URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2021, 16:55

Turmă de mistreţi, la plimbare pe Dealul Ciuperca din Oradea (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulţi mistreţi au fost oaspeţi neaşteptaţi, luni seară, pe Dealul Ciuperca, spre mirarea orădenilor care ieşiseră la plimbare în zonă.

Un cititor al BIHOREANULUI a filmat momentul în care turma, cu porci mai mici sau mai mari, a trecut pe una dintre aleile amenajate pe deal. "Vin înapoi!", a exclamat speriată o orădeancă aflată în zonă.

În ultimele luni, orădenii au semnalat în mai multe rânduri pe reţelele de socializare apariţia mai multor porci mistreţi în zone mărginaşe ale municipiului, cum ar fi zona Ciuperca, strada Adevărului şi Calea Clujului. 

Primăria Oradea a prelungit, în 2020, cu cinci ani contractul de colaborare cu Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Forest Hunt Paleu pentru recoltarea sălbăticiunilor care pătrund în intravilanul municipiului.

În ultimele luni, însă, Asociaţia nu a mai avut autorizaţie de vânătoare şi nu a putut organiza goane, după cum a explicat inginerul Cristian Tuduce, directorul Forest Hunt, deoarece a pierdut gestionarea fondului cinegetic 21 Paleu, după ce Ministerul Mediului i-a refuzat, neîntemeiat, prelungirea contractului în această primăvară, așa cum a relatat şi BIHOREANUL

"Acţiunile de îndepărtare, de vânătoare se pot organiza doar în baza unor autorizaţii de vânătoare. Acestea se pot emite deocamdată doar de gestionarul temporar, Romsilva", a precizat Cristian Tuduce. 

În curând, însă, Forest Hunt va prelua din nou gestionarea fondului cinegetic 21 Paleu şi, potrivit lui Tuduce, va putea organiza şi goane pentru animalele sălbatice din Oradea. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a decis până la urmă, pe 23 septembrie, atribuirea fondului 21 Paleu din nou în gestionarea Asociaţiei Forest Hunt, în calitate de gestionar consacrat. 

Cât despre mistreţii din Oradea, inginerul Tuduce spune că problema este complexă. El subliniază că este greu să se intervină pentru împuşcarea animalelor sălbatice în zone locuite, iar relocarea animalelor este şi aceasta o acţiune dificilă. "Noi am mai făcut acţiuni, la ultima goană în zona străzii Adevărului am găsit cel puţin 20 de porci", a precizat Tuduce.

Potrivit acestuia, sunt câteva zone în oraş care sunt pe placul porcilor mistreţi. "O soluţie este curăţarea terenurilor de bălării, iar porcii vor tinde să se retragă spre păduri. Înainte de restaurantul Ciuperca, în stânga, se deschide o străduţă la capătul căreia o să vedeţi desişuri unde porcii mistreţi au hrană tot anul. Acolo sunt fostele livezi, deci au corcoduşe, cireşe, mere, prune", explică directorul Forest Hunt. 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Incredibil
Au cam furat startul porcii. Nici bine nu au terminat lucrarile de reabilitare si deja exista primii vizitatori. Cine stie … poate au contribuit si porcii la “demolarea” dealului. In fine, noroc ca s-a reabilitat dealul pe garantie.
Postat 28 Septembrie 2021, 20:54 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON