu cinci îngeri" (realizată în 1505) şi "Întâlnirea lui Ioachim cu Ana" (realizată în 1509).

Tot din colecţia MŢC au fost expuse patru copii după lucrări ale artistului, realizate de contemporani ai lui Dürer.

Curatorul expoziţiei, muzeografa specializată în gravură Ana Martin, a precizat că în a doua parte a expoziţiei pot fi văzute 108 heliogravuri făcute în secolul XIX la Paris, după lucrări de Albrecht Dürer. "Putem admira cele mai reprezentative, frumoase şi celebre lucrări ale lui Dürer, unul dintre maeştrii tuturor timpurilor", a spus aceasta.

Heliogravurile de secol XIX fac parte din colecţiile private ale lui Thomas Emmerling, un colecţionar cu care MŢC a colaborat şi în trecut. La Oradea pot astfel fi văzute, prin intermediul heliogravurilor (vechi procedeu pentru reproducerea imaginilor fotografice), câteva dintre lucrările celebre ale artistului, aşa numitele "gravuri de maestru": "Cavalerul, Moartea şi Diavolul", "Sfântul Ieronim în chilia sa" şi "Melancolia" (foto)

Tot Ana Martin a amintit de rădăcinile bihorene ale apreciatului artist. "Ne mândrim că rădăcinile genealogice ale artistului se trag din judeţul Bihor. La sfârşitul vieţii, el consemna în cronica de familie că neamul său se trage dintr-un mic orăşel de lângă Jula, la cale de 8 mile de Oradea, dintr-un sat care se numea Ajtósi. Istoriografii îl plasează la est de Salonta, alţii spun că ar fi în preajma localităţii Cefa. Se pare că în Evul Mediu acest sat a dispărut de pe hartă", a spus curatorul expoziţiei.

Tot muzeograful a adăugat că bunicul lui Dürer a fost argintar şi, se pare, a locuit în Oradea, având o casă în cartierul Olosig, unul dintre fiii săi, unchiul artistului, fiind preot în oraşul de pe Crişul Repede timp de 30 de ani. 

Albrecht Dürer a fost un pictor german născut în anul 1471 în oraşul Nürnberg, fiind al treilea dintre cei 18 copii ai unui argintar. Pe parcursul celor 57 de ani de viaţă, Albrecht Dürer a creat peste 350 de gravuri în lemn şi metal, 1.300 de picturi în acuarelă, tempera, ulei pe lemn şi pânză. Prin întreaga sa operă, Albrecht Dürer a marcat etapa cea mai înfloritoare a artei germane de la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, cu implicaţii perene în patrimoniul artistic european.

În cadrul aceluiaşi eveniment, înainte să-i invite pe participanţi să admire lucrările, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a anunţat că lucrările de amenajare a etajelor noului Muzeu înaintează şi că, anul viitor, va fi deschis publicului catul întâi al complexului din strada Armatei Române nr. 1, care va găzdui secţiile de Ştiinţele Naturii şi Arheologie şi Istorie. "În paralel, începe să se lucreze la etajele doi şi trei, pentru Secţiile de Artă, respectiv de Etnografie. Sperăm că în scurt timp vom revedeni Muzeul Ţării Crişurilor, un muzeu de anvergură, căci avem lucrări care intră în partimoniul european, dacă nu universal", a încheiat Chiriac. 

Expoziţia va putea fi admirată la Muzeul Ţării Crişurilor până la finalul lunii ianuarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
...
Cât de ironic că unu de prin părțile bihorului, românesc sau unguresc ce mai contează, să aibă un maur pe heraldică.
Postat 15 Noiembrie 2019, 18:24 de two
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2746 RON
  • 1 EUR = 4.7786 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON