URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2019, 13:06

Şefii instituţiilor guvernamentale din Bihor, reuniţi la Prefectură ca să se uite la... filmuleţe de pe net

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar 20 de minute a durat reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural Bihor, structură informală alcătuită din şefii direcţiilor, agenţiilor, oficiilor, inspectoratelor şi altor servicii deconcentrate ale Guvernului din judeţ, la care pe ordinea de zi era prezentarea unui raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă şi a unuia al Secţiei judeţene de Drumuri Naţionale, participanţii rezumându-se la o vizionare şi la o audiţie.

Video la Prefectură

În prima parte a şedinţei, cei aproximativ 30 de şefi de structuri guvernamentale au urmărit, proiectate pe un ecran din pânză albă, câteva filmuleţe descărcate de pe site-uri precum safetycare.com, prevent-it.ca şi stationaryisbad.com de şeful ITM Bihor, Marius Rotar.

Iniţial, acesta a vorbit despre o campanie naţională începută în 2018 şi care se va încheia în 2021, privind „modul în care sunt respectate cerinţele de sănătate şi securitate în muncă în instituţiile din administraţia publică”.

Rotar a arătat că reprezentanţii ITM s-au întâlnit în trei serii cu peste 250 de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bihor, Consiliilor Locale şi Primăriilor din judeţ, pentru a analiza activitatea de respectare a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor şi accidentelor în aceste instituţii.

„Cele mai mari deficienţe constatate la aceste instituţii au fost de ordin organizatoric, tehnic şi igienico-sanitar”, a spus şeful ITM, exemplificând pentru prima categorie aspecte precum executarea de lucrări fără pregătirea corespunzătoare, neîntocmirea planurilor SSM, pentru a doua categorie echipamente necorespunzătoare, lipsa dotărilor la locurile de muncă din administraţie, folosirea beneficiarilor de ajutoare sociale la lucrări pentru care nu sunt calificate (cum ar fi lucrări electrice ori toaletări de arbori), iar pentru a treia categorie lipsa controalelor medicale la angajare şi periodice.

Ulterior, timp de câteva minute, şefii de instituţii guvernamentale s-au uitat la filmuleţe ce prezentau accidente la locul de muncă în birouri (funcţionari care se împiedică de cabluri, de găleţi ori de sertare uitate deschise), în cantine (un bucătar care alunecă şi provoacă arsuri unei colege), în construcţii (o explozie şi o cădere de la înălţime), într-o fabrică (un motostivuitorist strivit de containere căzute peste el) şi într-un magazin (o vânzătoare căzută de pe o scară).

„Din păcate, neatenţia este specific umană, iar accidentele de muncă se pot solda cu traume”, a comentat la final subprefectul Iulius Delorean, care a condus Colegiul Prefectural în lipsa prefectului Ioan Mihaiu, plecat în Bucureşti pentru o „consfătuire” cu prefecţii din ţară.

Pregătiţi cu cifre

Dacă prima parte a şedinţei a fost pe alocuri amuzantă, cea de-a doua a fost caracterizată prin plictiseală totală. Şeful Secţiei judeţene de Drumuri Naţionale, Silviu Petriţa, a prezentat „măsurile care se vor lua pentru asigurarea circulaţiei rutiere în bune condiţii în sezonul rece”, adică la iarnă.

Petriţa a înşirat o mulţime de cifre, în timp ce majoritatea participanţilor îşi „consultau” telefoanele sau discutau între ei. Astfel, şeful SDN Bihor a spus că în judeţ există 497 kilometri de drumuri naţionale principale (precum DN1, DN76, DN79) şi 535 km de drumuri naţionale secundare (cum ar fi cel de la Aleşd spre Şimleu Silvaniei prin Şinteu, ori cel dinspre Oradea spre Marghita), pentru a căror deszăpezire sunt organizate 9 baze şi 5 puncte de sprijin în diverse localităţi din judeţ, unde un ofiţer de serviciu va asigura permanenţa 24 de ore din 24 atunci când va fi nevoie.

Şeful SDN Bihor a mai prezentat şi dotările drumarilor, înşirând numărul de utilaje cu lame şi cu răspânditor de materiale antiderapante, al frezelor, buldoexcavatoarelor, încărcătoarelor frontale, autobasculantelor cu lamă etc. din „zestrea” instituţiei, cu precizarea că la aceasta se adaugă şi utilajele unor firme private care au fost sau urmează să fie contractate pentru a ajuta la deszăpezire.

„Şi la Consiliul Judeţean s-au făcut contracte pentru cele 5 zone de deszăpezire şi s-a făcut o raportare către Prefectură, Deci, din punctul nostru de vedere, suntem pregătiţi pentru iarnă”, a concluzionat din nou subprefectul Iulius Delorean, care le-a mulţumit şefilor de servicii deconcentrate pentru participare şi le-a dat liber. Activitatea a fost bifată şi de data asta în cel mai pur stil românesc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON