URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2019, 12:33

Înzăpeziţi în neputinţă: De ce a rămas pârtia Piatra Grăitoare nefuncțională în plin sezon

Înzăpeziţi în neputinţă: De ce a rămas pârtia Piatra Grăitoare nefuncțională în plin sezon ÎNGHEŢATĂ. Administrarea pârtiei şi a instalaţiei telescaunului de la Piatra Grăitoare se dovedeşte o sarcină dificilă pentru Primăria Nucet. Pentru că aceasta a rămas blocată de la finele anului trecut, turiştii au preferat pârtiile din Arieşeni, unde instalaţiile au funcţionat fără probleme. Poate pentru că sunt în administrarea unor firme private, nu a unor bugetari ale căror lefuri vin oricum, de la contribuabili (Sursa foto: Tudose Alex photography)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru Primăria Nucet, care de şapte ani administrează pârtia Piatra Grăitoare din satul de vacanţă Vârtop, iarna - în loc să aducă turişti şi, deci, profit - a devenit inamicul nr. 1.

Abundenţa ninsorilor, care trebuia să asigure cel mai profitabil sezon de schi, e considerată de edilii orăşelului o problemă de nesurmontat, în seama căreia au pus defectarea instalaţiei telescaunului. De vină, zic ei, sunt nu incompetenţa şi indolenţa proprii, ci iarna grea şi Electrica, pentru că nu menţine alimentarea cu energie în parametri normali.

Ba nu este, ba-i prea multă 

"Când e sare nu-i făină, când e făină nu e sare, şi când le împreună pe toate iese apa în vatra focului". Vechea zicală li se potriveşte de minune edililor din Nucet, care administrează pârtia Piatra Grăitoare din satul de vacanţă Vârtop. Dată în folosinţă în 2011, după o modernizare făcută cu 23 milioane euro de Ministerul Dezvoltării în cadrul programului "Schi în România", pârtia a avut în fiecare iarnă probleme de funcţionare, mai ales din lipsa omătului, motiv pentru care din acest sezon a fost dotată şi cu un tun de zăpadă.

Degeaba. De data asta, nu lipsa omătului a sabotat bunul mers al lucrurilor, ci incapacitatea administrativă a Primăriei. Aceasta a pornit telescaunul înainte de Crăciun, pe 21 decembrie 2018, dar după o singură săptămână de funcţionare, instalaţia a clacat.

Mircea Tuduce, primar Nucet"În data de 28 decembrie au fost căderi repetate de tensiune. Brazii au fost încărcaţi de zăpadă, care a căzut pe linia electrică, iar curentul se tot întrerupea. S-au ars nişte tiristoare (n.r. – dispozitiv semicondutor)", explica BIHOREANULUI primarul oraşului Nucet, Mircea Tuduce (foto), la o săptămână după avarie. Edilul a susţinut că a încercat să cumpere dispozitivele de care era nevoie, dar n-a reuşit. "Am căutat în ţară şi nu am găsit. Am cumpărat din Germania, acum trebuie să ajungă la Cluj cu avionul", asigura Tuduce pe 3 ianuarie.

De ce nu avea "pe stoc" piese de schimb? Din cauza preţului. Potrivit primarului, era nevoie de 6 tiristoare, care costă cam 500 de euro bucata. În total, cam cât un salariu de-al său. De data asta, asigura Tuduce, urma să cumpere nu 6 bucăţi, ci 12. Deci, la o adică, nu banii erau problema... "Dacă nu mai intervine altceva, eu estimez că mâine dimineaţă va porni telescaunul", promitea primarul.

Grija faţă de oameni

Vorbe de clacă. A doua zi, pe 4 ianuarie, nici pomeneală să fie repornită instalaţia, iar pe pagina de Facebook a administratorului pârtiei era "îngheţat" acelaşi mesaj pus în prima zi a anului: "Defecţiunea tehnică pe care o avem se datorează fluctuaţiei de energie electrică, care (sic!) a dus la defectarea unor componente vitale din funcţionarea normală a #telescaunului #Piatra #Graitoare #Vartop. Astfel am recurs la oprirea temporară a telescaunului, pentru că pentru noi este #mai #importantă #siguranta #turistului decat orice altceva. Ne cerem scuze pentru acest inconvenient. Imediat ce vom remedia situaţia #tehnica vom putea deschide din nou telescaunul. Vom anunţa pe pagina de facebook actualizarea informaţiilor".

În tot acest timp, turiştii nu s-au putut bucura de cele mai moderne pârtii, Vârtop II şi Vârtop I, cu grade de dificultate medie şi respectiv ridicată. Ca atare, amatorii de schi, pentru care Primăria Nucet avea atâta grijă, au optat pentru celelalte pârtii din apropiere, din Arieşeni, judeţul Alba. Care nu numai că au fost mult mai aglomerate, ci n-au avut absolut nicio problemă, nici cu zăpada căzută în exces pe linii, nici cu întreruperile de electricitate.

"Nu-i chestie de NASA"

De ce, în aceleaşi condiţii meteorologice, la câteva sute de metri în linie dreaptă, instalaţiile pârtiilor din Alba n-au avut nicio defecţiune? Explicaţia nu e deloc complicată, spune unul dintre salvamontiştii care asigură serviciile de urgenţă în zonă.

Potrivit acestuia, pârtiile vecine au instalaţii de teleschi, care nu sunt vulnerabile la fluctuaţiile de electricitate, pe de altă parte la Piatra Grăitoare instalaţia de telescaun e mai sofisticată şi, deci, mai expusă, dar asta nu înseamnă nici pe departe că problema ar fi aşa complexă încât să nu aibă o rezolvare.

Ba soluţia e chiar simplă: "Nu-i o chestie de NASA. Instalaţia de la Piatra Grăitoare ar putea fi dotată cu senzori şi cu un generator care, în caz de avarie la reţelele electrice, să furnizeze energia necesară pentru funcţionarea în continuare a instalaţiei", a explicat salvamontistul. Ca la centralele termice de la pensiunile din apropiere: dacă "pică" curentul, un dispozitiv de tip UPS "absoarbe" fluctuaţiile de tensiune, protejând centralele, iar generatoarele le asigură electricitatea pentru continuarea funcţionării.

"Am avut probleme" 

În ciuda promisiunilor primarului din Nucet că va fi repornit pe 4 ianuarie, telescaunul de la Piatra Grăitoare n-a funcţionat nici săptămâna trecută. Instalaţia a fost reparată abia vineri, pe 11 ianuarie, dar a mers sub două ore. "Am reuşit s-o repornim în dimineaţa asta, dar după vreo oră s-a defectat din nou. Tot din cauza fluctuaţiilor de tensiune", a spus administratorul instalaţiei, Daniel Ile, angajat al Primăriei, arătând cu degetul spre Electrica.

Directorul Sucursalei de Distribuţie Oradea, Ionel Boja (foto), afirmă însă că reţelele sunt în regulă, doar căderile masive de zăpadă cauzând probleme. "Dacă ninge foarte mult şi zăpada îngheaţă pe fire sau ele sunt rupte de brazii care cad tot sub greutatea zăpezii, acestea sunt accidente pe care încercăm să le remediem. Dar noi nu avem dreptul să defrişăm copaci. Acolo e parc natural şi nu putem interveni", a explicat Boja.

Soluţia evitării unor astfel de avarii, spune el, este de a îngropa firele, dar asta nu se poate face peste noapte, ci în baza unui program de investiţii agreat cu Primăria Nucet. "Dacă ar exista un asemenea plan, investiţia ar putea fi finalizată până la sfârşitul anului", estimează directorul.

"Nu s-a lucrat"

Contactat din nou de reporter săptămâna trecută, primarul Mircea Tuduce a răspuns abia sâmbătă, când a susţinut că repararea telescaunului a durat aşa mult fiindcă "până în 3 ianuarie nu s-a lucrat nicăieri", nici la furnizorii de piese, dar şi că instalaţia funcţionează, de fapt, din 10 ianuarie, cu intermitenţe determinate tot de căderi de tensiune.

Despre propunerea directorului Electrica, Tuduce a afirmat că a luat-o în calcul, ba chiar a cerut ca până la "îngroparea" firelor traseul lor să fie deviat aşa încât să intre cât mai puţin în pădure, unde există riscul ruperii sub brazii ce cad împovăraţi de omăt. Cât despre soluţia de "back-up" sugerată de specialistul Salvamont, edilul zice că s-a gândit la o alta, şi anume dublarea telescaunului cu un teleschi, adică o instalaţie mai simplă şi mai rezistentă, chiar dacă mai puţin confortabilă pentru schiori.

Până una-alta, indiferent de variantele pe care le va adopta Primăria pe viitor pentru administrarea telescaunului care a înghiţit 6 milioane euro, responsabilitatea menţinerii în funcţiune a instalaţiei se dovedeşte o bătaie de cap prea mare, de care va scăpa doar venirea primăverii şi topirea zăpezilor. Până atunci, ghinion, continuă să ningă!


PAGUBĂ-N CIUPERCI?
Niciun interes pentru profit

Sezonul de schi 2018-2019 la Piatra Grăitoare, al cărui vârf începe înainte de Crăciun şi durează cât concediile de iarnă, încă două săptămâni după Revelion, e compromis integral din cauza defecţiunii telescaunului, astfel că în loc să încaseze sume importante de la turişti, media acestora fiind de aproximativ 1.000 pe zi în condiţiile meteo optime din această perioadă.

Potrivit site-ului Primăriei Nucet, o urcare pentru adulţi costă 10 lei şi pentru copii 5 lei, o cartelă cu 6 urcări face 55 lei, una cu 12 urcări costă 100, un abonament cu 18 urcări valabil 7 zile are preţul de 145 lei, o cartelă cu 25 urcări valabil tot o săptămână costă 190 lei, iar un abonament de week-end cu urcări nelimitate costă 290 lei, aşa încât Primăria Nucet a pierdut încasări zilnice de aproximativ 45.000 lei.

De altfel, nu puţini schiori se plâng de preţurile mari, comparabile, afirmă unii, cu cele practicate în staţiunile din Polonia şi Slovacia, ba chiar şi prin raportare la cele din Austria, Italia şi Franţa, unde condiţiile sunt mult superioare, în ce priveşte atât numărul pârtiilor, cât şi calitatea serviciilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Alcool loveste din nou
Comentand total pe langa subiect. Daca e sa ma iau dupa articolul de azi al lui Răzvan T. Coloja din Bihoreanul esti sanatos tun.
Postat 14 Ianuarie 2019, 18:31 de Neutryno
Ha ha
Dusmanii vor fi oale si ulcele, iar Romania va fi tot aici.
Postat 14 Ianuarie 2019, 18:16 de Alcor
Ha ha
Fierb dusmanii Romaniei cu propaganda lor cu tot.
Postat 14 Ianuarie 2019, 18:15 de Alcor
Teoria conspiratiei...PRIVATIZARE!
Baietii destepti din P(S)D stie de ce...!Dintr-o daata NU mai este rentabil...Hopaaaa!
Postat 14 Ianuarie 2019, 13:27 de vineri
Deloc surprinzator
In tara in care normalul a devenit anormal si anormalul este normalitatea. Mai este ceva de comentat!!!!????
Postat 14 Ianuarie 2019, 13:18 de iahim
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON