Prezentarea raportului de evaluare a activităţii pe anul 2017 a Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Oradea de către chestorul Marin Bondar în reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural a dezvăluit „subţirimea” dotărilor şi încadrării cu personal a acestei instituţii ce răspunde de supravegherea graniţelor din judeţele Bihor şi Arad.
Găuri în înzestrare
Conform prezentării, în ultimii doi ani pensionările au „subţiat” organigrama cu 12% din personal, după noile încadrări făcute anul trecut schema fiind ocupată acum în proporţie de numai 93,11%.
De asemenea, din totalul bugetului alocat (60,96 milioane lei), grosul a fost destinat pentru plata cheltuielilor de personal (58,27 milioane lei), în timp ce pentru achiziţia de bunuri şi servicii disponibilul a fost extrem de redus (doar 2,33 milioane lei).
Urmarea se reflectă în dotări. În ce priveşte mijloacele de deplasare, acestea există în proporţie de numai 39% faţă de necesar (168 vehicule în parcul auto, deficitul fiind de 224 vehicule), din care doar 52% sunt pentru munca operativă. La capitolul autospeciale pentru supraveghere prin termoviziune dotarea este la 77% din necesar, echipamentele portabile de supraeghere prin termoviziune sunt la numai 38% din necesar, iar aparatura pentru vedere pe timp de noapte există în proporţie de numai 9,2% din necesar.
De asemenea, în ce priveşte maşinile, chestorul Marin Bondar a precizat că o mare parte din cele existente au peste 250.000 kilometri parcurşi.
Tranzit rutier redus
Pe de altă parte, şeful ITPF Oradea a arătat că în cursul anului trecut prin punctele de trecere a frontierei din structura Inspectoratului au trecut 14 milioane persoane (din care 67% cetăţeni români), cu 9% mai puţin decât în 2016, explicaţia fiind că tot mai mulţi preferă să călătorească pe distanţe scurte cu avionul.
În 2017, personalul ITPF a depistat 370 persoane date în urmărire generală cu mandate de arestare şi a constatat 1.029 fapte penale (cu 10% mai multe decât în 2016).
Din acest total, 49% au fost tentative/treceri ilegale ale frontierei (fiind implicate 2.758 persoane), 16 infracţiuni de fals în documente, 11 infracţiuni rutiere, 7 infracţiuni de trafic de migranţi şi 17 infracţiuni din alte categorii.
Anul trecut, poliţiştii de frontieră din serviciile teritoriale Bihor şi Arad au depistat şi 72 de autovehicule furate şi, de asemenea, au făcut 7 capturi de droguri.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.