URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2018, 09:38

Cioloş la Oradea: „Când vorbeşti despre construcţie lumea se plictiseşte, dar noi nu vrem să transformăm politica în spectacol” (FOTO)

Sala Studio a Casei de Cultură a Sindicatelor a fost plină, marţi seară, la întâlnirea cu fostul premier tehnocrat din 2016 Dacian Cioloş, însoţit de fostul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, şi de o româncă revenită din Belgia după opt ani, avocata Ramona Strugariu. Întâlnirea a avut ca scop dezbaterea despre migraţia forţei de muncă, dar şi prezentarea Platformei România 100 şi a Mişcării România Împreună, precursoarele partidului pe care fostul premier îl iniţiază şi care din această toamnă va avea o ofertă politică aparte faţă de cele ale puterii şi opoziţiei parlamentare.

Hemoragia de români

Cei trei fondatori ai Mişcării România Împreună au lăudat Oradea, afirmând că din discuţii cu mai mulţi orădeni purtate în prima parte a zilei au constatat că "nivelul de mulţumire faţă de oraş este foarte mare" şi că "oraşul este dinamic", în plină înnoire. Apoi au trecut abrupt la temă, arătând că lipsa forţei de muncă este o problemă, la fel ca în toată ţara, din cauza a trei factori: demografia negativă, calitatea scăzută a pregătirii acesteia şi migrarea ei, care a făcut ca în ultimele două decenii să părăsească ţara aproximativ 4 milioane de români.

"Oamenii nu au migrat neapărat pentru salarii mai mari, ci pentru condiţii de viaţă mai bune, pentru servicii de educaţie, de sănătate şi administrative mai bune", a spus fostul ministru al Muncii Dragoş Pîslaru, afirmând că tot acestea sunt lucrurile care trebuie îmbunătăţite pentru a reduce migraţia forţei de muncă.

Parabola păsării colibri

"Românii se vor întoarce acasă pe măsură ce se vor convinge că există normalitate", a spus Cioloş, arătând că cei care formează acum diaspora nu vor fi convinşi să revină dacă banii pe care i-au strâns pentru a întreprinde ceva vor fi risipiţi aici pe birocraţie şi corupţie. "Mulţi spun şi acum că pleacă din cauza lui Dragnea sau Dăncilă, dar ei nu sunt cauza, sunt efectele. Ei există pentru că foarte mulţi români nu şi-au asumat implicarea, ci afişează indiferenţa, nepăsarea. Noi trebuie să schimbăm lucrurile, nu să aşteptăm să le schimbe alţii, să vină UE să ne rezolve problemele cu justiţia sau să vină americanii să ne apere".

Cioloş a spus o poveste cu tâlc, despre cum, după ce o pădure a fost cuprinsă de foc, o pasăre colibri aducea în ciocul său micuţ apă de la râu, în timp ce animalele celelalte, mai mari, stăteau şi se uitau, întrebând-o la un moment dat dacă aşa crede ea că stinge incendiul. "Nu ştiu, dar eu îmi fac partea mea de treabă", a fost tâlcul transmis de fostul premier, care a concluzionat: "Cu cât îşi asumă mai mulţi o implicare, cu atât va fi mai bine".

Fostul premier a arătat că părerea românilor că "politica este murdară şi nu are cum să fie altfel" îi avantajează chiar pe cei care fac politica să fie murdară şi a explicat că a iniţiat Platforma România 100 şi Mişcarea România Împreună, care se pregăteşte să funcţioneze ca partid, tocmai pentru a demonstra că politica poate fi şi curată, onestă, pentru cetăţeni.

"Fii mai bătăios, înjură-i!"

Cea mai mare parte a întâlnirii, mai bine de o oră şi jumătate din cele două, a fost un dialog între orădeni şi cei trei fondatori ai MRÎ. Oamenii i-au întrebat, de pildă, cum vor putea corecta suprataxarea muncii, reducerea birocraţiei, eficientizarea statului, modernizarea infrastructurii de transport, "renormalizarea" legislaţiei tocmai modificate de actuala putere în interesul politicienilor penali etc, i-au mulţumit fostului premier pentru "anul de normalitate, bun simţ şi transparenţă" al guvernării din 2016, când "nu a trebuit să stăm cu ochii pe guvern", dar i-au şi făcut reproşuri, inclusiv că nu apare mai des la TV şi că nu e mai incisiv.

"Şi mie mi-au spus unii apropiaţi: "Fii mai bătăios, înjură-i!". Când vorbeşti despre construcţie, lumea se plictiseşte, dar noi nu vrem să transformăm politica în spectacol", a spus Dacian Cioloş, mărturisind că la televizor nu apare fiindcă "nu am bani şi nu vreau să plătesc ca să apar".

De asemenea, după ce o orădeancă i-a imputat că din cauza neimplicării sale în campanie alături de PNL sau USR a fost posibilă victoria PSD, ALDE şi UDMR, fostul premier a afirmat că "M-am dus (n.r. – în această funcţie) ca independent pentru un an, nu ca să fiu locomotivă şi să profit ca să devin jucător. Nu ştiu dacă între timp am devenit locomotivă, problema e că n-am avut trenul meu şi nu ştiam ce e în vagoane. Acum suntem pe cale de a construi trenul ăla, haideţi şi urcaţi în tren!".

Program "interdisciplinar"

În încheierea întâlnirii, Dacian Cioloş le-a dezvăluit orădenilor că în această toamnă Mişcarea România Împreună îşi va prezenta oferta politică, total diferită atât de cea a partidelor aflate la putere, fireşte, cât şi de a formaţiunilor din opoziţia parlamentară, ineditul său fiind faptul că nu tratează domeniile de interes - economice, sociale, culturale, politice etc. - distinct, ci în corelare.

Programul, a spus Cioloş, va avea şapte capitole "interdisciplinare", cel despre cetăţean, de pildă, urmând să trateze nevoile acestuia educaţionale, de sănătate, de asistenţă socială, economice şi culturale, "combinat".

De asemenea, oferta MRÎ va avea capitole dedicate reformei statului şi a administraţei publice (dar nu văzute ca o simplă "tăiere de posturi", ci ca eficientizare prin debirocratizare, inclusiv prin digitalizarea serviciilor administrative), economiei, antreprenoriatului şi infrastructurii, dezvoltării durabile (în care vor fi incluse agricultura, mediul, turismul şi patrimoniul "ca fiind ceva care nu trebuie doar protejat, ci valorificat"), siguranţei şi securităţii, rolului României în Europa şi în lume, precum şi impactului noilor tehnologii asupra economiei şi societăţii.

"Toate acele valori despre care aţi vorbit le veţi găsi în programul nostru – competenţă, transparenţă, onestitate, bună credinţă", a asigurat Dacian Cioloş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
?
@1: Cine imi face?
Postat 26 Iulie 2018, 10:15 de soricel
1
Eu cred că se va răni și va da vina pe Bolojan pt vânt
Postat 26 Iulie 2018, 00:14 de Sandu1206
pentru tine prietene raspunsul e...
blow job in the wind!
Postat 25 Iulie 2018, 22:48 de 1
blowin in the wind
Răspunsul prieteni...e v...de vânt...
Postat 25 Iulie 2018, 09:47 de soricel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON