URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2022, 09:50

Strada Enescu, extremă urgenţă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Strada George Enescu intră într-un amplu proces de destructurare. Dacă până acum vedeam clădiri dărâmate, multe pe bună dreptate, pentru că erau nişte cocioabe, de data asta buldozerul se pregăteşte să violeze vechea policlinică de copii, ulterior ajunsă policlinică cu plată.

Dacă se aplică principiile clasice de transformare a caselor în blocuri, noua clădire va avea un demisol înalt cât un parter, un parter cât un etaj, la care se vor mai adăuga două caturi, un etaj retras şi o mansardă. Şi, uite aşa, ceea ce noi ne imaginăm că este o clădire mică şi cochetă se transformă în ditamai blocul. Şi, odată precedentul comis, localnicii vor fugi ca potârnichile, pentru că nimănui nu-i convine să fie filat în dormitor de cine ştie ce vecin de la etajul 5.

Ciudat este că în timp ce densifică strada Enescu, cu locatari şi maşinile aferente, Primăria anunţă că are în plan să o transforme în zonă pietonală (asta, chit că pietonalizarea nu are nicio noimă într-o zonă lipsită de vad comercial).

Constat cu tristeţe că, de fapt, întreaga zonă este într-un haos edilitar exemplar, începând cu străpungerea de pe Libertăţii, continuând cu blocul minune de lângă Tribunal şi sfârşind cu noile dezvoltări de pe strada Enescu. Nu înţeleg de ce nu se aplică un principiu care în alte locuri a dat roade. Să se păstreze faţada, iar, în spate, arhitecţii nu au decât să-şi pună talentul la bătaie, dar nu pentru blocuri înalte, ci pentru clădiri decente ca înălţime.

Am văzut că CMUAT-ul a cerut în multe locuri păstrarea faţadei - la fabrica de blănuri Rovex, la o clădire de lângă Clubul Constructorilor, ba chiar şi pe strada Primăriei. Dacă nu ne ţinem de asta, o să ajungem ca la Cluj, unde măreţul zgârie nori care ne întâmpină când ajungem dinspre Oradea are doar 3 etaje, celelalte 22 fiind trecute la categoria parcări, subsol şi demisol.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Stați sa vedeți...
Stați să vedeți ce reproșuri, urlete și smiorcăieli se vor auzi când vor începe demolarile de cladiri istorice și pline de ornamente de inceput de secol XX, in vestitul și tradiționalul cartier Cinkapana!! Vorbeții, parerologi, comentacii, opineții și latraii isi vor pune tolcere mai de badoagă pe la bot și din toți rarunchii la fiecare șatră demolata!! Gura străzii fără rost se acutizeaza la fiecare initiativa a edililor ți harmălaia fraierilor e direct proporționala cu dezvoltarea și innoirea urbei Oradea, despre care se vorbește de bine în toata România, numai acasa, nu!! Bine zicea Dolănescu: "Ca romănu' nu-i niciunu'..." (să mă scuze ungurii că-i includ tot la români...).
Postat 10 Februarie 2022, 09:15 de AnaConda
Adaug și cu asta închei.
Viena nu e cel mai bun exemplu, a pierdut multe clădiri în al doilea război mondial, în afară de cele emblematice, Opera și Albertina, majoritatea au fost reconstruite simplist după război. Plus că primul district are regim diferit fiind patrimoniul mondial UNESCO, deși a fost trecut în lista de “în pericol”, tocmai datorită unor construcții noi. Ideal este a se păstra. Mă gândesc și la casa de pe Ciorogariu nr.41, front retras, istoric, de secol XIX, ce va dispărea la modernizarea școlii Szacsvay. Aflată în fondurile primăriei, ar trebui păstrată. Multe alte exemple. Din păcate primează interesele imobiliare și asta e.
Postat 09 Februarie 2022, 13:23 de User anonimizat
Contradicția…
Păi da, în Viena s-a păstrat clădirea, nu s-a inclus fațada în una nouă. Astfel se conferă unitate stilistică și arhitectonică străzii. Chiar și acolo, păcat că nu pot adăuga fotografii, s-au păstrat clădiri de sec. XVIII, simple și puține ce-i drept, lângă clădiri de început de secol XX, stiluri și regim de înălțime diferit.
Postat 09 Februarie 2022, 13:12 de User anonimizat
and20 are dreptate
Cladirea in sine nu e monument declarat, si poate nu a fost cea mai frumoasa de pe strada. Dar Viena nu e doar un palat Schonbrun si inca unu Hoffburg pe alta strada, ci un ansamblu unde INTREAGA strada este pastrata in stilul secolului cand a fost construit, tot centrul istoric. Nu va veni nimeni la Oradea sa vada noul bloc, si nici nu o sa pietonalizezi strada pentru o cladire precum in randari. Centru cultural este la cetate, si ateliere, dar activitate prea putina, se mai face unul in Independentei deasupra parcarii langa sinagoga. Nu vad nevoie ca primaria sa investeasca bani intr-unul nou, si intretinere, si caldura si nici randament sau beneficiu al investitiei acolo. Cladirea veche avea nevoie de investitii Majore. La cat de capitalist si cu gandul la dreptul la proprietate nu cer ca primaria sa impuna proprietarului ce sa faca cu ea (precum un centru cultural neprofitabil pentru privati), ci doar sa negocieze pastrarea fadatei si ansamblului urban istoric si alte mici negocieri pentru a rezolva probleme locale pentru vecinii de pe strada (parcari, acces public in curtea interioara (un parculet sau mica cafenea culturala), protejarea arborilor maturi), lasand si proprietarului dreptul de a folosi terenul eficient si profitabil, poate aducand si nitel densificare CIVILIZATA si de calitate in centru, dupa dorintele si planurile proprietarului, impletite cu nevoile locale. Daca in fata acestei cladiri se renunta la 7 parcari stradale care ar fi fost oferite extra (pe langa cele pentru locatari) de proiect, si strada se largea putin pe acel sector, in 20 de ani, cu inca 2 cladiri care urmeaza acelasi principiu, ajungi sa “largesti” spatiul public (eliminand parcarile stradale) fara demolari si poate chiar reintroduci fie circulatie pe ambele sensuri, fie 2 benzi de viraj in intersectie fie stanga fie dreapta…
Postat 09 Februarie 2022, 12:56 de unu
Poate nu s-a înțeles…
Patrimoniul arhitectural se păstrează în integralitate. Uneori contează mai mult latura istorică decât cea estetică. Nu trebuie ajuns la faza de încropire, pentru a salva ceva.
Postat 09 Februarie 2022, 12:43 de User anonimizat
E foarte importantă păstrarea patrimoniului arhitectural
Au apărut comentarii care bagatelizează demolarea cladirii policlinicii. Nu știu ce interese aveți, e posibil să fie ce am spus adineauri, un caz de corupție cu care se pare că suntem obișnuiți și nu ne mai afectează deși ar trebui. Este foarte importantă păstrarea tuturor clădirilor cu elemente ornamentale de început de secol și nu doar cele de patrimoniu. Nu doar o clădire mai valoroasă, între două noi, face Oradea atrăgătoare ci un ansamblu de clădiri care formează un întreg, un circuit de clădiri care dă valoare orașului. Banii nu aduc inapoi asemenea clădiri, nu se poate calcula în bani acest lucru, este o pierdere pentru întregul oraș. Se poate face o reconversie cu păstrarea actualei fațade chiar dacă vrei să o etajezi, mansardezi, doar îți trebuie un arhitect care să fie capabil să o facă.
Postat 09 Februarie 2022, 12:32 de and020
Obisnuinta e a doua natura
Nu stim daca va fi bine si frumos cu noua cladire, nici nu e treaba noastra, nici nu ne intereseaza ... dar se intrezare un nou sindrom, o noua fobie, paranoie : TEAMA DE BULDOZER. Este o boala locala, post-dezvoltare ,care afecteaza indeosebi intelectuali, la cel mai inalt nivel. Mai mult,fenomenul incumba si abuzuri de natura sexuala, Buldozerul himeric pare ca "violeaza" de-a dreptul. Poetii e mai sensibili, ce-i drept,desi cu intirziere. Intre timp unii s-au intilnit cu buldozerul "face to face", pentru ei visul american a devenit realitate.
Postat 09 Februarie 2022, 12:18 de excalibur
Fațada și stilul.
Nu consider că fațada are elemente stilistice valoroase încât să justifice includerea ei în noua clădire. Pe stradă, sunt exemple mai valoroase, la limita secesiunii cu art deco. Văd altfel problema, clădirea putea fi reabilitată și transformată în altceva, centru cultural cu ateliere de exemplu, având în vedere curtea mare. Primăria a preferat să o înstrăineze, licitația pornind de la peste 700000 euro. Inutil acum să ceri noului proprietar să facă ce vrea comunitatea. La administrația locală totul ține de eficientizare, profit, cultura nu aduce așa ceva.
Postat 09 Februarie 2022, 12:14 de User anonimizat
Daca se pastra fatada, nu era nici motiv sa scuze taierea celor 7 arbori stradali
Regimul de inaltime, cat timp se tin de cuvant, nu e mai mare decat alte cladiri deja existente pe acea strada. Insa desi inteleg ca vrei densificare, chiar e un pic aiurea sa o faci pe o strada deja cu sens unic si plina de masini parcate. Un compromis si loc de negociere era ca in schimbul autorizarii maximului de etaje (care oricum l-au dat deja) sa fi cerut zero parcari stradale in fata cladirii, si vreo 3 parcari in plus la cladire, dar publice: largea un pic strada, oferea ceva comunitatii publice, win-win..
Postat 09 Februarie 2022, 11:50 de unu
Se poate păstra fațada existentă la Policlinică
La fosta policlinică se poate păstra fațada existentă și ar fi important să se întâmple acest lucru, deoarece este o fațadă specifică stilurilor arhitecturale de început de secol XX, respectiv secession, eclectic. Sunt prezente profilaturile pe fațadă, la ancadramente, ferestre, cornișă, etc. Se poate mansarda și păstra eventual măcar coaja dinspre stradă (fațada). Sunt nenumărate cazuri fericite unde s-a realizat o reconversie de acest tip. Este foarte bizar că această clădire a primit aviz de demolare și acest lucru denotă un posibil caz de corupție la nivel de C.M.U.A.T. respectiv Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu National Bihor.
Postat 09 Februarie 2022, 11:15 de and020
Str Enescu
Ma bucur ca se modernizeaza si str Enescu.....
Postat 09 Februarie 2022, 09:59 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON