URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2022, 11:34

Ţi-am dat un ineeeel, mare cât inima ta!

Ţi-am dat un ineeeel, mare cât inima ta! foto: arhivă / PMO
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă studiem strategia de dezvoltare a judeţului şi a Oradiei, vedem că grosul banilor merg pe drumuri. De la centuri la şosele, la poduri şi pasaje, toate menite să ne facă deplasarea mai uşoară şi viaţa mai frumoasă.

De departe, cea mai mare investiţie va fi inelul ocolitor al Zonei Metropolitane, prevăzut să ocolească oraşul la buni kilometri de acesta şi care va costa 450 de milioane de euro. Sigur că, la prima vedere, pentru o şosea cu un singur fir pe sens suma pare colosală. Dar poate că asfaltul va fi înlocuit cu porfir, iar balustradele de protecţie vor fi confecţionate din argint. Oricum am lua-o, oricum am aproxima-o, suma e jumătate din cât costă autostrada ce va traversa munţii.

Orădenii şi-au dorit de mult să aibă o centură uriaşă, care să ocolească de la distanţă municipiul, ţinând cont că pe la noi se perindă anual milioane de turişti, fiind oraş de tranzit spre Occident. Numai că, până ca acest inel metropolitan să devină realitate, autostrada Cluj - Oradea va fi funcţională. Or, cea mai tare centură, cel mai important inel ocolitor al oraşului, va fi autostrada A3; pe acolo va fi grosul traficului.

Iar cei, oricum mult mai puţini, care vor pătrunde prin oraş în drum spre Deva sau Arad vor folosi mai degrabă actuala centură care-i va duce şi spre autostradă, şi spre drumul expres Oradea - Arad. E drept că orice arteră de circulaţie în plus scade aglomeraţia, dar atunci când resursele financiare, chiar venite de la UE, sunt limitate, e mai bine să fie direcţionate chibzuit.

Ideea că scoaterea traficului din Oradea este spre binele orădenilor e discutabilă. La cum arată acum oraşul, se circulă relativ civilizat; problema orădenilor nu este cum se merge în jurul municipiului, ci în interiorul lui. Mare parte din trama stradală este fărâmată de săpături, cartierele noi şi cele vechi, de pe dealuri, zac încă în nămol, iar o injecţie de atâtea sute de milioane de euro ar putea într-adevăr să ne arunce în secolul XXI.

Atunci când e vorba de asemenea sume, orice investiţie are un grad ipotetic de punere în operă. Dar măcar putem spune că Oradea este pe primul loc la încă un important capitol: cel mai scump inel din lume. E drept, inel metropolitan.

Urmăriţi BIHOREANUL şi pe Google News!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
alte directii importante
Consiliul Judetean ar putea, dupa cum a subliniat si pinonel sa gaseasca ceva parcela intinsa, vreo 200ha, pentru un investitor major, precum o fabrica auto, aviatie, etc, insa fara certitudinea ca va veni VW, Skoda, BMW, Audi nu merita sa investeasca prea mult si sa parceleze terenul si sa faca zeci de drumulete si accese. Doar sa fie sosea la limita terenului, gaz, curent, apa, si sa pastreze un acord cu proprietarul (daca vrea sa il foloseasca inca ca si teren agricol) ca nu va imparti terenul in parcele mai mici. In rest, mai putina promovare doar pe turism, si mai multa promovare pe business, universitati locale, cercetare si parcuri industriale, forta de munca calificata pentru outsourcing la corporatii multinationale, vorbitori de limbi straine, primitori, calificati, firme de IT si proiecte locale in IT, trebuie si asta ca sa ne reprofilam economia pe valoare adaugata mai ridicata si salarii mai mari. Textilarii au venit si au si plecat mai departe deja.
Postat 15 Februarie 2022, 13:55 de unu
un oras dezvoltat, cu standard ridicat de calitate a vietii
...are infrastructura rutiera buna. E jalnic pentru Romania ca nu avem nici acum centuri si drumuri ocolitoare, e jalnic pentru Cluj ca nu au facut nici un pasaj rutier, o strapungere, sau un pod nou, din comunism pana azi! Si Oradea are nevoie de 4-5 inele in jurul orasului: un inel de ocolire a centrului istoric (planificata largire pe Sucevei in rest deja existen la 2 benzi pe sens), un inel de intraconectare a cartierelor, un inel ocolitor in jurul intravilanului orasului (centura actuala, deja la 2 benzi pe sens), si inca un inel de conectare a suburbiilor (comunelor din zona metropolitana) ca sa nu intri in oras sa ajungi din Bors in SantAndrei sau din SanMartin in Osorhei, ori din Osorhei in Biharea. Proiectul e bun si necesar. Acuma cat plateste bugetul Oradiei la proiect, poate fi dezbatut, inteleg: nu e pe teritoriul ei, deci ar putea argumenta impotriva, dar e beneficiara al investitiei, deci ar putea fi argumentat si pro. Oricum, o contributie minoritara, sub 50%, dar peste un minim de 10%, este acceptabila. Ca cofinanteaza Consiliul Judetean, e bine, nici nu ar trebui ca banii Judetului sa fie investiti doar in Oradea, si sa uitam de restul polilor urbani si comunali regionali. Oricum, cea mai implicata administratie ar trebui sa fie Zona Mitropolitana.
Postat 15 Februarie 2022, 13:48 de unu
vai de noi
Suntem judet la nivel de Teleorman si Vaslui, la salarii si putere economica. Toti investitorii mari ne ocolesc. Mai bine ar face Bolovanu ceva sa atraga si firme, degeaba faci poduri si parcuri industriale cu firme de pantofi, si depozit de bauturi.
Postat 14 Februarie 2022, 14:50 de adi13
Mai lasati pupincurismul, suntem satui de ode!
Cum se poate ca niste investitori de marca (nu galbejitii pe care i-a adus ad-tia liberala a birtinezului) trec pe langa Oradea si se duc la Sebes-Alba sau la Blaj?! Pleaca de langa autostrada si merg la sute de kilometri!!! Mai nou o alta stire: ,,Compania auto interesată să investească sume uriaşe în România.[...]" merge la Cluj!!! https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/compania-auto-interesata-investeasca-sume-uriase-romania-mai-tatonat-piata-locala-ales-atunci-turcia-1_620a124d5163ec4271f78e05/index.html
Postat 14 Februarie 2022, 12:20 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON