URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2019, 14:50

Şcoala... din fabrică: Din această lună, sute de elevi din Bihor vor face orele de ştiinţe în laboratoarele Celestica (FOTO)

Şcoala... din fabrică: Din această lună, sute de elevi din Bihor vor face orele de ştiinţe în laboratoarele Celestica (FOTO) ŞCOALA ALTFEL. Elevii Şcolii Oltea Doamna, care deja au participat la cursurile pilot din laboratoarele Celestica, au fost mai mult decât încântaţi. Pentru întâia oară, au putut aplica noţiuni învăţate la chimie ori fizică, lecţii care, astfel, nu au mai părut deloc plictisitoare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De trei decenii, în România se tot vorbeşte despre reforma în educaţie, dar fără folos. Realitatea este că, în continuare, multe manuale nu sunt adaptate la realitatea societăţii româneşti, iar când pleacă din băncile şcolilor, elevii ştiu cel mult să recite ce au învăţat, dar nu au deprins şi aptitudini.

Inspirându-se din şcolile estoniene şi finlandeze, probabil cu cel mai mare succes din Europa, o profesoară din Oradea a convins una dintre cele mai mari companii din judeţ, Celestica România, să experimenteze cu elevii educaţia integrată, o formă de învăţare care combină mai multe discipline şi, foarte important, pune accent pe latura practică. Astfel, elevii nu vor mai învăţa cu creta pe tablă formule de chimie ori legi ale fizicii, ci le vor testa ei înşişi în laboratoarele Celestica.

Modelul estonian

Iniţiativa mutării orelor de ştiinţe din şcoli în laboratoarele unei companii a avut-o Delia Mela, profesoară la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul şi, totodată, preşedinta asociaţiei Pro Time-R din Oradea, care îşi propune să aducă concepte educaţionale europene în sistemul şcolar românesc. Într-o vizită de studiu făcută în Finlanda şi Estonia împreună cu mai mulţi dascăli şi elevi bihoreni, Mela a văzut cât succes are acolo educaţia integrată, adică acea formă de predare care înglobează mai multe discipline şi, mai ales, îmbină teoria cu practica. De pildă, cu un simplu coş de fructe în faţă, nişte elevi din clasa I pot învăţa să le numere, să le descrie ori să afle cum nişte seminţe devin fructe delicioase.

În şcolile din Estonia, orele de practică sunt obligatorii după un modul de teorie. "Acest tip de predare oferă elevilor un context de învăţare mai clar, asupra a ceea ce înseamnă viaţa reală. Anul trecut, Estonia a avut la testele PISA (n.r. - evaluare internaţională interdisciplinară) cele mai bune scoruri la nivel european", explică Delia Mela.

Impulsionată de dorinţa unor profesori bihoreni de a testa educaţia integrată, Mela a propus companiei Celestica un parteneriat, ştiind că laboratoarele firmei sunt foarte bine dotate, iar elevii ar avea ce învăţa aici. Reprezentanţii companiei producătoare de componente electrice au fost mai mult decât încântaţi, aşa că, din această lună, vor deveni şi ei... dascăli.

Lecţii practice

Primii care vor testa educaţia integrată sunt elevii de clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea şi cei din clasele a IX-a şi a X-a de la Liceul Teoretic Arany János din Salonta. După vacanţa intersemestrială, timp de o lună, o dată pe săptămână, în loc să facă lecţiile de biologie, chimie, fizică ori informatică în clase, elevii vor merge în laboratoarele Celestica, unde, pe parcursul a trei sau patru ore, vor aplica, împreună cu inginerii companiei, noţiunile predate de profesori.

Grupe de elevi de la ambele şcoli au testat deja sistemul în cadrul unor cursuri pilot, care s-au dovedit de mare succes. "Elevii au fost foarte încântaţi. De exemplu, au înţeles ce este electroliza, au putut să vadă de ce e nevoie de electroliză, ce rol are departamentul de calitate într-o companie. De asemenea, au fost în laboratorul de cositorie, unde au aprofundat noţiunile de chimie, iar apoi au început să vorbească despre plăcile de calculator, pentru că acolo se cositoreau", explică Delia Mela. Proiectul nu va încărca programul elevilor, pentru că în săptămânile în care învaţă la Celestica nu vor mai face la şcoală lecţiile de ştiinţe.

Lecţiile au fost bune şi pentru profesori, spune coordonatoarea proiectului. "Noi, profesorii, nu avem realitatea cerinţelor de pe piaţa muncii. Predăm după manuale învechite, iar laboratoarele sunt slab dotate", spune Mela.

Pentru viitor

Proiectul, o premieră pentru Bihor, este susţinut financiar de Celestica, firma asigurând inclusiv transportul elevilor. Compania se implică tocmai pentru că-şi doreşte ca elevii să fie bine pregătiţi atunci când îşi vor alege o meserie. "În orele de practică, noţiunile teoretice acumulate se fixează mai bine, interesul elevilor este stârnit, iar ei îşi dezvoltă abilităţile practice. În plus, prin contactul cu colegii noştri, au posibilitatea să înţeleagă utilitatea a tot ceea ce învaţă în clasă, să îi ajute în orientarea spre o viitoare meserie", spune Monica Câmpan, HR Business Manager în cadrul Celestica Oradea.

Mai mult, văzând cât succes au avut lecţiile pilot, reprezentanţii Celestica au decis să extindă proiectul, adăugând încă două şcoli. "În luna februarie vor participa la aceste lecţii elevii de la Oltea Doamna şi Arany János, iar din martie şi cei de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea şi de la şcoala din Borş", spune Mela. Sperând ca, în viitor, cât mai mulţi elevi să aibă şansa să participe la ore de educaţie integrată, unde nu doar învaţă, ci află şi la ce le foloseşte, de fapt, să înveţe...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Să fi matale sănătos, domn' profesor ...
... că Timișoara și Arad sunt deja conectate la rețeaua europeană de autostrăzi de ceva vreme ... și nu au trebuit să aștepte ca Oradea să apară pe vreun traseu TEN, pretinzându-se apoi ca fiind "prima" din rând !?! Iar la Sibiu dpre exemplu, mai că se sprijină orașul de autostradă ... urmând ca în acest an să se "branșeze" cu tot tronsonul de la Deva la Lugoj în "rețea" !?! În rest cam ai dreptate ... dar pentru asta ar trebui și municipalitatea să aibă măcar un strateg ca decident, ceea ce nu va fi prea curând !?!
Postat 07 Februarie 2019, 20:00 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON