URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2022, 20:09

Apusenii în flăcări. Ce spune martorul izbucnirii incendiului de pe Valea Aleului, foc care a distrus peste 200 de hectare în trei zile și trei nopți (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un incendiu devastator a mistuit, la începutul săptămânii, marginea de sud-vest a rezervației Parcul Natural Munții Apuseni, teritoriu aflat în administrativul comunei bihorene Pietroasa.

Au ars peste 200 de hectare de teren de pe mai multe dealuri care străjuiesc malul drept al Văii Aleu, râu la originea căruia se află spectaculoasa Cascada Bohodei, renumită în întreaga Europă.

„Parcă s-ar fi surpat cerul”

Incendiul a izbucnit luni, în jurul orelor prânzului, după cum confirmă singurul martor ocular la declanșării sinistrului, Elisabeta Judea, o bătrânică de 84 de ani din localitatea bihoreană Gurani.

Femeia era plecată, de câteva zile, cu vacile satului la păscut, pe o pășune de pe malul drept al râului Aleu. Acolo și locuia provizoriu, într-un fel de sălaș încropit într-o dubiță dezafectată.

„Era vreo doișpece ceasuri și ceva. Io mă hodineam, la umbră, când, așe, deodată, am auzit o bubuitură aprigă, de parcă s-ar fi surpat cerul și-o trăsnit lângă mine”, spune bătrânica. „Când m-am uitat, am văzut stâlpul picat și-o pălălaie mare care-o aprins iarba. Dacă ieram mai slabă de înjer, acolo-mi crăpa irima”.

Ce s-a întâmplat? Unul dintre puținii stâlpi din lemn din linia de electricitate care alimentează cele câteva case și cabane turistice de pe vale s-a rupt și a căzut la doar câțiva metri de dubița bătrânicei, provocându-i sperietura. În cădere, putred fiind, stâlpul s-a rupt în două, iar firele de curent s-au atins între ele, provocând un scurt-circuit și, lesne de înțeles, o flamă mare.

Instantaneu, iarba din jur, pârjolită deja de seceta care afectează de câteva săptămâni și Bihorul, s-a aprins. În doar câteva minute focul a cuprins întreaga vegetație de sol și arboretul din zonă și, urcând spre coama dealului, s-a transformat într-un incendiu violent.

Turiștii au sunat la 112!

Văzând dimensiunile sinistrului, nana Saveta și-a sunat fiul, care a venit într-un suflet din Pietroasa, unde locuiește, la mai puțin de cinci kilometri distanță. A scos vacile de pe pășunea arzândă și a sunat la Primăria Pietroasa, în intenția de a alarma autoritățile.

Nimeni nu știe exact cum s-a pus în mișcare și cum a funcționat angrenajul birocratic de alarmare, însă un alt martor ocular, aflat la relaxare la o cabană de la gura Văii Aleului, confirmă faptul că prima intervenție a echipelor de pompieri și pădurari s-a petrecut mult după ora 15. La acea oră, incendiul căpătase amploare, alimentat de vegetația uscată și de vânt, putând fi observat chiar de la doi kilometri distanță, după cum spune și orădeanul S.F.

„După ce ne-am cazat, am observat un fum dens care venea dinspre partea superioară a Văii Aleu, în amonte de cabana noastră”, povestește bărbatul. „Am realizat imediat că este un incendiu de pădure, după mărimea norului de fum. Am sunat la numărul de urgență 112, apel înregistrat la ora 14:06. Apelul a fost redirecționat la dispeceratul Pompieri, cărora le-am dat toate detaliile despre dimensiunea și posibila locație a incendiului. După aproximativ o oră, am văzut trecând, pe drumul forestier de pe marginea văii râului Aleu, o mașină de Pompieri, urmată, la scurt timp, de alte câteva mașini. Am aflat, ulterior, de la localnicii din zonă, că erau pompierii din Ștei și pădurari de la Ocolul Silvic Sudrigiu, care administrează rezervația «Parcul Natural Munții Apuseni». Auzisem de la alți turiști din zonă și de la un localnic că au fost alertate autoritățile, însă mi se pare ciudat faptul că cei de la Pompieri nu păreau a fi în temă despre eveniment, asta judecând doar după modul în care a decurs discuția mea cu dispecerul și detalii solicitate de acesta. Sunt aproape convins că apelul meu i-a alertat”, a povestit bărbatul.

Informație pe care ISU Bihor a confirmat-o, joi, printr-un comunicat de presă, precizând că apelul la 112 a fost făcut la câteva minute după ora 14.

„Tot respectul pentru ei”

Prima bătălie cu flăcările a durat toată ziua de luni și noaptea de luni spre marți, timp în care flăcările au avansat spre zona turistică de cabane de la capătul Văii Aleu, pârjolind, pe zeci de hectare, coastele mai multor dealuri împădurite și amenințând chiar și cabanele, dar și siguranța turiștilor de pe malul drept al Aleului.

Efortul depus de pompierii militari și de lucrătorii silvici a făcut, însă, ca flăcările să nu cuprindă și cabanele și casele de aici. S-au făcut culoare de vegetație arsă intenționat pentru a stopa întinderea focului înspre zona locuită. „De pe terasa cabanei noastre se putea observa, cu ochiul liber, dimensiunea dezastrului. Câteva ore bune, până înspre miezul nopții de luni, coastele dealurilor din spatele cabanei, la mai puțin de un kilometru distanță în linie dreaptă, erau în flăcări, iar zeci de luminițe mici se vedeau «mișunând» prin pădure. Erau lanternele luptătorilor cu focul. Doamne, ce curaj la oamenii aceia...Tot respectul pentru ei!”, a mai relatat martorul incendiului.

„Focul parcă avea viață”

A doua zi, curios, orădeanul a vrut să vadă mai îndeaproape ce se întâmplă și a ajuns până la câțiva metri de una dintre zonele de foc, dornic să imortalizeze cu aparatul foto această șocantă experiență de viață.

„Am văzut o pășune și liziera unei păduri cuprinse de flăcări. Focul parcă avea viață. Flăcările ardeau cu repeziciune, lemnele trosneau cu sunete sinistre. Niciodată nu am fost atât de aproape de un incendiu forestier. Este o experiență de neuitat, în sensul negativ al cuvântului. O experiență șocantă de-a dreptul”, a concluzionat turistul.

Pe alocuri, incendiul a putut fi controlat, însă sinistrul nu a fost stins în totalitate nici în cursul zilei de marți. Pentru că scânteile purtate de vânt au aprins alte focare, care au cuprins vegetația pe mai multe hectare de teren, din zone dispersate.

Marți la prânz, dinspre barajul de pe Valea Aleului flăcările puteau fi văzute coborând violent chiar până la albia râului Aleu. Cum cursul de apă este, prin definiție, un baraj natural împotriva unui incendiu de vegetație, singura problemă cauzată de aceste culoare de foc era disconfortul provocat turiștilor din zonă.

„Marți după amiază, fumul dens acoperise kilometri întregi de vale, estompând chiar și lumina naturală. Uneori, puteai privi direct spre soare cu ochiul liber. Lumina difuză era de un portocaliu ireal, din cauza pâclei groase de fum. A fost o priveliște inimaginabilă, parcă desprinsă din filme SF, dar pe care am trăit-o live, cu sufletul la gură”, adaugă orădeanul, retrăind momentul.

Bilanțul incendiilor: peste 200 de hectare

Abia joi a putut anunța ISU Bihor că a stins incendiul. Potrivit ofițerului de presă Alina Butaci, pompierii au intervenit și miercuri în munți, de data aceasta flăcările manifestând-se spre localitatea Gurani.

„Au intervenit 28 de pompieri militari, ajutați de câțiva cetățeni și 2 rangeri ai Parcului Natural Apuseni. Suprafața totală afectată în cele trei zile este de 200 hectare”, a transmis Butaci.

În prima zi, pompierii au intervenit circa zece ore, timp în care focul a mistuit 40 de hectare, iar în a doua zi de intervenție, pompierii au luptat cu flăcările întinse pe 70 de hectare timp de 13 ore.

Miercuri, în jurul orei 22.30, după o altă intervenție de circa 12 ore, pompierii s-au retras de pe Valea Aleului și, din fericire, nu au mai fost chemați din nou în zonă.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON