Flacăra protestelor antiguvernamentale pare să se fi reaprins, vineri seară, odată cu marele miting al românilor din Diasporă, strânşi în număr de aproape 30.000 în faţa sediului Guvernului. La Bucureşti, între protestatari şi jandarmi au avut loc confruntări, cărora le-a căzut victimă şi un membru al organizaţiei Oradea Civică. În oraşul lor, peste 500 de orădeni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva PSD, numărul lor depăşind 800 la apogeul manifestaţiei.
De la 50 la 500
Peste 500 de orădeni au ieşit, vineri seară la ora 20, în Piaţa Unirii din Oradea pentru a protesta împotriva PSD, ALDE şi UDMR, dar şi pentru a cere demisia guvernului. Oamenii sunt de toate vârstele, de toate condiţiile sociale, români şi unguri, cu sau fără copii, unii dintre ei poartă steaguri tricolore, tricouri cu mesajele campaniei "Fără penali în funcţii publice" sau pancarte pe care sunt scrise mesaje pe care de altfel le-au şi scandat, gen "PSD - Ciuma roşie".
La începutul manifestaţiei, aceasta părea deturnată de doi bărbaţi care până în prezent nu au mai fost văzuţi la mitinguri, unul spunând că este muncitor în construcţii şi că locuieşte în satul Păuşa, iar celălalt că este şofer în Belgia şi că în 2013 ar fi fost arestat şi deţinut ilegal în arestul Poliţiei Bihor de către şeful de atunci al Inspectoratului Judeţean, chestorul Liviu Popa, ca urmare a faptului că protestase împotriva lui Gigi Becali.
Bărbatul s-a recomandat ca fost membru al PNG şi a spus că a fost invitat în PSD, dar că a refuzat acest lucru. Atât el, cât şi partenerul său au ţinut discursuri împotriva corupţiei din justiţiei, împotriva procurorilor şi a judecătorilor.
În aproximativ o jumătate de oră, numărul manifestanţilor, care iniţial nu depăşea 50 de persoane, a crescut, iar oamenii au început să scandeze împotriva PSD, ALDE şi UDMR, însă la intervale mai mari de timp, majoritatea urmărind pe telefoanele mobile cursul evenimentelor din Bucureşti, mai ales după ce au aflat că unul dintre membrii asociaţiei Oradea Civică a fost rănit la mitingul Diasporei.
Bocanc în gură
Bărbatul, pe nume Liviu, a fost lovit cu un bocanc în nas de către un jandarm şi a trebuit să primească îngrijiri medicale, fiindu-i pus un corset ortopedic la gât şi apoi transportat la un spital. O imagine cu el aflat în ambulanţă circulă deja pe internet.
Aproape 30.000 de persoane au ieșit la protest, vineri seară, în Piaţa Victoriei la Mitingul Diasporei, care nu este deloc lipsit de incidente. După câteva ore de în care manifestările au fost paşnice, manifestanţii au încercat să rupă cordonul din faţa sediului Guvernului, moment în care forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene. În zonă au fost dislocaţi jandarmi echipaţi pentru intervenţii în forţă, scfrie Hotnews.
Au pornit în marş
Un alt membru al Asociaţiei Oradea Civică, în momentul în care un orădean a strigat "M*** PSD", a cerut ca întâlnirea să fie "civilizată şi morală", având în vedere prezenţa foarte multor familii cu copii.
La ora 20, orădenii au început să formeze o coloană pentru a porni în marş din Piaţa Unirii spre sediul PSD, numărul estimat al participanţilor fiind în acel moment de peste 500 de persoane. Şi lumea continua să vină.
Între manifestanţi se numără figuri cunoscute din oraş, precum avocatul Cristian Rusu, preşedintele USR Bihor,deputatul Silviu Dehelean, scriitorul Mircea Pricăjan, muzeograful Erica Posmoşanu, poetul Traian Ştef şi alţii.
Vânzări la... PSD
În marşul lor, protestatarii s-au desprins din coloană pentru a face coadă la magazinul de steaguri al Alexandrinei Chelu, cunoscută ca membră PSD! Când au aflat cui aparţine magazinul, unii au făcut cale întoarsă.
Un moment inedit a fost că, din palatul Ulmann, lângă blocurile unde protestatarii strigă, de obicei, "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", îndemnându-şi concitadinii să iasă la protest, o bătrână a ieşit cu tricolorul cu stema Republicii Socialiste decupată.
În jurul orei 20.20, numărul protestatarilor a depăşi 600 de persoane. Oamenii scandează "PSD egal cu PCR", "Hoţii", "UDMR, magyar PSD", "Vrem diaspora în ţară nu vrem să plecăm afară" fiind câteva dintre sloganurile scandate de manifestanţi.
Circulaţia în zona Centrului Civic nu a fost oprită de poliţiştii rutieri, protestatarii fiind dirijaţi prin parcarea din dreptul catedralei. Poliţiştii au mutat şoferii din parcare.
La ora 20.30, traseul protestatarilor a fost mutat prin Parcul 1 Decembrie, după care manifestanţii au fost lăsaţi să circule pe carosabil, pe strada Independenţei.
Când au ajuns în faţa sediului PSD Bihor, protestatarii au huiduit puternic, strigând înverşunaţi: "Nu cedăm, rezistăm", "Jos comunismul", "Hoţii", "Partid de hoţi şi de mafioţi", "Jos Guvernul", "M*** PSD", "Anticipate".
Numărul protestatarilor a ajuns la 800.
Ora 21, protestatarii au ajuns în Piața Unirii, dar, spre deosebire de alte dăți, majoritatea nu pleacă, ci rămân pe loc. Marșul lor s-a încheiat fără evenimente.
Ora 21.30, în piață au mai rămas aproximativ 300 de persoane. Protestatarii sunt la fel de vocali.
În București, numărul manifestanților a ajuns la aproximativ 100.000. Digi24.ro anunță că în piață s-a iscat „o bătaie generalizată”, iar jandarmii au aruncat cu fumigene.
Ora 22.00, manifestanţii din Piaţa Unirii au cântat Imnul României şi şi-au aprins luminile telefoanelor mobile, după care au izbucnit în scandări anti-PSD şi împotriva lui Liviu Dragnea. O parte din ei s-au dispersat către strada Vasile Alecsandri, luând cu asalt terasele şi magazinele alimentare, unde au făcut cozi pentru a-şi cumpăra apă sau băuturi răcoritoare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.