URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2022, 20:39

Protest în Consiliul Local Oradea: Riveranii se opun construirii unui bloc pe locul fostei Policlinici cu plată (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii străzii George Enescu din Oradea se opun demolării sediului fostei Policlinici cu plată de la numărul 14 şi construirii pe amplasamentul ei a unui bloc cu patru niveluri.

"Nu se potriveşte!"

Riveranii au cerut joi Consiliului Local să respingă Planul Urbanistic de Detaliu promovat de Instituţia Arhitectului Şef, care prevede demolarea clădirii cu un singur nivel pentru a face loc unui imobil cu parter, două etaje şi al treilea retras, care va avea funcţiuni de spaţii comerciale, birouri şi aparthotel.

Orădeanul Dan Crivoi, reprezentantul a 60 de vecini, persoane fizice şi juridice, le-a declarat consilierilor locali că a ţinut să ia cuvântul după ce locuitorii străzii au adresat o petiţie Instituţiei Arhitectului Şef, care însă "nu a răspuns criticilor aduse proiectului".

Potrivit acestuia, vecinii se opun investiţiei pregătite de o firmă privată deoarece construcţia "distruge arhitectura zonei, creşte aglomeraţia şi se face cu tăierea a şapte stejari".

Crivoi a declarat că riveranii sunt îndreptăţiţi în cererea lor. "Nu e vorba doar de estetică, dar am identificat şi probleme de legalitate. Conform regulamentului local de urbanism, în zona respectivă, construită, protejată, autorizarea unei construcţii noi este permisă numai dacă aspectul ei nu contravine caracterului zonei, iar acesta contravine", a spus protestatarul.

Orădeanul a afirmat că noua clădire va modifica semnificativ frontul stradal, lucru interzis de normele în vigoare, şi va aduce oameni şi maşini într-o zonă şi aşa aglomerată. "Nu se potriveşte această clădire propusă în zona respectivă. Mai mult, va aduce acolo peste 50 de apartamente, mai mulţi oameni decât trăiesc acum în sectorul de stradă!", a protestat orădeanul.

"Are toate avizele"

Demersul riveranilor, care şi-au însoţit plângerea către Primărie de un tabel cu circa 60 de semnături împotriva construcţiei, nu a avut însă efectul scontat.

Primarul Florin Birta i-a asigurat pe orădeni şi pe aleşii locali că PUD-ul supus aprobării Consiliului Local are toate aprobările necesare.

"Promovarea acestui material nu s-a făcut până ce nu am avut toate avizele, inclusiv de la Comisia de Cultură, CMUAT şi altele", a spus Birta, care a insistat că "acest material respectă ad litteram regulamentul PUG şi tot ce trebuie să respecte".

În plus, Birta a dat de înţeles că nu vede care ar fi motivele pentru care Consiliul Local ar bloca PUD-ul în discuţie câtă vreme acesta are avizul specialiştilor. "Dacă acest imobil cadrează sau nu în arhitectura zonei nu sunt specialist, ca să spun, nici dumneavoastră nu sunteţi, iar specialiştii care şi-au dat acordul sunt puţin mai pricepuţi ca noi", a spus edilul.

În final, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 19 voturi "pentru" din partea consilierilor PNL, în vreme ce reprezentanţii PSD şi UDMR au votat "împotrivă".

A fost odată o policlinică cu plată...

Înfiinţată în anii ʼ80, Policlinica cu plată din Oradea a fost desfiinţată oficial la sfârşitul anului 2017, iar imobilul, aflat într-o avansată stare de degradare, a fost predat municipalităţii în anul următor.

Soarta complexului format din trei clădiri cu o suprafaţă utilă de 900 metri pătraţi şi terenul aferent a fost pecetluită în octombrie 2019. Atunci, Consiliul Local a hotărât scoaterea imobilului la licitaţie având în vedere că, potrivit unui raport al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, nu mai prezenta siguranţă în exploatare şi necesita investiţii masive.

Clădirile au fost cumpărate de firma Distriktap SRL, avându-l ca unic asociat pe omul de afaceri Daniel Turcuţ, care a făcut în vara anului trecut demersuri pentru demolarea lor şi construirea unei clădiri noi.

Proiectul a primit în iulie 2021 avizul Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT).

"Clădirea va avea un aparthotel cu 17 apartamente de închiriat în regim hotelier şi 30 de apartamente de locuit. La demisol se vor realiza 45 de locuri de parcare şi spaţii tehnice, la parter vor fi amenajate spaţii administrative de afaceri, la etajul 1 se vor găsi apartamente în regim hotelier, iar la etajul 2 şi etajul retras vor fi apartamente de locuit", a anunţat Primăria la acea dată.

Locuitorii zonei s-au opus încă de atunci proiectului, dar fără succes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Zic doar
cine se plimba pe Roman Ciorogariu o sa gaseasca multe imobile(din anii 1910) cu 2-3 niveluri langa cladiri doar parter. Nu poti bloca o strada destul de urata pentruca mosii nu au cladit cu etaj. Pot fi contestate numarul de niveluri dar propitarul nu poate fi oprit de dorinta vecinilor. Nu zic ca totusi strada este destul de ingusta pentru cladiri cu spatii comerciale caci o sa se creeze o problema(deja existenta) cu parcarea acolo. e greu! Intreb pentru unul: care sunt indicii urbanistici pe strada aia ca pe mine nu ma lasa sa construiesc numai pe 35% si suprafata terenului?
Postat 28 Ianuarie 2022, 15:06 de scortosul
Adevarat ... si nu prea. Se poate si mai bine
Intradevar, totul e facut "pe regulament". Dreptate e ca acel amplasament nu e catalogat drept monument, ca orasul trebuie sa se dezvolte, ca aparthotel e nevoie in centru pt turisti iar cine a cumparat locatia trebuie sa faca profit. Gresala, zic eu, e ca se cunoaste faptul ca "acea strada" va suferi nu doar aceasta dezvoltare ci mai sunt viitoare investitii (si pe colt, vezi fostul sediu PD) , deci s-ar putea aprofunda analiza dezvoltarii. Adica se poate face un studiu de circulatie care sa gandeasca deschideri de noi strazi in zona (o posibila legatura ar fi intre strada Enescu si strada Schubert, intre strada Enescu si Magheru via str Pittagora la fel ca legatura dorita intre str Parcul Traian si Libertatii). Cat despre rascoala riveranilor, sa nu uitam ca tot ei, in calitate de "dezvoltatori", au creat o mare parte din haosul din zona. Nu exista curte in imprejurimi unde garajele/boxele/anexele sa nu fi fost "infrumusetate" cu niste termopane si apoi inchiriate pe o suma de bani drept BIROURI. Asa au disparut parcajele din curti, a crescut necesarul de parcari iar "esteticul zonei" a fost pocit si slutit. Nu e corect ca "eu sa pot" dar vecinul meu NU. Eu cred ca oportun ar fi un PUZ in zona cu tot ce poate el reglementa si atunci toate proprietatile ar fi avantajate. Parerea mea.
Postat 28 Ianuarie 2022, 05:36 de hcpn
dragi riverani, protestati! e dreptul vostru si al nostru!
o atitudine corecta! trebuie protestat fata de sutele de blocuri construite haotic si bezmetic in orasul asta! nu este nevoie de asa ceva peste tot in oras! lacomia unora nu cunoaste limite, iar PROSTIA COMISIEI DE URBANISM AJUNGE EPOPEICA prin deciziile luate in ultimii 10 ani!
Postat 27 Ianuarie 2022, 23:05 de roger
Argumentul vecinilor cu modificarea frontului stradal e pe langa poarta, dar in rest au dreptate: "distruge arhitectura zonei, creşte aglomeraţia şi se face cu tăierea a şapte stejari"
Lucrarile ar trebui sa se faca fara sa afecteze copacii. Adevarat si in privinta caracterului zonei: puteau 'egzpertii' sa ceara dezvoltatorului sa pastreze fatada de la strada si sa o renoveze, apoi ca construiasca peste si in interior dupa cum vor. E adevarat si ca va creste aglomeratia cand te gandesti ca oricum e deja strada cu sens unic si parcari pe o parte: insa aici e discutabil.. si policlinica atragea poate chiar mai mult trafic, municipalitatea isi doreste cresterea densitatii in zona centrala (si poti intelege cu usurinta de ce), asa ca Subsol, Parter, 2 Etaje si “Mansarda” merge (pe aceeasi strada deja mai exista un bloc P+3 (+pod) pe cealalta parte de nr. 20. Doar faptul ca e strada deja cu sens unic te face sa apleci urechea si poate sa ceri un studiu de trafic. Dar alta, unde sunt spatiile verzi pe noul proiect, ce va fi in curtea interioara, va fi access public? Poate un compromis cu loc de joaca sau parc cu spatiu verde amenajat in curtea interioara, cu access public, ar multumi vecinii?
Postat 27 Ianuarie 2022, 23:02 de unu
Riveranii Enescu
Nimic nou nu le place.....Mai bine arata cladirea veche? Bine ca nu au tinut cont de "protest"....
Postat 27 Ianuarie 2022, 20:51 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON