URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2023, 11:07

Ucraina: Uriașul baraj Nova Kahovka a fost aruncat în aer, pericol pentru centrala nucleară Zaporojie și 80 de localități (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un imens baraj construit în epoca sovietică situat într-o regiune din sudul Ucrainei ocupate de ruși a fost aruncat în aer, eliberând un potop de apă în zona de război.

Ucraina a acuzat Rusia de „ecocid”, centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, fiind în pericol, iar 80 de localități, din care o parte deja au fost inundate, sunt pe cale să fie înghițite de cei peste 18 kilometri cubi de ape.

Rusia, acuzată

Autoritățile de la Kiev acuză forțele ruse de distrugerea barajului, care de altfel controlează teritoriul pe care se află barajul.

Energoatom, compania de energie nucleară de stat ucraineană, a afirmat, potrivit spotmedia.ro, că deteriorarea acestuia „ar putea avea consecințe negative pentru centrala nucleară Zaporojie, dar momentan situația este sub control”.

La primele ore ale zilei de marți au început să apară imagini cu apa revărsată din baraj.

80 de localități din aval sunt sub amenințarea inundațiilor, Poliția Națională a Ucrainei cerând populației din localitățile afectate să se autoevacueze.

Anton Gerashchenko, consilier al Ministerului de Interne de la Kiev, a sugerat pe rețelele de socializare că aproximativ 16.000 persoane ar putea fi afectate de inundații. Imaginile publicate de acesta arată că apele au intrat deja în localități.

Timofi Milovanov, fost ministru și președinte al Școlii de Economie din Kiev, spune că Hersonul a fost deja inundat

Președintele Zelenski a convocat o reuniune de urgență

Barajul Nova Kakhovka de pe râul Nipru se află la 30 km est de orașul Herson, iar distrugerea sa ar avea o serie de repercusiuni semnificative pentru întreaga zonă.

Consiliul Național de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Volodimir Zelenski va organiza o reuniune de urgență după explozia barajului.

„Terorişti ruşi. Distrugerea barajului doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean. Nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare”, a spus Zelenski.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a numit distrugerea barajului „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii” și o „crimă de război odioasă”.

De ce este important barajul?

Barajul traversează râul Nipru al Ucrainei, reținând un rezervor imens de apă. Barajul are 30 de metri înălțime și sute de metri lățime, fiind construit în 1956 ca parte a hidrocentralei Kakhovka. El conține aproximativ 18,2 kilometri cubi de apă, aproape același volum ca Marele Lac Sărat din Utah. Ruperea barajului ar putea inunda așezările de sub el, inclusiv Herson, pe care forțele ucrainene l-au recucerit la sfârșitul anului 2022.

Apa din acumulare alimentează peninsula Crimeea la sud, anexată de Rusia în 2014, precum și centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, la nord.

De asemenea, acumularea alimentează hidrocentrala Kakhovka, astfel că distrugerea barajului s-ar adăuga problemelor energetice curente ale Ucrainei.

De asemenea, ar putea distruge sistemul de canale care iriga o mare parte din sudul Ucrainei, inclusiv Crimeea.

A mai fost amenințat

De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, barajul Nova Kahovka, capturat la începutul invaziei din februarie 2022, a fost desemnat ca o țintă periculoasă atât pentru importanța sa strategică, cât și pentru daunele pe care le-ar declanșa distrugerea sa.

În octombrie anul trecut, în timp ce Ucraina desfășura acțiuni pentru recuperarea unor mari părți din Hersonul ocupat, președintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să avertizeze Rusia să nu arunce în aer barajul, avertizând că va inunda o zonă mare din sudul Ucrainei. La acea vreme, el a susținut că forțele ruse au instalat explozibili în interiorul barajului.

Zelenski a spus că „distrugerea barajului ar însemna un dezastru pe scară largă” și a comparat un astfel de act cu utilizarea armelor de distrugere în masă.

Forțele militare ucrainene au spus că „amploarea dezastrului ecologic ar depăși cu mult granițele Ucrainei și va afecta întreaga regiune a Mării Negre”.

Rusia dă vina pe Ucraina

În același timp, Rusia a acuzat Kievul că a aruncat în aer barajul și că plănuiește să-l distrugă.

După ce Ucraina a recucerit Hersonul în noiembrie, au apărut imagini cu unele daune semnificative ale barajului.

Rusia acuzase Ucraina că a bombardat barajul în campania sa de recucerire a Hersonului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
???
Operațiune gen podul din Crimeea
Postat 06 Iunie 2023, 11:41 de CivisUlpianum
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON