URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2018, 16:36

Şeful Gărzii de Mediu despre defrişarea Parcului Bălcescu: Vom sancţiona Primăria şi o vom obliga să întreţină spaţiile verzi „pe lege”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mai bine de zece zile după „simfonia drujbelor” din Parcul Bălcescu, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, a prezentat în cadrul Colegiului Prefectural desfăşurat miercuri o informare asupra tuturor demersurilor privind tăierea şi toaletarea arborilor din acest parc.

Potrivit prezentării lui Togor, firma Murray Press a cerut Direcţiei Tehnice a Primăriei încă din 22 septembrie 2017 tăierea a „20-30 de arbori şi toaletarea a 50 de arbori”, iar pe 29 septembrie deja Ocolul Silvic Oradea executase marcarea a 17 arbori care, la comanda municipalităţii, urmau să fie tăiaţi. Tot atunci, Primăria a solicitat ca Agenţia pentru Protecţia Mediului să avizeze tăierea a 17 arbori.

Pe 13 octombrie, APM a trimis municipalităţii un „punct de vedere” privind 16 arbori, comunicând că tăierea acestora nu făcea obiectul avizării conform Legii 24/2007 privind spaţiile verzi, iar pe 23 octombrie Direcţia Tehnică a Primăriei a emis o autorizaţie pentru tăierea a 20 de arbori şi toaletarea altor 54, autorizaţia fiind ulterior rectificată pentru tăierea a doar 17 arbori. Pe 9 ianuarie Primăria a emis firmei angajate o comandă pentru tăierea a „6 arbori, 10 cioate şi 46 toaletări”.

Pe 22 ianuarie, în urma sesizărilor „din articole de presă”, în Parcul Bălcescu a fost desfăşurat un control, constatându-se tăierea a 7 arbori şi toaletarea altor 6 copaci, în acea zi dispunându-se interzicerea tăierilor până la evaluarea arborilor marcaţi anul trecut de Ocolul Silvic Oradea.

Pe 23 ianuarie, a mai arătat Togor, reprezentanţii Gărzii de Mediu, cei ai APM şi ai Direcţiei Tehnice a Primăriei au încheiat o „notă de constatare”, în care „s-a menţionat expres necesitatea efectuării de către proprietarii spaţiilor verzi a măsurilor de prevenire a răspândirii şi de combatere a bolilor şi a dăunătorilor”.

În concluzie, şeful Gărzii de Mediu a spus că municipalităţii „i se va aplica o sancţiune”, fără a preciza în ce va consta aceasta, şi va fi obligată să se conformeze Legii 24/2007, adică să asigure „integritatea, refacerea şi îngrijirea spaţiilor verzi”.

Concret, completat de prefectul Ioan Mihaiu, Togor a specificat că de acum înainte Garda de Mediu va verifica dacă înaintea oricărei operaţiuni de tăiere şi toaletare sunt aplicate celelalte măsuri fito-sanitare pentru salvarea copacilor, iar aceste operaţiuni vor fi făcute doar în baza unor criterii clare şi dacă „cineva”, un angajat sau o comisie a municipalităţii, „îşi va asuma responsabilitatea”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mai simplu ar fi sa "taiati" din avantul primarului !?!
Ca altfel, se va crede iarasi arbore de neclintit si va contesta in instanta de cate ori va fi nevoie, pana o sa obtina, pe teritoriul orasului, interdictia Garzii de Mediu de a scrie PV-uri !?!
Postat 31 Ianuarie 2018, 17:30 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON