URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2019, 14:48

Ploi torenţiale în Bihor: În Bulz apele au inundat drumurile şi podeţele, la Leşu s-a depăşit pragul critic de precipitaţii

Ploi torenţiale în Bihor: În Bulz apele au inundat drumurile şi podeţele, la Leşu s-a depăşit pragul critic de precipitaţii sursa foto: ABA Crişuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultima zi a lunii iulie şi prima zi a lunii august au adus ploi serioase în mai multe zone din Bihor.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, pe 31 iulie, ploile torenţiale au inundat podeţele şi drumurile din satul Munteni, comuna Bulz.

În plus, la staţia hidrometrică Leşu Amonte, aflată pe râul Iad, în mai puţin de 4 ore, s-au înregistrat precipitaţii de 53,1 l/mp, depăşindu-se pragul critic. Din fericire, nu s-au înregistrat pagube.

De altfel, arată ABA Crişuri, toată luna iulie a plouat serios în Bihor. "Pe tot parcursul lunii iulie s-au înregistrat precipitaţii însemnate pe cursul râului Barcău, la staţiile: Sălard (51,9 l/mp), Balc (59,1 l/mp), Marghita (93,7 l/mp), Nuşfalău (94,5 l/mp) şi Marca (104,7 l/mp). De notat ar fi şi precipitaţiile de pe râul Ier, la staţiile Ianca (75,5 l/mp) şi Andrid ( 98 l/mp), de pe râul Bistra, la staţia Chiribiş (102 l/mp) şi de pe râul Crişul Alb, la staţia Chişineu-Criş (79,3 l/mp)", se precizează în comunicat.

În schimb, precipitaţii mai puţin însemnate cantitativ, dar tot mari s-au înregistrat pe râul Crişul Negru, la staţiile Talpoş (48,3 l/mp), Poiana (49 l/mp) şi Zerind (50,8 l/mp), pe râul Crişul Pietros, la staţia Pietroasa (52,2 l/mp), şi pe râul Crişul Repede la staţiile Ciucea (53,5 l/mp) şi Oradea (35,6 l/mp).

Luna august a debutat cu precipitaţii însemnate mai ales în zona bazinului hidrografic Crişul Repede unde, în mai puţin de 24 de ore, s-au înregistrat precipitaţii însemnate la staţiile hidrometrice Leşu Amonte (64,7 l/mp), Barajul Leşu (28 l/mp) şi Bulz (20 l/mp).

În urma acestor precipitaţii, nu au fost înregistrate depăşiri ale cotele de apărare sau pagube, a precizat ABA Crişuri.

"Zilnic, la nivelul Dispeceratului A.B.A Crişuri, se colectează date de la cele 88 de staţii hidrometrice cu o frecvenţă de 12 ore. Atunci când sunt atinse cotele de apărare, colectarea datelor se face din 6 în 6 ore, din 3 în 3 ore sau chiar din oră în oră în funcţie de amploarea fenomenului hidrometeo. Colectarea eficientă a datelor din teritoriu ne oferă posibilitatea nu doar de a avertiza autorităţile implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă, ci şi de a coordona intervenţiile din teren", a precizat Sorin Guler, director ABA Crişuri.

În perioada mai-iulie 2019, în ceea ce priveşte cantitatea de precipitaţii, aceasta a fost distribuită relativ uniform în bazinul hidrografic al Crişurilor, dar felul în care s-au produs a fost atipic: în intervale scurte, de 20-30 de minute, au căzut cantităţi mari de precipitaţii, de cele mai multe ori peste 35 l/mp.

De la începutul anului şi până în prezent au fost emise peste 150 de avertizări de fenomene meteo periculoase şi de inundaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON