URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2021, 11:06

Strada Românilor Vaccinați

Strada Românilor Vaccinați Sursa foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ne arătăm respectul pentru înaintaşi prin statui şi nume de străzi. Să ţi se facă statuie este semnul suprem de acces definitiv în istoria locurilor şi în conştiinţa populară. Excepţii sunt cei care îşi fac statui din timpul vieţii, pentru ca, imediat ce au închis ochii, concetăţenii să le arunce la gunoi. Ne prezentăm omagiile, aprecierea sau regretele pentru întâmplări din trecut prin denumiri de pieţe şi străzi. De ce? E simplu. Statuile au vizibilitate, devin locuri de întâlnire şi de făcut fotografii, iar numele de străzi se pomenesc foarte des zi de zi.

Avem un nume nou de stradă în Oradea - strada Sucevei a devenit Strada Evreilor Deportaţi. Nu e o denumire prea fericită, însă nici una care să poată fi combătută cu prea multă tărie, fiindcă, la aproape 80 de ani de la acele evenimente oribile, sentimentul generalizat de vină încă există. Urmaşii evreilor care au pierit în lagărele naziste au avut şi au în continuare grijă ca inclusiv cei născuţi la mult timp după război să se simtă vinovaţi pentru milioanele de morţi şi pentru poveştile înfiorătoare ale supravieţuitorilor.

Evreii de atunci au devenit eroi fără voia lor, nişte eroi involuntari care ar fi preferat mai degrabă să-şi continue vieţile anoste şi discrete fără ca un sistem scelerat să-i transforme în martiri. Niciunul nu şi-a dorit să ajungă în cartea de istorie, iar întâmplările trăite să creeze nume de străzi zeci de ani mai târziu. Ar fi preferat să moară de bătrâneţe, acasă, în paturile lor, înconjuraţi de copii şi nepoţi. Locuitorii de pe Sucevei ar trebui să se gândească la toate astea atunci când vor începe să se plângă de schimbarea actelor de identitate. Îşi vor da seama că deranjul lor este minim.

Dar, rememorând la nesfârşit oribilităţile trecutului, ne facem oare un viitor mai frumos? Putem spera că viaţa copiilor noştri va fi mai liniştită şi lipsită de pericole dacă le picurăm întruna în creiere amintiri despre felurile îngrozitoare în care au murit părinţii şi bunicii lor? Vom preţui mai mult viaţa dacă vom întoarce zilnic cu lopata milioanele de morţi din trecut? Ne vom picta pânzele vieţii în culori mai vii şi vesele după ce sufletele ne-au fost înmuiate zeci de ani în cerneala neagră scursă din miliarde de leşuri?

Lucrurile rele din trecut ar trebui îngropate şi uitate, iar în pământul de deasupra lor să crească altele bune, înconjurate de flori minunate. Vorba care spune că cei care nu-şi cunosc trecutul sunt condamnaţi să îl repete ar trebui să fie doar un citat celebru, nu o axiomă universală. Vremurile se schimbă, la fel şi definiţia eroismului. Acum, eroi sunt cei care înscriu 3 goluri într-un meci, cei care salvează o mâţă de la îngheţ, merg la serviciu în fiecare zi ori îşi fac un vaccin anti-Covid. Oare cum ar suna "Strada Românilor Vaccinaţi"?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON