URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum vreo 10 ani, marii consumatori de cultură din Oradea vituperau împotriva "ţăranului din Birtin" pe motiv că acesta nu face destule manifestări, care să satisfacă pretenţile celor care se trezesc pe Mezzo şi adorm pe Arte. Ei bine, acum lucrurile artă cu totul altfel...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nefirească, în şarada jucată la ceas de seară de Cuc, Mang şi Rus, e intersectarea dintre propaganda politică şi profitul privat, ambele cam forţate. Ce căuta ministrul acolo unde treaba merge ca unsă, nu pe restul celor 415 kilometri ai autostrăzii începute acum 15 ani? Dar şeful PSD Bihor, despre care nu ţin minte să se fi tras în poză şi pe selenarul drum judeţean DJ191B Popeşti-Suplac? Răspunsul poate ar trebui căutat nu în relaţia de amour-à-trois dezinteresat, ci în preţul piperat pentru cei 5,35 km dintre Borş şi Biharea...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
19 August 2019, 17:00

Biserica şi antenele: Elevii Liceului Greco-Catolic din Oradea sunt iradiaţi de o staţie de telefonie pitită în acoperişul Catedralei Sf. Nicolae

Din 2013, în turnul Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae din Oradea sunt ascunse antene de telefonie mobilă, iar părinţii elevilor din Liceul Greco-Catolic habar nu au la ce riscuri îşi expun copiii!

Este acuzaţia pe care o aduce un avocat din Cluj, care acum le cere autorităţilor să reevalueze autorizaţia de funcţionare a şcolii, dar mai ales să măsoare intensitatea radiaţiilor şi să-i informeze pe toţi părinţii despre această situaţie.

Staţia de la Biserică

Constantin Ruge, avocat titular al Baroului Cluj, dar cu sediul profesional în Oradea, a transmis o cerere către mai multe instituţii locale şi centrale, prin care solicită luarea unor măsuri în ceea ce priveşte expunerea electromagnetică la câmpul apropiat al unei antene, cum este situaţia elevilor de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea.

În documentul pe care l-a transmis şi BIHOREANULUI, Ruge arată că, după ce a solicitat Primăriei Oradea lista tuturor antenelor de telecomunicaţii mobile de voce şi date din Oradea, a descoperit că mai multe antene se află pe Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae, "sub învelitoarea acoperişului".

Câte antene sunt nu se ştie, dar este cert că Primăria a autorizat, în 2013, firma Vodafone să amplaseze o staţie de telefonie mobilă "pe durata contractului de închiriere".

Fără atenţionare

Avocatul arată că amplasarea antenelor în turnul şi acoperişul Catedralei frapează întrucât clădirea este un monument istoric, "iar antenele nu completează sau valorifică lăcaşul de cult din punct de vedere estetic, cultural sau funcţional".

În plus, Ruge subliniază şi "cinismul clericilor, care pentru o chirie infimă compromit castitatea lăcaşului de cult", dar şi "ocultismul măsurii, din moment ce nu există vreun indiciu vizibil cu privire la existenţa antenelor în incinta Catedralei". Altfel spus, niciun enoriaş care intră în biserică nu este avertizat că are deasupra capului aceste antene!

Cel mai grav este, însă, că sunt supuşi la aceste radiaţii elevii care frecventează Liceul Greco-Catolic din vecinătate şi care petrec câteva ore pe zi în apropierea antenelor. Deşi avocatul nu îi menţionează, la acelaşi risc se supun, evident, şi profesorii, dar şi orădenii care locuiesc în apropierea Catedralei.

Risc necunoscut

Care este riscul la care sunt supuşi elevii nu este clar, pentru că nu s-au făcut măsurători, dar Ruge subliniază că ar trebui să primeze principiul precauţiei. Altfel spus, ţinând cont că emisiile electromagnetice sunt potenţial cancerigene pentru oameni, iar copiii şi tinerii sunt cei mai susceptibili la dezvoltarea unor tumori craniene, elevii şi părinţii ar fi trebuit să fie informaţi despre existenţa antenelor.

"Totodată, era elementară măsurarea, monitorizarea şi publicarea valorilor de expunere în condiţiile OMS nr. 1193/2006 şi a Directivei UE nr. 2013/35/UE", a mai scris Ruge. Ordinul la care avocatul face referire stabileşte normele privind limitarea expunerii populaţiei la câmpuri electromagnetice, iar directiva europeană indică cerinţele minime de sănătate, în acelaşi context.

Tocmai pentru că impactul pe termen lung la expunerea electromagnetică nu a fost evaluat, nicio unitate de învăţământ din Bihor nu ar trebui să funcţioneze în apropierea acestor antene, arată avocatul.

Luaţi măsuri!

Drept urmare, Constantin Ruge cere autorităţilor să reevalueze autorizaţia sanitară a Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, să semnalizeze corespunzător funcţionarea antenelor, să măsoare şi să afişeze datele specifice şi să informeze individual fiecare elev şi părinte al şcolii despre existenţa şi funcţionarea antenelor.

Avocatul arată şi că toţi copiii care au frecventat şcoala din 2013 începând, de când sunt autorizate antenele, au dreptul la compensarea prejudiciului cauzat de expunerea fără acordul lor. Ruge subliniază şi că liceul nu poate pretinde că n-a ştiut de antene, ţinând cont că este sub tutela Episcopiei Greco-Catolice, la fel ca biserica.

Cererea a fost transmisă Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Primăriei Oradea, Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj, dar şi Ministerului Educaţiei.

Cu experienţă

Avocatul Constantin Ruge nu este străin de problemele cauzate de antenele de telefonie, dar nici de lupta cu autorităţile pe tema acestora. El a reprezentat Asociaţia Dacia Felix într-un proces intentat Primăriei Oradea, prin care s-a cerut anularea autorizaţiei de construire eliberată pentru şase antene care aparţineau companiei RCS&RDS.

În primăvara acestui an, Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, să anuleze autorizaţia de construire, constatând inclusiv că nu exista acordul locatarilor din blocurile vecine, astfel că antenele au trebuit date jos.

Această decizie nu a fost o premieră pentru Oradea. În 2013, Judecătoria Oradea a devenit prima instanţă din ţară care arăta că emisiile antenelor GSM ar putea fi nocive şi ar putea provoca inclusiv cancer cerebral. 

Citiţi pe această temă şi articolele: 

Decizie definitivă: O asociaţie de proprietari din Oradea a obţinut demontarea antenelor de telefonie ale RCS&RDS de pe bloc

Jos antena! În premieră, Judecătoria obligă o companie de telefonie să-şi demonteze o antenă de pe un bloc

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nu e unica
hai sa vedem daca mai stie dl. in care biserica mai este. asta asa doar sa nu ne legam doar de un caz e care lam gasit de rumegat
Postat 19 August 2019, 17:36 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2979 RON
  • 1 EUR = 4.7352 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON