La mai bine de zece zile după „simfonia drujbelor” din Parcul Bălcescu, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, a prezentat în cadrul Colegiului Prefectural desfăşurat miercuri o informare asupra tuturor demersurilor privind tăierea şi toaletarea arborilor din acest parc.
Potrivit prezentării lui Togor, firma Murray Press a cerut Direcţiei Tehnice a Primăriei încă din 22 septembrie 2017 tăierea a „20-30 de arbori şi toaletarea a 50 de arbori”, iar pe 29 septembrie deja Ocolul Silvic Oradea executase marcarea a 17 arbori care, la comanda municipalităţii, urmau să fie tăiaţi. Tot atunci, Primăria a solicitat ca Agenţia pentru Protecţia Mediului să avizeze tăierea a 17 arbori.
Pe 13 octombrie, APM a trimis municipalităţii un „punct de vedere” privind 16 arbori, comunicând că tăierea acestora nu făcea obiectul avizării conform Legii 24/2007 privind spaţiile verzi, iar pe 23 octombrie Direcţia Tehnică a Primăriei a emis o autorizaţie pentru tăierea a 20 de arbori şi toaletarea altor 54, autorizaţia fiind ulterior rectificată pentru tăierea a doar 17 arbori. Pe 9 ianuarie Primăria a emis firmei angajate o comandă pentru tăierea a „6 arbori, 10 cioate şi 46 toaletări”.
Pe 22 ianuarie, în urma sesizărilor „din articole de presă”, în Parcul Bălcescu a fost desfăşurat un control, constatându-se tăierea a 7 arbori şi toaletarea altor 6 copaci, în acea zi dispunându-se interzicerea tăierilor până la evaluarea arborilor marcaţi anul trecut de Ocolul Silvic Oradea.
Pe 23 ianuarie, a mai arătat Togor, reprezentanţii Gărzii de Mediu, cei ai APM şi ai Direcţiei Tehnice a Primăriei au încheiat o „notă de constatare”, în care „s-a menţionat expres necesitatea efectuării de către proprietarii spaţiilor verzi a măsurilor de prevenire a răspândirii şi de combatere a bolilor şi a dăunătorilor”.
În concluzie, şeful Gărzii de Mediu a spus că municipalităţii „i se va aplica o sancţiune”, fără a preciza în ce va consta aceasta, şi va fi obligată să se conformeze Legii 24/2007, adică să asigure „integritatea, refacerea şi îngrijirea spaţiilor verzi”.
Concret, completat de prefectul Ioan Mihaiu, Togor a specificat că de acum înainte Garda de Mediu va verifica dacă înaintea oricărei operaţiuni de tăiere şi toaletare sunt aplicate celelalte măsuri fito-sanitare pentru salvarea copacilor, iar aceste operaţiuni vor fi făcute doar în baza unor criterii clare şi dacă „cineva”, un angajat sau o comisie a municipalităţii, „îşi va asuma responsabilitatea”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.