URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2022, 16:10

Tot mai multe incendii de vegetație și de pădure în Bihor. Șeful ISU: „Vina o poartă omul”

Tot mai multe incendii de vegetație și de pădure în Bihor. Șeful ISU: „Vina o poartă omul” Incendiul care a avut loc în luna iulie pe Valea Aleului, din Munții Apuseni, a pornit după ce un stâlp de electricitate, din lemn, s-a prăbușit la pământ
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până acum în acest an, pompierii din Bihor au stins un număr record de incendii de vegetație și de pădure, aproape 700, cât numărul tuturor incendiilor care au avut loc în tot anul 2021, în județ.

Mai precis, potrivit unor date de bilanț prezentate luni, într-o conferință de presă, de inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bihor, generalul de brigadă Sorin Caba, din totalul de 3.340 de intervenții pe care le-au avut militarii din județ în primele 8 luni din an, 1.162 au fost incendii, din care jumătate, 650, incendii de vegetație uscată și altele. Prin comparație, în tot anul trecut, pompierii au intervenit la aproape 700 de incendii, inclusiv de vegetație, în locuințe, la mașini sau la diferite firme.

Intervenții dificile

În această vară, peste 200 ha din Munții Apuseni, în zona Valea Aleului, au ars în urma unui incendiu de pădure, iar un incendiu de vegetație a avut loc și pe dealurile Oradiei în urmă cu o lună, când 21 de ha s-au mistuit.

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor, Sorin Caba, spune că aproape de fiecare dată, vina pentru un incendiu de vegetație o poartă omul, care desfășoară activități periculoase în natură, fără să țină cont că solul este uscat din pricina secetei.

„Din păcate, anul acesta s-a evidențiat în mod negativ față de ultimii ani prin aceste incendii de pădure și de vegetație uscată. Au fost foarte multe și din cauza fondului secetos, lipsa precipitațiilor a favorizat, din nefericire, acest fenomen. Am avut intervenții în zona de dealuri, în zona împădurită, de fiecare dată foarte dificile și din cauza terenului greu accesibil, pentru că flăcările sunt foarte greu de controlat, curenții de aer care se formează la nivelul acestor suprafețe sunt foarte periculoși, și mai există posibilitatea răspândirii necontrolate acestui incendiu”, a declarat Caba.


Incendiul de vegetație de pe dealurile Oradiei izbucnit pe 14 august s-a manifestat aproape de zone locuite (foto: Bogdan Popa)

Mai multă atenție

Adesea, pompierii au fost ajutați de voluntari, de angajații Direcției Silvice și de localnici, dar tot au avut mult de muncit pentru a stinge aceste focuri.

„De cele mai multe ori, din păcate și trebuie să spun cât se poate de apăsat, omul este cel care generează aceste incendii, intenționat ori neintenționat. Faptul că sunt lucrări în zona montană, de defrișare, de curățare a lemnului sau de asanare a anumitor suprafețe de teren în vederea introducerii lor în circuitul agricol, de cele mai multe ori duc, cu rea intenție sau din accident, la producerea unor incendii”, a spus șeful ISU Bihor (foto jos).

Incendiile de pădure sunt cu atât mai periculoase cu cât, adesea, sunt observate târziu, se extind rapid din cauza crengilor și frunzelor uscate, motiv pentru care pompierii le cer lucrătorilor forestieri și cetățenilor deopotrivă să fie mai vigilenți, dacă nu vor ca județul lor să ardă așa cum regiuni din Franța ori Grecia au luat foc în această vară, și nu numai.

Activitatea ISU, în cifre

În aceeași conferință de presă, Caba a mai precizat că, până acum în acest an, media intervențiilor zilnice a echipajelor ISU Bihor este de 45, mai mare decât în anul 2021, când în medie au răspuns apelurilor de urgență de 42 de ori pe zi.

„Cele 10.855 de misiuni desfășurate au constat în 3.340 intervenţii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, 6.624 de intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv 891 de recunoaşteri în teren şi exerciţii”, a spus Caba.

De la începutul anului, pompierii bihoreni au salvat 43 de persoane, în timp ce 26 au fost rănite în incendii, iar patru au decedat.

La capitolul prevenție, angajații ISU Bihor au făcut 1.633 de controale, în urma cărora au dat 1.293 de amenzi în valoare totală de 2,4 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON