Un imens baraj construit în epoca sovietică situat într-o regiune din sudul Ucrainei ocupate de ruși a fost aruncat în aer, eliberând un potop de apă în zona de război.
Ucraina a acuzat Rusia de „ecocid”, centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, fiind în pericol, iar 80 de localități, din care o parte deja au fost inundate, sunt pe cale să fie înghițite de cei peste 18 kilometri cubi de ape.
Rusia, acuzată
Autoritățile de la Kiev acuză forțele ruse de distrugerea barajului, care de altfel controlează teritoriul pe care se află barajul.
Energoatom, compania de energie nucleară de stat ucraineană, a afirmat, potrivit spotmedia.ro, că deteriorarea acestuia „ar putea avea consecințe negative pentru centrala nucleară Zaporojie, dar momentan situația este sub control”.
La primele ore ale zilei de marți au început să apară imagini cu apa revărsată din baraj.
80 de localități din aval sunt sub amenințarea inundațiilor, Poliția Națională a Ucrainei cerând populației din localitățile afectate să se autoevacueze.
Anton Gerashchenko, consilier al Ministerului de Interne de la Kiev, a sugerat pe rețelele de socializare că aproximativ 16.000 persoane ar putea fi afectate de inundații. Imaginile publicate de acesta arată că apele au intrat deja în localități.
Timofi Milovanov, fost ministru și președinte al Școlii de Economie din Kiev, spune că Hersonul a fost deja inundat
Președintele Zelenski a convocat o reuniune de urgență
Barajul Nova Kakhovka de pe râul Nipru se află la 30 km est de orașul Herson, iar distrugerea sa ar avea o serie de repercusiuni semnificative pentru întreaga zonă.
Consiliul Național de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Volodimir Zelenski va organiza o reuniune de urgență după explozia barajului.
„Terorişti ruşi. Distrugerea barajului doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean. Nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare”, a spus Zelenski.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a numit distrugerea barajului „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii” și o „crimă de război odioasă”.
De ce este important barajul?
Barajul traversează râul Nipru al Ucrainei, reținând un rezervor imens de apă. Barajul are 30 de metri înălțime și sute de metri lățime, fiind construit în 1956 ca parte a hidrocentralei Kakhovka. El conține aproximativ 18,2 kilometri cubi de apă, aproape același volum ca Marele Lac Sărat din Utah. Ruperea barajului ar putea inunda așezările de sub el, inclusiv Herson, pe care forțele ucrainene l-au recucerit la sfârșitul anului 2022.
Apa din acumulare alimentează peninsula Crimeea la sud, anexată de Rusia în 2014, precum și centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, la nord.
De asemenea, acumularea alimentează hidrocentrala Kakhovka, astfel că distrugerea barajului s-ar adăuga problemelor energetice curente ale Ucrainei.
De asemenea, ar putea distruge sistemul de canale care iriga o mare parte din sudul Ucrainei, inclusiv Crimeea.
A mai fost amenințat
De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, barajul Nova Kahovka, capturat la începutul invaziei din februarie 2022, a fost desemnat ca o țintă periculoasă atât pentru importanța sa strategică, cât și pentru daunele pe care le-ar declanșa distrugerea sa.
În octombrie anul trecut, în timp ce Ucraina desfășura acțiuni pentru recuperarea unor mari părți din Hersonul ocupat, președintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să avertizeze Rusia să nu arunce în aer barajul, avertizând că va inunda o zonă mare din sudul Ucrainei. La acea vreme, el a susținut că forțele ruse au instalat explozibili în interiorul barajului.
Zelenski a spus că „distrugerea barajului ar însemna un dezastru pe scară largă” și a comparat un astfel de act cu utilizarea armelor de distrugere în masă.
Forțele militare ucrainene au spus că „amploarea dezastrului ecologic ar depăși cu mult granițele Ucrainei și va afecta întreaga regiune a Mării Negre”.
Rusia dă vina pe Ucraina
În același timp, Rusia a acuzat Kievul că a aruncat în aer barajul și că plănuiește să-l distrugă.
După ce Ucraina a recucerit Hersonul în noiembrie, au apărut imagini cu unele daune semnificative ale barajului.
Rusia acuzase Ucraina că a bombardat barajul în campania sa de recucerire a Hersonului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.