URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2023, 16:20

Târgul Gaudeamus s-a deschis în Piaţa Unirii din Oradea: Cărţi reduse cu până la 50%, cadouri şi volume pentru copii (FOTO/VIDEO)

Cea de-a noua ediţie a târgului de carte Gaudeamus de la Oradea s-a deschis miercuri, în Piaţa Unirii, unde cititorii, dar şi cei care vor să cumpere viniluri ori cadouri inedite sunt aşteptaţi într-un spaţiu expoziţional de peste 660 de metri pătraţi, cel mai mare de până acum.

Anul acesta, târgul a fost extins la 12 pavilioane (unul mare şi alte 11 mai mici), față de 9 anul trecut.

45 de expozanţi au adus la Oradea cărţi de toate genurile, precum beletristică, de istorie, volume pentru copii, volume de dezvoltare personală şi gastronomie, dar şi diferite jocuri şi accesorii.

Standul elevilor

Miercuri, la deschiderea târgului au fost prezenţi şi managerul Radio Cluj, Bogdan Roşca, istoricul orădean Constantin Demeter, care este ambasadorul local al acestei noi ediţii a târgului, şi viceprimăriţa Antonia Nica, cea din urmă cumpărându-și câteva volume de la mai multe edituri.

Târgul a adunat după ora prânzului și zeci de elevi care învaţă la şcolile din centrul oraşului, care și-au căutat cărţi sau chiar... casete.

"Mie îmi place mult muzica pop, iar acum am găsit o casetă cu Britney Spears. Mi se pare o experienţă mult mai interesantă să ascult muzica la casetofon, decât pe Spotify (n.r. platformă de streaming audio)", a spus Ştefania Bondar, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, la standul Musicon, plin de discuri audio, cărţi despre artişti, echipamente şi accesorii muzicale.

Printre editurile prezente la târg se numără Humanitas, Decenu.eu, Grupul Editorial Corint, Curtea Veche, Niculescu, Litera sau Polirom.

Un alt stand, care a atras o mulţime de elevi încă de la prânz a fost cel al Editurii Arthur, care se adresează copiilor cu vârste între 7 şi 14 ani şi care a adus titluri clasice precum "Micul prinţ", "Harry Potter" sau "Cronicile din Narnia", dar şi titluri mai noi precum volumele din seria "Şcoala dintre bine şi rău" sau "O istorie secretă a Ţării Vampirilor".

La această editură preţurile variază între 20 şi 80 de lei.

Reduceri de până la 50%

O altă editură care a expus o mulţime de cărţi pentru copii, cele mai multe dintre ele cu reduceri de 50% este editura Niculescu, care ajunge an de an la ediția târgului din Oradea.

"Cărţile sunt punţi de prietenie între oameni. Mă refer acum la relaţia între expozant şi orădenii care vin la noi. Mă revăd cu alţii după un an, povestim ultimele cărţi citite. Pentru mine este ca şi cum m-aş întâlni cu prieteni dragi. Noi avem o gamă diversificată, de la volume pentru cei mici, la cărţi de dezvoltare personală, de cultură generală, până la ultimele romane care au apărut pe piaţă", a spus Mariana Tănasie, reprezentanta editurii.

Jocuri, cadouri, ateliere

În pavilioanele mai mici ale târgului curioşii pot găsi o mulţime de cadouri inedite precum viniluri, agende şi căni personalizate ori cutiuţe mici de bomboane mentolate cu printuri ale unor reclame vechi, aduse de Cadouri Grozave, distribuitor în România al brandului german Nostalgic-Art.

Părinţii pot găsi o mulţime de jocuri de familie la pavilionul dedicat firmei HappyColor, care distribuie materiale educaţionale.

Între jocuri de numără Pengoloo, unde câștigător este jucătorul care adună cei mai mulți pinguini, sau Quoridor, ce presupune ieșirea dintr-un labirint după ce adversarii pun tot felul de obstacole.

Preţurile pornesc de la 50 de lei.

Pe de altă parte, în pavilionul dedicat evenimentelor (lângă cortul mare), sunt programate mai multe lansări de carte ale autorilor Marian Godină, Gabriela Drăgan, Mihaela Cristina Drăgoi, Wilhelm Dancă, Cristian Bălănean, Mihai Maci, Ioan F. Pop și Mircea Pașca.

Deși târgul s-a deschis, deocamdată programul exact al lansărilor nu a fost anunțat presei, însă cel mai probabil va fi actualizat pe site-ul Târgului Gaudeamus.

De asemenea, vor fi și ateliere de lectură gratuite pentru copii, organizate de Asociaţia Pro Bambini în 11 şi 12 mai, de la orele 11 şi 18.

Târgul Gaudeamus se desfăşoară în perioada 10 – 14 mai şi poate fi vizitat în intervalul orar 10 – 21. Accesul este gratuit. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON