URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2011, 16:23

Premieră: medicii Spitalului Judeţean au prezentat studiile clinice pe care le derulează pentru a testa medicamente pe pacienţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru prima oară în ultimele două decenii, la Spitalul Clinic Judeţean au fost făcute publice studiile clinice pe care personalul medical le desfăşoară asupra pacienţilor pentru testarea unor medicamente şi pentru stabilirea de noi terapii.

Prezentarea a fost făcută marţi, într-o conferinţă de presă, de către profesorul Mircea Popescu, profesorul Amorin Popa şi dr. Camelia Prună, dr. Aniela Platona şi dr. Corina But, reprezentând cele patru secţii clinice în care sunt derulate studii clinice: Cardiologie, Diabetologie, Oncologie şi Dermatologie.

În rândul lumii

"Studiile clinice sunt un subiect sensibil", a recunoscut de la bun început prof.univ. Mircea Popescu, şeful clinicii de Cardiologie, în contextul în care BIHOREANUL a demonstrat, în urmă cu patru ani, dar şi anul acesta, că cel puţin doi medici din Oradea, de la Spitalul Judeţean (Aurel Babeş) şi de la Maternitate (Doru Crăiuţ), au încălcat legea în derularea studiilor clinice, pe care le-au efectuat fără a putea dovedi că pacienţii pe care au testat medicamente au fost în prealabil informaţi, că între companiile farmaceutice şi spitale au existat contracte, şi că acestea din urmă şi-au primit banii cuveniţi pentru faptul că studiile se desfăşurau pe cheltuiala lor.

Profesorul Popescu a explicat că în cazul Spitalului Judeţean, în prezent, sunt respectate toate legile româneşti şi regulile internaţionale pentru efectuarea studiilor clinice: clinicile şi medicii implicaţi au aprobarea forurilor naţionale (Comisia de etică, Agenţia Naţională a Medicamentului, Academia), între spital şi companiile farmaceutice sunt încheiate contracte, astfel că acestea dotează spitalul cu aparatura şi echipamentele necesare, medicii care desfăşoară studiile sunt autorizaţi ca investigatori, co-investigatori şi sub-investigatori, iar pacienţii sunt informaţi şi îşi dau consimţământul scris pentru a fi subiecţii unor asemenea experimente.

"Studiile pe care le facem sunt parte a celor efectuate în alte centre universitare, iar rezultatele sunt consemnate în reviste de cercetare prestigioase şi recunoscute la invel internaţional", a spus şi profesorul Amorin Popa.

Câştig pentru pacienţi

Şeful secţiei de Diabetologie a mai afirmat că actuala conducere a Spitalului Judeţean este prima care a început să fie interesată de studiile clinice, pentru a se asigura că legislaţia este respectată integral, cât şi pentru a stimula cadrele medicale care au merite reale în aceste studii. "Domnul Grebenişan a avut iniţiativa ca 10% din fondurile pe care le încasăm de la companiile care comandă studiile să rămână la nivelul secţiilor clinice unde se fac studiile", a spus Amorin Popa, subliniind că în acest fel este încurajată cercetarea ştiinţifică şi dotarea secţiilor clinice din fonduri extrabugetare.

Fiecare din reprezentanţii celor patru clinici unde se desfăşoară studii clinice au prezentat scopurile medicale ale acestora, subliniind că este şi în interesul pacienţilor să participe la ele, dacă li se propune, deoarece în acest fel au acces mai mare la analize şi investigaţii de mare acurateţe, dar şi la medicamente şi terapii de ultimă oră, al căror cost este în general ridicat şi la care accesul este condiţionat de aprobările CAS.

Potrivit prezentărilor făcute, în prezent la Cardiologie se efectuează studii clinice pentru cercetarea tratamentelor anticoagulante, la Diabetologie pentru testarea efectelor unui medicament sub formă de cristale lichide similar insulinei endogene (adică celei pe care corpul uman o produce în mod natural), la Oncologie pentru testarea unor terapii aşa-numită de fază III şi IV în tratarea afecţiunilor oncologice, iar la Dermatologie pentru testarea unui nou medicament împotriva psoriazisului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
voi chiar sunteti dusi de acasa luati ce va recomnada MEDICUL-Calaul:)))
de cand ne au obligat sa avem medic de familie fortat am stiut ca suntem dopati ca animalele de abator:)) pacat ca ganditi DRESATI, pacat VIATA este un dar de la D-zeu nu de la Om, voi doar pe D-zeu trebuie sa l asculatati, NICI LEGEA-e facuta de DEMENTII si tiranni-IDIOTI , nu e mai puternica ca cuvantul lui D-zeu.
Postat 23 August 2011, 19:20 de ha, ha, ha, ha
voi chiar sunteti dusi de acasa luati ce va recomnada MEDICUL-Calaul:)))
nu va suparati atunci nu va mirati ca muriti mai repede:)))
Postat 23 August 2011, 19:17 de ha, ha, ha, ha
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON