URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2022, 17:23

Bugetul judeţului Bihor, aprobat fără comentarii. În ce proiecte va investi 115 milioane euro instituţia condusă de Bolojan 

Bugetul judeţului Bihor, aprobat fără comentarii. În ce proiecte va investi 115 milioane euro instituţia condusă de Bolojan  (sursa foto: Consiliul Judeţean Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Supus, marţi, la vot de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, proiectul de buget al judeţului pentru anul 2022 a fost aprobat de aleşii bihorenilor fără comentarii. El prevede investiţii mult mai mari decât în anul precedent, suma totală ridicându-se la 573,6 milioane lei, adică circa 115 milioane euro. 

Fără comentarii 

Proiectul a fost aprobat în cadrul unei şedinţe extraordinare, care s-a ţinut online, prin platforma Zoom. Doar trei consilieri s-au abţinut de la vot, şi aceia fiindcă sunt vizaţi de aprobarea bugetului, prin joburile pe care le deţin. 

Ceilalţi 31 de consilieri care au participat la şedinţă au votat "pentru" aprobarea bugetului instituţiei pentru anul în curs, buget care prevede atât la capitolul venituri, cât şi la capitolul cheltuieli, suma de 882 milioane lei, aici fiind incluse şi cheltuielile cu salariile şi de funcţionare, atât pentru Consiliul Judeţean, cât şi pentru instituţiile subordonate. 

În şedinţa de joi, Bolojan nu a mai dat detalii despre bugetul pe 2022, însă într-o conferinţă de presă ţinută în luna ianuarie, preşedintele CJ Bihor spunea: "Principalele investiţii care vor fi derulate în acest an sunt legate de câteva domenii strategice pentru judeţul Bihor. În primul rând, este vorba despre circulaţia în judeţul Bihor, în zona metropolitană a Oradiei sau în zonele unde avem ambuteiaje mari în trafic. Apoi, este vorba de conectivitatea mare a judeţului Bihor, atât cea rutieră, cât şi cea aeriană. Mai sunt prevăzute investiţii pe partea de instituţii de cultură, partea de patrimoniu, salubritate – curăţenie şi gestionarea deşeurilor, şi alte proiecte care ţin de extinderea reţelei de utilităţi în judeţul Bihor şi de susţinerea învăţământului universitar"

"Grosul" în drumuri

În 2022, aproximativ 65% din totalul veniturilor vor merge pe investiţii. Concret, conform anexei ce cuprinde Programul de Investiţii, în acest an acestea se vor ridica, în total, la 573.630.000 lei.

Din aceşti bani, 316,7 milioane lei sunt prevăzuţi să "intre" din fonduri externe. Astfel, fondurile nerambursabile au cea mai mare pondere la acest capitol. 

Cei mai mulţi bani, mai precis 476 de milioane lei, vor merge pe investiţii în "transporturi şi comunicaţii". Concret, 123,4 milioane lei sunt preconizaţi a fi cheltuiţi în acest an pentru realizarea centurii Beiuş-Ştei. Ca valoare a investiţiei, urmează în top drumul de legătură dintre Oradea şi Sânmartin, în care vor fi investite 69 milioane lei. Pe locul al treilea în funcţie de suma prevăzută pentru 2022 se situează reabilitarea şi modernizarea DJ764 Beiuş – Roşia – Aştileu, pe un tronson de 33 kilometri, investiţie care se va ridica, se arată în proiectul aprobat, la 65,9 milioane lei. O sumă mare este prevăzută şi pentru Drumul Apusenilor, pe două tronsoane diferite, investiţia depăşind 60 milioane lei. 

Printre proiectele de infrastructură rutieră în care CJ Bihor va investi în acest an se mai numără: realizarea şoselei ocolitoare a oraşului Aleşd (39 milioane lei), reabilitarea şi modernizarea DJ767 Sâmbăta – Dobreşti (30 milioane lei), proiectarea drumului expres Oradea – Arad (10 milioane lei) etc.

Şi altele... 

Pe lista investiţiilor pe care CJ Bihor vrea să le deruleze în 2022 se mai numără şi unele în modernizarea infrastructurii Aeroportului Internaţional Oradea (6 milioane lei) şi creşterea gradului de siguranţă în cadrul acestuia (1 milion lei).

Totodată, sunt prevăzute investiţii de 4 milioane lei în reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea, care urmează să devină sediul Consiliului Judeţean, respectiv investiţii de 5 milioane lei în realizarea campusului şcolar pentru învăţământ special din Oradea.

Proiectul mai cuprinde investiţii de 6 milioane lei pentru proiectul de dezvoltare a serviciilor de sănătate pentru intervenţiile medicale de urgenţă în zona montană a Bihorului. Sunt prevăzute, totodată, o serie de achiziţii pentru unităţile spitaliceşti din subordinea Consiliului Judeţean. 

La Muzeul Ţării Crişurilor vor fi derulate mai multe proiecte ce prevăd investiţii de peste 10 milioane lei, iar în viitorul centru cultural multifuncţional din Oradea vor fi investite 3 milioane lei. 

O sumă mare, de 8 milioane lei, apare în buget pentru proiectul realizării unui Parc Ştiinţific şi Tehnologic în Oradea, proiect iniţiat pe vremea fostei conducei a CJ. 

Lista completă a investiţiilor pe care CJ Bihor plănuieşte să le deruleze în 2022:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON