URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2022, 18:05

Salvarea sunt peşterile! Judeţul Bihor are doar 120.000 de locuri în adăposturile civile, la 600.000 de locuitori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conform evidenţelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana - Bihor, în momentul de faţă doar unul din cinci bihoreni ar avea acces la un loc într-un adăpost de apărare civilă în caz de necesitate.

Unul din cinci

Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a cerut inventarierea tuturor adăposturilor civile, după ce numărul celor aflate în evidenţă la ieşirea din iarnă s-a dovedit insuficient.

"În urmă cu două luni şi jumătate am inventariat adăposturile civile şi am văzut că aveam în inventarul public 96 de adăposturi, dintre care 93 erau funcţionale. M-a îngrijorat faptul că în acele adăposturi civile încap cam 5.700 de persoane, judeţul Bihor având peste 600.000 de locuitori", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Ţiplea.

În acest sens, reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut ISU Crişana facă, prin primăriile din judeţ, inventarierea tuturor locurilor disponibile.

"Doi 101 unităţi administrativ teritoriale, 84 (n.r. de primării) au răspuns demersurilor ISU Crişana, iar 72 (n.r. de primării) şi-au şi inventariat locurile disponibile. Astfel, astăzi suntem la aproximativ 120.000 de locuri în adăposturile civile în Bihor", a declarat prefectul. Numărul final ar putea fi însă ceva mai mare, pentru că numărătoarea continuă.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, adăposturile inventariate sunt subsoluri ale unor imobile aflate în proprietatea publică sau privată, aerisite și uscate, care îndeplinesc condiții minimale de confort pentru a putea oferi protecție populației, de la câteva minute la câteva zile. 

"Avem suficient de multe peşteri"

Prezent la conferinţa de presă, generalul Sorin Caba, comandantul ISU Crişana, a spus că situaţia nu este, totuşi, chiar atât de sumbră precum pare. "Dacă în momentul de faţă undeva la mai bine de o cincime de populaţie poate fi adăpostită conform standardelor, asta nu înseamnă că populaţia Bihorului nu poate fi adăpostită", a spus generalul.

Caba a afirmat că "nu s-au luat în calcul adăposturile subterane care nu sunt amenajate de om, iar în Bihor avem suficient de multe peşteri care într-o situaţie extremă pot constitui un adăpost".

Potrivit comandantului ISU Crişana, în perioada de după anii ʼ90, legislaţia a fost modificată de aşa natură încât investitorii privaţi nu mai sunt obligaţi decât în situaţii deosebite să amenajeze adăposturi civile în subteran. Având în vedere acest lucru, ISU Crişana primeşte într-un an între trei şi şase cereri de înregistrare a unor adăposturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Exproprieri si la treabă ce mai stăm....
Speram ca domnul Birta vede stirea si va lua masuri... Vom expropria casele sa facem buncăre atomice si vom lua un credit de 100 de milioane sa turnam betoane...spor la treabă...Oradea se dezvoltă...
Postat 25 Mai 2022, 06:00 de strada
Tăiați frunze la câini.
În peșteră? La ora actuală, dacă sunt suspendate chiar și temporar beneficiile tehnicii moderne, noi suntem morți. Credeți că actuala generație ar putea supraviețui într-o peșteră? Eu nu cred.
Postat 24 Mai 2022, 22:14 de Etiene
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON