URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2019, 16:42

UDMR-iştii o ţin pe a lor: Steagul de pe sediul UDMR din pasaj nu e al Ungariei, susține Cseke

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Steagul roşu-alb-verde arborat pe sediul UDMR Bihor este steagul maghiarilor de pretutindeni, nu al Ungariei, pretinde senatorul UDMR Cseke Attila, care, marţi, într-o conferinţă de presă organizată la sediul organizaţiei, a catalogat drept „manipulare”, articolul BIHOREANULUI care dezvăluie că drapelul a fost arborat cu încălcarea legii. 

De altfel, prima întâlnire cu presa din acest an a avut o singură temă: drapelul Ungariei arborat pe faţada clădirii folosite ca sediu de UDMR Bihor şi prezentarea demersurilor făcute de formaţiune ca urmare a incidentului de la sfârşitul lunii decembrie, când o tânără a încercat să incendieze steagul. 

Manipulare

Potrivit lui Cseke, formaţiunea a depus o plângere penală la Poliţia Municipiului Oradea, solicitând găsirea şi tragerea la răspundere penală a autoarei şi a complicilor ei pentru infracţiunile de distrugere şi incitare la ură şi discriminare etnică. 

"Acest steag este pe sediul UDMR de ani de zile. Din păcate, această încercare de incendiere a fost precedată de alte trei asemenea fapte, în cursul anului 2018, anume în 31 august şi alte două până la finele anului, soldate cu ruperea mânerului de lemn. Odată am găsit steagul rupt şi aşezat lângă perete", a afirmat liderul UDMR Bihor.

Cseke s-a referit, în cadrul conferinţei de presă, şi la dezvăluirile făcute de BIHOREANUL, care a arătat că steagul Ungariei este arborat cu încălcarea legii. Liderul UDMR le-a catalogat drept o manipulare menită să abată atenţia de la tentativa de incendiere a drapelului.

„Încercaţi să manipulaţi. În loc să scrieţi că s-a comis o faptă reprobabilă şi care trebuie rapid sancţionată, dumneavoastră deturnaţi atenţia şi încercaţi să bagatelizaţi spunând că nu există temei legal şi de fapt UDMR a greşit, pentru că l-a arborat ilegal şi de aceea a venit persoana şi l-a incendiat. Mâine-poimâine, o să faceţi victima vinovată. Pentru că aşa se întâmplă în România. Vom ajunge noi, victimele, de vină pentru ce s-a întâmplat”, a susținut el.

Liderul UDMR consideră că menţinerea drapelului pe sediul organizaţiei „are temei legal”, invocând în acest sens Legea drapelului din 1994 şi normele de aplicare prevăzute în Hotărârea de Guvern 1157/2001. „Potrivit actelor normative, minorităţile etnice - constituite în organizaţii, uniuni sau asociaţii la nivel naţional - pot folosi la acţiunile specifice şi însemnele proprii”, a declarat Cseke.

Păreri și legi

UDMR-istul susține că drapelul roşu-alb-verde - deşi este recunoscut internaţional ca fiind drapelul oficial al statului ungar - reprezintă unul dintre aceste „însemne proprii” şi ar fi de fapt steagul maghiarilor de pretutindeni, așa cum declarase și preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön.

„Este părerea dumneavoastră (!) că este steagul Ungariei. Aşa cum steagul tricolor al României - roşu, galben, albastru - reprezintă steagul tuturor românilor din lume, arborat pe instituţii publice şi la evenimente din lumea întreagă, drapelul roşu-alb-verde este steagul maghiarilor de pretutindeni”, a spus senatorul.

Atenţionat de BIHOREANUL că pe sediu este arborat şi steagul UDMR cuprinzând culorile tradiţionale roşu-alb-verde, parlamentarul a spus că „sunt două lucruri distincte". "Una este organizaţia, alta este minoritatea etnică. Mie chiar nu-mi face plăcere să ne dăm lecţii unul altuia, dar ca să înţelegeţi: potrivit dicţionarului explicativ al limbii române, prin însemnele proprii se înţelege stema, sigiliul şi imnul de stat al unei ţări. Deci aplicaţi această definiţie la textul legal care se referă la însemne specifice. Veţi avea răspunsul că există temei legal. Că nu vreţi să recunoaşteţi, asta e ”, a spus politicianul.

Senatorul a mai declarat că drapelele minorităţilor etnice sunt prezente în întreaga lume la evenimentele publice, dând ca exemplu o sărbătoare a românilor din Florida, care au arborat drapelul României la manifestaţie, dar şi cazul unor instituţii publice din Ungaria, din localităţi în care locuiesc români şi unde, la fel, s-a arborat drapelul românesc. „Comunitatea românească din SUA foloseşte însemnele proprii, la evenimente, acţiuni, şi este logic acest lucru. Fiecare comunitate etnică, indiferent unde ar locui, trebuie să-şi folosească liber aceste însemne. Ele nu trebuie să deranjeze pe nimeni”, a mai spus parlamentarul, fără să explice, însă, care sunt reglementările legale din Florida, sau Ungaria.

Interpretare după plac

Cseke a respins ideea că steagul maghiarilor de pretutindeni nu există: „Este o discuţie în care nu trebuie să intrăm. Deci şi în România există steagul României şi cu stemă, şi fără stemă. Şi în Ungaria există steagul Ungariei şi cu stemă, şi fără stemă. Steagul maghiarilor de pretutindeni este identic ca formă cu unul din steagurile Ungariei. Iar dacă spunem că e vorba de drapelul Ungariei, atunci, înseamnă că pe Primăria Micherechi este arborat drapelul României”, a spus senatorul, arătând şi o fotografie care să-i susţină afirmaţia.

Parlamentarul a respins şi ideea că interpretarea pe care a dat-o normelor legale aflate în vigoare în România este eronată, câtă vreme în discuţie nu sunt anumite evenimente specifice minorităţii maghiare, ci arborarea permanentă a unui drapel străin lângă cel al României, fapt permis doar în anumite împrejurări.

„Eu v-am dat temeiul legal, i-am dat şi colegei dumneavoastră, dar a fost mai uşor să scrie ce a scris. Nu a citit. Eu nu vreau să mă iau la dispută cu un ziarist. Eu trebuie să respect dreptul fiecăruia la opinie. Dar am vrut să clarific anumite lucruri şi le-am clarificat. Există temei legal, există experienţa altor state, şi cred că şi noi trebuie să ţinem cont de ele. Mai mult, la noi există o comunitate etnică, în Bihor, care a pus inclusiv pe Primărie. Este vorba despre localitatea Şinteu, unde de mai bine de un deceniu pe clădirea Primăriei se află arborat steagul slovacilor, care este identic cu steagul Slovaciei. Nu deranjează pe nimeni. De ce l-au expus? Pentru că are temei legal, de aceea”, a declarat Cseke.

Potrivit liderului UDMR Bihor, până în prezent nu au fost atenţionaţi pentru arborarea drapelului şi nici sancţionaţi vreodată. „Aşteptăm adresa Prefecturii. Vom da toate clarificările necesare. După părerea noastră, este de dorit ca acest caz să se închidă cât mai repede, pentru că rămâne acest suspans”, a mai declarat Cseke.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Provocatori
Li se va aplica legea acestor provocatori ?
Postat 08 Ianuarie 2019, 18:17 de Alcor
Nesimtire tipica
Te mint in fata cu nerusinare.
Postat 08 Ianuarie 2019, 17:55 de Alcor
Dacă nu e a Ungariei ...
... ce atâta scandal pentru o cârpă nerecunoscută oficial ?!?
Postat 08 Ianuarie 2019, 17:11 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON