URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E foarte traumatizant să ți se dărâme casa, chiar dacă aceasta este amplasată între blocuri, unde vecinii știu exact ce mănânci la cină. Oricât s-ar strădui Primăria să-i despăgubească civilizat pe cei care își vor pierde locuințele, nicio sumă de bani nu va putea acoperi disconfortul unei mutări și neplăcerile schimbării modului de viață.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nefirească, în şarada jucată la ceas de seară de Cuc, Mang şi Rus, e intersectarea dintre propaganda politică şi profitul privat, ambele cam forţate. Ce căuta ministrul acolo unde treaba merge ca unsă, nu pe restul celor 415 kilometri ai autostrăzii începute acum 15 ani? Dar şeful PSD Bihor, despre care nu ţin minte să se fi tras în poză şi pe selenarul drum judeţean DJ191B Popeşti-Suplac? Răspunsul poate ar trebui căutat nu în relaţia de amour-à-trois dezinteresat, ci în preţul piperat pentru cei 5,35 km dintre Borş şi Biharea...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
21 August 2019, 19:04

DSP Bihor, despre antenele de telefonie de lângă Liceul Greco-Catolic: Radiaţiile sunt nesemnificative în comparaţie cu cele transmise de telefoanele elevilor

DSP Bihor, despre antenele de telefonie de lângă Liceul Greco-Catolic: Radiaţiile sunt nesemnificative în comparaţie cu cele transmise de telefoanele elevilor sursa foto: https://www.washingtonpost.com

Direcţia de Sănătate Publică Bihor este prima instituţie care a răspuns la cererea făcută de un avocat orădean, care solicitase reevaluarea autorizaţiei de funcţionare a Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, pe motiv că în imediata sa vecinătate, mai precis în turnul Catedralei Sf. Nicolae, sunt amplasate antene de telefonie mobilă.

Telefoanele, mai periculoase decât antenele

Într-o adresă transmisă avocatului Constantin Ruge, DSP Bihor susţine că radiaţiile emanate de staţie sunt nesemnificative în comparaţie cu cele transmise de telefoanele elevilor.

"Staţiile de telefonie mobilă, la fel ca şi telefoanele mobile generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă, cuprinse între 3kHz şi 300 GHz. Sistemele obişnuite de comunicare prin telefonia mobilă au alocate benzi de frecvenţă cuprinse între 800 – 1.000 MHz şi 1.700 – 2.000 MHz. Cu toate că antenele de telefonie mobilă transmit permanent semnal, pe când telefonul mobil transmite doar când se efectuează convorbirile telefonice sau se transmit mesaje, în rest transmit doar intermitent (menţine legătura cu cea mai apropiată antenă de telecomunicaţie), expunerea la câmp electromagnetic a unei persoane care utilizează un telefon mobil este considerabil mai mare decât expunerea unei persoane care locuieşte în preajma unor antene mobile, pentru că jumătate din puterea transmisă de telefonul mobil se absoarbe sub formă de căldură în capul persoanei care vorbeşte la telefonul mobil", se arată în documentul DSP Bihor, semnat de directoarea Daniela Rahotă şi de medicul şef al Departamentului Supraveghere în Sănătate Publică, Călin Sonea.

Măsurători făcute de la Cluj

Doctorii înşiră apoi o serie de informaţii privind funcţionarea antenelor de telefonie mobilă şi subliniază că în spatele antenei şi sub aceasta valorile de energie emisă "sunt deja sub limita admisă de normele internaţionale şi naţionale de la 2-3 metri".

DSP Bihor menţionează că aceste date aparţin Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj, care a făcut referatul tehnic pentru conformitatea echipamentelor, în 2013, când compania Vodafone a cerut aprobare pentru amplasarea staţiei de telefonie mobilă în turnul Catedralei. Aşadar, DSP Bihor nu a făcut măsurători, dar ţine cont de cele făcute de CRSP Cluj.

Pentru întărirea afirmaţiei că radiaţiile sunt sub limitele prevăzute de legislaţia în vigoare, DSP Bihor mai arată şi că măsurătorile de câmp electromagnetic făcute de Institutul Naţional de Sănătate Publică în locaţii diferite din Bihor nu au scos la iveală depăşiri de radiaţii.

"În concluzie, din analiza tuturor datelor referitoare la amplasarea antenelor de telefonie mobilă în locaţia sesizată, radiaţiile produse de antenele de telefonie mobilă sunt nesemnificative în comparaţie cu radiaţiile transmise de telefoanele mobile pe care le utilizează din plin elevii şi pe care le ţin în apropierea corpului", se mai arată în adresa DSP Bihor.

Episcopia, nicio vorbă

Pe de altă parte, nici Episcopia Greco-Catolică de Oradea, nici Liceul "Iuliu Maniu" nu au răspuns deocamdată solicitării înaintate de avocatul Constantin Ruge.

"Am convenit că, alături de Episcopie şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, vom formula un punct de vedere comun, în perioada următoare", a declarat directoarea şcolii, Antonia Nica, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Aşadar, este neclar încă dacă s-au făcut măsurători în preajma Catedralei, pentru a se stabili dacă nivelul de radiaţii se încadrează în limitele prevăzute de legislaţia românească şi europeană.

Ce este cert însă este că nicio lege nu interzice amplasarea acestor antene în biserici, chiar dacă ele sunt monumente istorice, cum este cazul Catedralei Sf. Nicolae, şi nici în apropierea şcolilor. În schimb, un ordin al Ministerului Sănătăţii (1.193/2006) şi o directivă europeană (2013/35/UE) impun ca în vecinătăţile antenelor să se facă măsurători, iar angajatorii să informeze angajaţii despre aceste date.

Şi la alţii!

Turnurile bisericilor sunt "vânate" de operatorii de telefonie mobilă, tocmai pentru că sunt zone înalte în centrul oraşului, perfecte pentru amplasarea de antene.

O verificare făcută de BIHOREANUL a scos la iveală că o staţie similară a fost autorizată, în decembrie 2012, şi în turnul Bisericii Reformate "Oraşul Nou", de la intersecţia străzilor Jean Calvin şi Primăriei, adică exact lângă Colegiul Naţional "Iosif Vulcan". Şi aceasta aparţine companiei Vodafone, la fel precum cea din Catedrala Greco-Catolică, iar ambele instalaţii au şi acordul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

Mai mult decât atât, în Oradea se mai află antene de telefonie în apropierea şcolilor. Un exemplu este Liceul Teologic "Emanuel", care se află lângă Hotelul Ramada, pe acoperişul căruia se află antene de telefonie.

Citeşte pe această temă şi articolul:

"Biserica şi antenele: Elevii Liceului Greco-Catolic din Oradea sunt iradiaţi de o staţie de telefonie pitită în acoperişul Catedralei Sf. Nicolae"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2876 RON
  • 1 EUR = 4.7354 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON