URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
20 Iulie 2021, 08:00

Puşcaşii Bihorului: Fostul preşedinte al CJ, Pásztor Sándor, acuzat că vrea să pună stăpânire abuziv pe un fond de vânătoare valoros, lângă Oradea

Puşcaşii Bihorului: Fostul preşedinte al CJ, Pásztor Sándor, acuzat că vrea să pună stăpânire abuziv pe un fond de vânătoare valoros, lângă Oradea BUGETARI DE CALIBRU. Pásztor Sándor (foto stânga), uns de ministrul UDMR-ist al Mediului consilier personal şi director peste Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, şi colegul său de partid, Nicolae Timaru (foto dreapta), şef al Direcţiei Control din Garda Forestieră Oradea, sunt vechi tovarăşi de vânătoare, permiţându-şi, ca tot bugetarul, partide cinegetice chiar şi în Elveţia. Preşedintele AVPS Pro Hunt, Cristian Tuduce (medalion), îi acuză că au uneltit să pună mâna pe pădurile din Paleu, unde nu i-ar deranja nimeni să-şi facă de cap...
Puşcaşii Bihorului: Fostul preşedinte al CJ, Pásztor Sándor, acuzat că vrea să pună stăpânire abuziv pe un fond de vânătoare valoros, lângă Oradea PUŞCAŞII. Pásztor Sándor şi Nicolae Timaru împărtăşesc nu doar apartenenţa la UDMR, ci şi pofta de a vâna şi pescui, chiar şi ilegal. În 2019, cei doi bugetari au împuşcat capre negre în Elveţia, iar anul trecut BIHOREANUL i-a surprins, în plină stare de urgenţă sanitară, la pescuit în Cetariu, în timpul serviciului, cu maşinile CJ Bihor şi Gărzii Forestiere Oradea. Acum încearcă să "împuşte" ditamai domeniul de vânătoare din apropierea Oradiei, unde n-ar mai fi deranjaţi de "intruşi"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Condus de ministrul Tánczos Barna, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor sfidează legea şi propriile reglementări, refuzându-i unei asociaţii de vânătoare din Oradea prelungirea contractului de gestionare pentru unul dintre cele mai atractive domenii cinegetice din Bihor, Fondul 21 Paleu, întins pe 8.400 hectare şi aflat la doi paşi de oraş.

Deşi Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Pro Hunt era îndreptăţită la prelungirea automată a contractului încheiat cu 10 ani în urmă, de câteva luni MMAP îi trimite refuzuri în bătaie de joc, flagrant contrare legii. Motivul - acuză preşedintele acesteia - este că domeniul e dorit de un UDMR-ist de frunte: fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, controversatul Pásztor Sándor, pus de ministrul Mediului consilier personal, dar şi şef la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. 

O formalitate...

Gestionarea fondurilor cinegetice, aflate în administrarea Ministerului Mediului şi exploatate până atunci de organizaţiile de profil existente în perioada comunistă, Asociaţiile Judeţene ale Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, a fost scoasă la licitaţie, în premieră, în urmă cu un deceniu, în 2011 Ministerul încheind cu câştigătorii licitaţiilor contracte de gestionare.

În Bihor, între cele 68 de domenii de vânătoare date în gestiunea asociaţiilor private s-a numărat şi Fondul Cinegetic nr. 21 Paleu, câştigat de AVPS Pro Hunt, cu sediul în Oradea. Conform legii, aceasta avea datoria să achite tariful anual stabilit în urma licitaţiei, să-l întreţină, să îngrijească fauna existentă (mistreţ, cerb, căprior, iepure, fazan, prepeliţă) asigurând furaje şi adăpători, să respecte cotele de recoltare (nepermiţând împuşcarea animalelor peste un anume număr, dar nici înmulţirea lor în exces) şi să prevină actele de braconaj. 

Potrivit Legii 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic şi Ordinului MMAP 1620/2017, dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, orice asociaţie are dreptul la prelungirea contractului de gestionare printr-un simplu act adiţional, pe o perioadă de până la 16 ani, cu condiţia să o solicite "în ultimele 120 de zile de valabilitate a contractului de gestionare" existent.

... ignorată 

Ceea ce AVPS Pro Hunt, prin preşedintele Cristian Tuduce (foto), inginer, a şi făcut. Pe 1 martie 2021, acesta a cerut MMAP prelungirea Contractului de gestiune nr. 5/2011, încheiat la 8 martie 2011, ce urma să expire peste o săptămână. 

Prin semnătura secretarului de stat Szép Robert, care coordonează Departamentul, MMAP i-a răspuns, însă, abia după două săptămâni, pe 16 martie, că "contractul de gestionare şi-a încheiat valabilitatea în 7 martie 2021" şi, prin urmare, "nu are temei legal pentru a acorda aviz favorabil pentru prelungirea contractului în afara termenului de valabilitate". Altfel spus, Ministerul a lăsat timpul să curgă până când contractul a expirat, invocând apoi tocmai asta pentru a refuza prelungirea. 

"În Bihor, doar asociaţia noastră a păţit acest lucru. O alta, din Salonta, Fazanul de Aur, condusă de un prieten al lui Pásztor Sándor, a obţinut prelungirea pe 8 martie 2021, în ultima zi de valabilitate", spune preşedintele AVPS Pro Hunt. 

Solul lui Pásztor

De ce pomeneşte Tuduce numele politicianului UDMR? Pentru că în 2019 Pásztor, pe atunci preşedintele CJ Bihor, i-a trimis un emisar cu o "propunere" legată de Fondul 21 Paleu - pe nimeni altul decât Nicolae Timaru, atunci şeful adjunct al Gărzii Forestiere Oradea, membru UDMR, la fel ca Pásztor, în ciuda numelui românesc, şi coleg de vânătoare şi de pescuit cu acesta. "Timaru mi-a cerut să ne întâlnim pe o terasă în oraş. Voia să ajungem la o înţelegere, să ne asociem pe gestionarea fondului sau să-l cesionez, zicând că îl interesează pe şeful lui de la partid, pe Pásztor". 

Tuduce afirmă că atunci n-a dat importanţă propunerii, chit că relaţia dintre Timaru şi Pásztor era notorie. De altfel, BIHOREANUL dezvăluise cum şeful CJ Bihor plecase într-o delegaţie în Austria, sub pretextul participării la o conferinţă, după care, împreună cu Timaru, s-au deplasat în Elveţia să vâneze capre negre. 

Un an mai târziu, în plină stare de urgenţă Covid, BIHOREANUL avea să-i surprindă pe amândoi în Cetariu, la pescuit, încălcând fără scrupule Ordonanţa Militară nr. 3/2020. Ambii erau în timpul serviciului şi cu maşinile instituţiilor: Timaru cu un Duster al Gărzii Forestiere, iar Pásztor cu un VW Amarok care ar fi trebuit să deservească sistemul sanitar al judeţului.

De altfel, cei doi au şi fost amendaţi de Poliţie cu câte 5.000 lei, Pásztor achitând jumătate din sumă a doua zi, pe când Timaru a contestat sancţiunea, iar ulterior Judecătoria Oradea a dispus anularea procesului-verbal, pe motiv că el nu fusese prins pescuind, ci doar şeful CJ. 

Varianta B

Cert e că, după refuzul Ministerului de a-i aproba prelungirea contractului de gestionare a Fondului Cinegetic din Paleu, AVPS Pro Hunt a recurs la a doua modalitate legală de a păstra folosinţa domeniului. "Conform legislaţiei, dacă un contract de gestionare expiră la termen, Ministerul are obligaţia să demareze procedura de atribuire directă a unui nou contract fie gestionarului consacrat, care l-a gestionat până atunci, fie asociaţiei de proprietari ai terenurilor pe care se află fondul, fie prin licitaţie publică, în această ordine". Prin urmare, printr-o nouă cerere trimisă MMAP pe 6 aprilie, Tuduce a cerut declanşarea procedurii.

Fiindcă pur şi simplu n-a primit niciun răspuns, pe 2 iunie a repetat solicitarea, subliniind că, potrivit legii, "atribuirea în gestiune se realizează în maximum 120 zile de la încetarea contractului de gestionare", astfel că termenul limită pentru finalizarea procedurii era data de 8 iulie. 

Pe 14 iunie, sub semnătura aceluiaşi secretar de stat Szép  Robert, MMAP i-a răspuns doar că că "Direcţia Management Resurse Cinegetice a iniţiat prin Nota 159166/2021 demersurile în vederea demarării procedurii de atribuire". "Am cerut să ni se transmită Nota, dar pe 1 iulie Ministerul a refuzat, afirmând că este un document intern", spune Tuduce. 

Finalul acestui ping-pong? Pe 7 iulie, MMAP a cerut ca a doua zi AVPS Pro Hunt să predea Direcţiei Silvice Bihor gestiunea Fondului care trebuia deja să-i fi fost atribuită, ca gestionar consacrat. 

"În mod normal..." 

Tuduce spune că nu ar fi făcut neapărat legătura între abuzurile MMAP şi propunerea lui Timaru de a se "da la o parte" din calea lui Pásztor dacă zilele trecute nu ar fi aflat că UDMR-istul i-a contactat deja pe unii vânători din asociaţie şi nu ar fi aflat că pregăteşte preluarea Fondului prin intermediul unei alteia, AVPS Cetariu, condusă de un fost primar UDMR, Toth Iuliu, asociaţie al cărei membru este şi fostul şef al Consiliului Judeţean. "M-au sunat vânători că deja Pásztor i-a contactat, voia să ştie care sunt "băieţi de treabă" şi care nu, pe cine să păstreze în Paleu şi pe cine nu".

Cert e că inclusiv şeful Gărzii Forestiere Oradea, Stelian Pantea (foto), unde Timaru conduce acum Direcţia Control, consideră că AVPS Pro Hunt era perfect îndreptăţită la prelungirea contractului de gestionare, negăsindu-i-se nicio neregulă în exploatarea fondului. "În mod normal, conform legii, trebuia să i se prelungească contractul, pentru că a cerut acest lucru înainte să expire", a declarat Pantea BIHOREANULUI

Doar că Garda Forestieră, deşi e structura locală cel mai bine informată cu privire la modul de administrare a fondurilor de vânătoare, cu atribuţii de control al acestora, nu are niciun rol în procedura de atribuire a lor. Decizia este centralizată la Bucureşti, de unde, când se cer explicaţii sau lămuriri, se primesc ridicări din umeri...

"O minciună"

Previzibil, atât Pásztor, cât şi "săgeata" lui neagă orice amestec. Fostul şef al CJ Bihor, în prezent consilier al ministrului Mediului, care l-a uns recent şi director peste Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, susţine că are "zero interes" pentru Fondul Cinegetic din Paleu şi că acuzaţia adusă de preşedintele AVPS Pro Hunt e doar "o minciună". Exact la fel s-a exprimat şi Timaru: "Eu nu am discutat despre fondul de la Paleu cu nimeni, cine zice aşa ceva minte".

Adevărul va ieşi la iveală în perioada următoare, când Ministerul va decide cui va da cele 8.400 hectare de teren cu vânat bogat, dar cert e că deja a încălcat şi legea, şi propriile reglementări în mod făţiş. Şi-i greu de crezut că a făcut-o degeaba, fără nicio miză, la fel de greu de crezut ca o poveste vânătorească...


"HABAR NU AM" 
"Din astea aud tot timpul"

BIHOREANUL a cerut în scris MMAP să explice de ce a sfidat Legea 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic şi Ordinul 1620/2017 refuzând prelungirea contractului de gestionare al AVPS Pro Hunt şi apoi demararea procedurii de atribuire a Fondului Cinegetic 21 Paleu către aceasta, ca gestionar consacrat, dar până la finele săptămânii trecute n-a primit niciun răspuns.

Contactat telefonic, secretarul de stat Szép Robert (foto), coordonatorul Direcţiei Management Resurse Cinegetice, cel care a semnat toate adresele trimise asociaţiei, a afirmat că "habar nu am de Fondul Paleu", spunând că nu are cum să ştie detalii privind cele 3.000 de fonduri din ţară. 

Pe de altă parte, Szép a admis că MMAP nu a demarat procedurile de atribuire a mai multor fonduri din motive juridice pe care nu le-a explicat. "Eu din astea aud tot timpul din toată ţara, dar nu cunosc poveştile din spate", a zis oficialul, după ce reporterul a arătat că în "spatele poveştii" este bănuit chiar consilierul ministrului, Pásztor Sándor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Jucăria lui Victoras
În primul rând , acel domn Timar trebuie să știe că la întâlnirea cu Tuduce a fost înregistrat audio exact de Tuduce. Apoi Tuduce trebuie să restituie cei 50. 000 de euro primiți de la Victoras. Apoi Victoras ar face bine să revină în țară, să răspundă penal pentru infracțiunile comise si să depună toate eforturile pentru a intra în posesia fondului. Si in final cei de la minister, se știu ei cine, să scoată acest fond la vânzare și cel care va da mai mult acela să fie administrator. Mult succes tuturor!!!
Postat 20 Iulie 2021, 11:13 de mechanic
Fondul de vânătoare de la Paleu aparține încă de infractorul fugit Victoraș Micula?
Că, dacă-i așa, este normal să se rezilieze contractul din cauza "poveștii" cu armele confiscate de Poliție pe motiv de grave ilegalități. Și atunci, n-are decât să se bată clanul Micula cu tribul lui Pasztor, pentru gestionarea fondului de vânătoare cu pricina.
Postat 20 Iulie 2021, 10:34 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6576 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON