URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2019, 11:35

Statul îngheţat la Nucet

Statul îngheţat la Nucet foto: Facebook / Visit Vartop-Nucet
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printre tunuri şi aroganţe, Elena Udrea (nu chiar ea, ci subalternii de la Turism şi Dezvoltare) a făcut şi-un lucru bun - programul "Schi în România", în care, printr-o investiţie de 23 milioane lei, pe teritoriul Nucetului, au fost amenajate la Vârtop două pârtii şi o instalaţie de telescaun. Predată Primăriei în 2011, investiţia era menită să pună în valoare potenţialul turistic al zonei, cam singurul exploatabil cu rezultate rapide în fostul orăşel minier, ajuns după 1990 o părăseală, cu o scădere economică întrecută doar de falimentul demografic: din 9.879 locuitori până în 1989, în 2012 mai erau doar 2.399. Şi aceştia în scripte, în realitate mulţi fiind plecaţi ba în Oradea, ba prin Europa. Încet-încet, pârtia putea stimula economia locală, atârnată în câteva gatere, pensiuni şi ABC-uri, restul populaţiei angajate prestând la spitalul de psihiatrie.

Numai că Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase de la turiştii obligaţi să se mute mai încolo, la Arieşeni, unde instalaţiile au funcţionat în aceleaşi condiţii meteorologice. Diferenţa fiind însă că la vecinii din Alba operatorii sunt firme private, nu o primărie fără reflexe, depăşită de situaţie.

După ce în 1990 românii îşi îngânau politicienii scandând "Nu ne vindem ţara", aceştia par să nu fi învăţat nici acum că sistemul privat de administrare este, în principiu, atunci când nu-i croit pe cârdăşia în hoţie, mai rentabil decât cel public, din simplul motiv că bugetarii, fie că îşi fac, fie că nu îşi fac treaba, îşi încasează lefurile, pe când privatul nu şi-ar îngădui să aştepte două săptămâni până să remedieze o defecţiune. Ba, pun pariu, nici nu ar fi aşteptat ca instalaţia să sufere o avarie, protejând-o cu sisteme de siguranţă care să-i permită funcţionarea şi în condiţii de zăpadă mare. Doar nu alaltăieri s-au inventat generatoarele...

Nu cred în axioma că statul ar fi musai cel mai prost administrator (în Oradea, de pildă, municipalitatea scoate profit dintr-o "fabrică" de agrement, acquaparkul), dar nici că Primăria Nucet e capabilă să gestioneze singurul "motor" economic al zonei. Dacă edilii orăşelului ar fi cu capul pe umeri, ar trage învăţăminte din păţania recentă şi s-ar pregăti să concesioneze exploatarea telescaunului unei firme private, cu personal calificat şi, în orice caz, mai pe fază. Asta cu atât mai mult cu cât urmează să primească în grijă şi un bazin didactic pentru înot, pentru a cărui întreţinere nu are bani. Dacă sunt isteţi şi şi-ar aminti zicala despre carul luat iarna şi sania făcută vara, i-ar scoate din telescaun. Mai ştii, poate i-ar folosi şi la celelalte treburi, specifice unei primării, la reţelele de apă, la canalizare, la drumuri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON