URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2021, 12:45

Selectați! Selectați! Selectați!

Selectați! Selectați! Selectați! foto generic, plasticsmakeitpossible.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În tot mai multe oraşe din România, printre care şi Oradea, s-a scumpit taxa de ridicare a gunoiului şi, totodată, s-au înmulţit vocile nemulţumiţilor. Locuitorii de la case au început deja să primească contractele noi, ce includ ridicarea selectivă a deşeurilor şi noile tipuri de pubele. Cei de la blocuri vor simţi mai puţin unda de şoc a noilor tarife, fiindcă acolo unde nota de plată se împarte la mai mulţi, diferenţele sunt mai uşor de suportat.

Înainte de a fi nemulţumiţi de această nouă scumpire, ar trebui să înţelegem că ridicarea, transportarea, depozitarea şi reciclarea deşeurilor pe care le producem sunt operaţiuni din ce în ce mai costisitoare. În plus, cred că sunteţi cu toţii conştienţi că producem tot mai multe deşeuri şi pe undeva era normal să ni se ceară mai mulţi bani pentru a fi scăpaţi de ele. Dacă ar fi să plătim după cât poluăm, ar trebui să plătim facturi de 10 ori mai mari.

Ridicarea tarifelor trebuie să ne facă să pricepem că problema deşeurilor este din ce în ce mai gravă, o urgenţă serioasă la nivel mondial şi nicidecum un moft. Deja planeta se sufocă din pricina urmelor pe care traiul omenesc modern le lasă pretutindeni. Viaţa unui ambalaj cumpărat de la magazin şi golit în câteva minute nu se termină atunci când este aruncat la coş. Iar gropile de gunoi nu mai sunt de mult timp soluţii universal valabile.

Prin urmare, soluţiile pentru reciclare trebuie să fie tot mai intens folosite. Reciclarea începe din momentul în care omul aruncă la gunoi ceea ce tocmai a golit. Iar aceasta pare să fie veriga slabă în lanţul luptei cu poluarea. Încă mai văd foarte mulţi oameni care nu sunt capabili să colecteze selectiv nici măcar în 2 containere separate, darămite în 3, 4 sau 5 câte ar fi normal. Această lehamite, combinată cu consumerismul în creştere, generează o ameninţare nu pentru generaţiile viitoare, ci chiar pentru generaţia actuală.

Statisticienii spun că, în lume, mai mult de 1 milion de flacoane de plastic sunt cumpărate în fiecare minut şi că, până în 2050, oceanele vor conţine o cantitate mai mare de plastic decât de peşte. Şocant, nu? Gândul că oceanele sunt departe de România nu trebuie să ne relaxeze, fiindcă ecosistemul reacţionează imediat la schimbări şi afectează viaţa peste tot. Ca o comparaţie, la începutul lui 2020, povestea cu coronavirusul era foarte îndepărtată, undeva prin China, însă în doar câteva luni a ajuns să ne lovească şi pe noi. Vom păţi la fel şi cu poluarea, dacă nu înţelegem.

Ce e de făcut? Să bem mai multă apă de la robinet şi bere din sticlă, nu din PET-uri, să cumpărăm mai multe alimente vrac, să refolosim pe cât posibil ambalajele, să limităm risipa, să avem grijă de natură ca de noi înşine. Iar apoi să aruncăm gunoaiele unde şi cum trebuie, pentru ca ceilalţi din lanţul reciclării să-şi poată face treaba mai eficient. Dumnezeu nu ne poate salva de poluare. Dar noi putem! Aşa că selectaţi, selectaţi, selectaţi şi fiţi atenţi ce cumpăraţi!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON