URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 07 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iulie 2017, 14:45

Şcoală privată, dar pe banii orădenilor: PSD-iştii, nemulţumiţi că International School of Oradea înghite mulţi bani publici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii PSD au criticat, luni, într-o conferinţă de presă, faptul că Primăria şi Agenţia de Dezvoltare Locală  finanţează Şcoala Internaţională Oradea, unitate de învăţământ privată cu predare în limba engleză ce urmează să funcţioneze din toamnă. Cei cinci aleşi locali – Liviu Sabău Popa, Nicolae Avram, Adrian Negrea, Mariana Blaga şi Aurel Mohan jr. – au ţinut să explice de ce au votat împotriva hotărârilor Consiliului Local referitoare la această şcoală.

International School of Oradea (ISO) are ca membri fondatori Fundaţia Lumina Instituţii de Învăţământ – Universitatea Europei de Sud-Est Lumina (care mai are şcoli private în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa), Primăria Oradea, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie, organizaţie reprezentată de Liana Boangiu, HR manager la ADL Oradea, scopul fiind să şcolarizeze copiii managerilor străini ai firmelor din parcurile industriale ale oraşului.

Pe banii orădenilor

Fost inspector şcolar general al judeţului, profesorul Nicolae Avram a precizat că există "cel puţin şase motive" pentru care PSD-iştii nu au votat pentru înfiinţarea ISO, primul fiind legat de spaţiul în care va funcţiona aceasta, mai precis parterul uneia dintre clădirile din campusul şcolar de pe strada Armatei Române.

"Efectiv au fost scoşi de acolo elevii Colegiului Economic, mutaţi probabil în alt corp de clădire, şi s-a pus spaţiul la dispoziţia acestei fundaţii, care va înfiinţa şcoala la parter, pentru început", a declarat Avram. Rămas fără cele 12 săli de clasă, Colegiul Economic ar putea să funcţioneze din nou în două schimburi, aşa cum s-a făcut înaintea de finalizarea campusului şcolar. "Dacă tot au vrut să înfiinţeze această şcoală, de ce nu le-au dat altă clădire, în care să investească, nu cea mai nouă clădire a unei unităţi de învăţământ din Bihor?", a întrebat PSD-istul.

Pe lângă sălile de clasă, ISO a mai primit, tot gratuit, două garsoniere pentru profesori, în acelaşi campus. În plus, Primăria s-a angajat să investească 750.000 de lei în dotarea acestor săli, iar ADLO să suporte pierderile, între 35.000 şi 150.000 de euro anual. "Chiar dacă nu vor fi pierderi de 150.000 de euro, faceţi o medie ca să vedeţi câte sute de mii de lei vor fi suportate de autoritatea locală şi de cetăţenii oraşului Oradea, care n-au fost întrebaţi dacă doresc sau nu să se înfiinţeze această şcoală", a spus Avram.

Discriminare!

Nicolae Avram a mai spus că, dincolo de discriminarea între şcoala privată şi cele de stat, care nu primesc la fel de mulţi bani, se face o discriminare între ISO şi alte unităţi de învăţământ private din Oradea, cum este de pildă Liceul Don Orione, cu taxe mult mai mici faţă de cele pe care le va percepe noua unitate de învăţământ, unde un an de grădiniţă va costa 4.300 de euro, iar unul de şcoală primară cu 600 de euro mai mult.

"În Oradea mai există şcoli private, precum şi universităţi private, care nu primesc 750.000 de lei pentru dotări de la Primărie. Nu mai vorbesc că am putea cu aceşti bani să amenajăm colegiile naţionale din Oradea, care sunt în starea în care sunt", a spus fostul inspector şcolar general.

Avram a mai afirmat că ISO nu este cuprinsă în reţeaua şcolară a Oradiei, aprobată în luna februarie, şi că nu are nici autorizaţie din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preşcolar, deci însăşi funcţionarea acestei unităţi de învăţământ din toamnă este incertă.

Un liberal se opune

"Eu şi fostul inspector şcolar general Daniel Negrean (n.r. membru PNL) am cerut explicaţii în Comisia de Învăţământ. N-am primit, pur şi simplu şcoala trebuie înfiinţată şi atât", a spus Avram, deconspirând faptul că, deşi liberal, Negrean "şi-a călcat pe inimă" şi a votat la rându-i împotriva proiectelor de CL care vizau ISO. Totuşi, acestea au fost aprobate.

Consilierii PSD au mai spus că, potrivit documentării pe care ei au făcut-o, în niciun oraş din România unde Fundaţia Lumina mai are şcoli nu se alocă bani publici pentru dotarea şi funcţionarea unităţilor.

BIHOREANUL a încercat să afle şi poziţia primarului Ilie Bolojan faţă de aceste critici, însă aceasta nu a răspuns apelurilor telefonice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5135 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON